Nationella minoriteters liv och livsvillkor i Stockholm undersöks i projekt

Tornedalingar, judar, samer, sverigefinnar och romer har alla lång historia i Stockholm. Det har lämnat spår i kulturarvsinstitutionernas samlingar och arkiv. Sällan är det emellertid gruppernas egna röster som representerats. Material har skapats av myndigheter, forskare, journalister och konstnärer. Men det finns också bilder, fotografier, föremål och dokument som kan berätta de nationella minoriteternas historia ur andra perspektiv. Ofta saknas dock kunskapen och kontexten. Berättelser som sätter tidigare insamlat material i sammanhang fattas. De senaste årtiondena har många museer strävat efter att ge plats till grupper som har osynliggjorts eller skildrats stereotypt, för att skapa förutsättningar att berätta utifrån egna perspektiv.
Tvåårigt projekt för kunskapsuppbyggnad
Under 2020 och 2021 bedriver Stadsmuseet ett kunskapsuppbyggande arbete tillsammans med nationella minoriteter i Stockholms stad. Projektet syftar till att synliggöra minoriteternas liv och livsvillkor i Stockholm, historiskt och i samtiden. Kunskapsuppbyggnaden genomförs i samarbete med personer som känner tillhörighet till någon eller flera av de nationella minoriteterna samt forskare inom ämnesområdet.
Frågor om vardagsliv och tillhörighet
Frågorna kretsar kring det vardagliga, om arbete och fritid, familj, rörelse i stadsrummet, viktiga platser i dåtid och samtid. Frågorna berör också tillhörigheten till minoriteten. När har tillhörighet varit, eller är, särskilt betydelsefull? Vilken roll har myndigheter och politik spelat? Och hur har statusen som nationell minoritet sedan år 2000 haft betydelse för tillhörigheten?
Utställning, program och nyförvärv
Under våren 2021 öppnar en fotoutställning som bygger på nytagna bilder av fotograf Naina Helén Jåma, och sammanställningar av kunskap om den historiska och samtida närvaron i staden. Program och aktiviteter planeras också. Inte minst kommer det kunskapsuppbyggande arbetet att leda till en ökad kunskap som införlivas i Stadsmuseets minnesbank över stadens historia. Intervjuer och förvärv av nya föremål och fotografier kommer att ingå i museets samlingar och berätta om dagens Stockholm för framtidens stad.
Insamling av berättelser 2020
I en insamling kan du som känner tillhörighet till den samiska, tornedalska, judiska, romska och/eller sverigefinska minoriteten, och som bor eller verkar i Stockholm, medverka till museets kunskapsuppbyggnad genom att berätta om ditt liv.
Nyckelord
Kontakter
Minja Hjorth, etnolog och projektledare
minja.hjorth@stockholm.se, 076-123 16 66
Bilder
Länkar
Om
Vår uppgift är att öka kunskapen om och intresset för Stockholms historia. Genom att förstå hur staden vuxit fram och hur skiftande livet varit för stockholmare under olika tider får vi bättre möjligheter att förstå dagens stad. Det tror vi är viktigt för alla som bor och lever i Stockholm.
Som en kunskapsinstitution värnar vi om Stockholms gemensamma minne och kulturarv. Vi forskar och dokumenterar, inventerar, publicerar och förmedlar kunskap om vår stad. Vi förvaltar omfattande samlingar som ständigt växer.
Följ Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stadsmuseet, Medeltidsmuseet och Skogskyrkogården
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 5–11 april 202527.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans föreläsningar, visningar och familjeaktiviteter i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 29 mars–5 april 202520.3.2025 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans föreläsningar, visningar och familjeaktiviteter i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 22–28 mars 202513.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar och visningar i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 15–21 mars 20256.3.2025 17:01:10 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar och visningar i Stockholm.
Stadsmuseets och Medeltidsmuseets kalendarieuppgifter 8–14 mars 202527.2.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Veckans stadsvandringar, föreläsningar och visningar i Stockholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum