Kartläggning görs av hur idrotter drabbas om coronakrisen fortsätter

Det är svårt att veta när några av Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer att lättas eller förändras men Riksidrottsförbundet samråder med Folkhälsomyndigheten kontinuerligt. Specialförbunden ombeds nu göra en bedömning för andra halvåret utifrån följande scenario:
Regeringens beslut och Folkhälsomyndighetens rekommendationer tillåter
- träningsverksamhet för all idrott på lokal nivå
- tävlingsverksamhet för alla åldrar, såväl lokal som nationell, och resor är tillåtna i hela landet.
Det är dock förbjudet att
- samla fler än 50 personer på samma plats, yta, hall och anläggning under en kortare tid, (inga motionslopp, ungdomsturneringar; matcher och tävlingar genomförs utan publik)
- ordna tävlingar med internationell deltagande (personer som reser till Sverige för den tävlingen),
- delta i tävlingar utanför Norden.
– Vi ser att idrottsrörelsen även under sommar och höst kan komma att behöva anpassa delar av verksamheten. Det kan handla om elitidrott som tvingas spela utan publik och föreningar som arrangerar motionslopp, cuper eller andra evenemang som ställs in. Vi måste ha en tydlig bild av hur hela idrottsrörelsen påverkas av de anpassningar vi kan tvingas göra från juli och framåt, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.
RF:s pågående och kommande arbete
Samtidigt som RF samlar in information för att proaktivt arbeta utifrån idrottsrörelsens behov pågår omfattande arbete med nuvarande krissituation.
Här är delar av det som är på gång i arbetet just nu:
- Handläggning av de drygt 4000 ansökningarna om kompensationsstöd pågår.
- Samråd med Folkhälsomyndigheten pågår med kontinuerligt inplanerade möten.
- 19 maj skickas förfrågan till samtliga specialidrottsförbund att göra en bedömning av andra halvåret utifrån ovan fiktiva situation.
- 27 maj samlar RF specialidrottsförbundens referensgrupp för dialog i digitalt möte om fördelning av stöd och nuvarande krissituation
- 28 maj samlar RF representanter från samtliga specialidrottsförbund för dialog i digitalt möte om fördelning av stöd och nuvarande krissituation
- 11 juni förväntas Riksidrottsstyrelsen ta beslut om fördelning av de 500 miljoner kronor som idrottsrörelsen tilldelats som krisstöd (kompensationsstödet)
- Med högsta sannolikhet begärs ytterligare stöd för juli-september utifrån specialidrottsförbundens uppskattningar av behov.
– Många idrotter och föreningar har det tufft nu och om krisläget varar en längre tid måste vi få en tydlig bild av hur illa det riskerar att bli för idrottsrörelsen. Vi har full förståelse för den oro som finns inom idrottsrörelsen men är också stolta över de förändringar och anpassningar som idrotterna redan gjort. Samhällssituationen är svår och idrottsrörelsen behövs nu och framöver, säger Björn Eriksson.
För mer information kontakta
Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06
Nyckelord
Kontakter
Anna SetzmanPressansvarig Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
Tel:070-564 52 16 Pressjour: 08-699 61 90anna.setzman@rfsisu.seBilder
Om
Riksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.
Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Kamerabevakning – avgörande för att exkludera gärningsmän28.4.2025 14:48:48 CEST | Pressmeddelande
Idag överlämnades “Utredningen för tryggare idrottsevenemang” till regeringen. Ett av förslagen som utredaren presenterar är en ny lag för kamerabevakning som kommer ge arrangörer möjlighet att dela och hantera kameramaterial kopplade till misstänkta brott.
Sara Enqvist utses till årets ledare i Västerbotten26.4.2025 16:30:00 CEST | Pressmeddelande
Varje år delar RF-SISU Västerbotten ut utmärkelsen Årets ledare till en idrottsledare som under året haft en stor betydelse för idrotten och den egna föreningen. Nu är det klart att 2024 års pris går till Sara Enqvist, ledare i Skellefteå Skidklubb.
Riksidrottsstyrelsens förslag för fördelning av ekonomiskt stöd24.4.2025 16:27:05 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår att taket för det ekonomiska stödet till specialidrottsförbunden behålls men höjs från 10 till 12 procent.
Krafttag för en trygg idrott24.4.2025 16:19:40 CEST | Pressmeddelande
Riksidrottsstyrelsen föreslår flera betydande förändringar för att främja en trygg idrottsmiljö. Bland annat nytt bestraffningsreglemente, ändringar i stadgar, förstärkta insatser inom uppföljning och utvärdering och även utbildningsinsatser för ökad kunskap.
Idrottsrörelsen tar sikte mot 203524.4.2025 16:15:00 CEST | Pressmeddelande
Idrottsrörelsen vill att svensk idrott ska bli världens bästa. Vid Riksidrottsmötet 23–25 maj kommer nya strategier mot 2035 att antas – både för idrottsrörelsen och för idrottsrörelsens studieförbund SISU Idrottsutbildarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum