Lista: Sveriges mest djurvänliga kommuner 2020

Djurens Rätts undersökning är den enda i sitt slag och den unika statistiken presenteras med hjälp av interaktiva instrumentpaneler där det enkelt går att klicka sig fram till sin kommun och göra jämförelser.
Djurvänlig kommun bygger på kommunernas egna uppgifter till organisationen om satsningar på minskad köttkonsumtion och djurskyddskrav vid upphandling.
Malmö - Sveriges mest djurvänliga kommun 2020
På Djurens Rätts topplista syns en bredd av kommuner med allt från storstad till landsbygd och från Svedala i söder till Haparanda i norr.
I undersökningen rankas Malmö högst på listan och utses därmed till Sveriges djurvänligaste kommun av Djurens Rätt.
- Det är jätteskoj. Jag blev överraskad för att det är väldigt många andra kommuner som jobbar målmedvetet med detta, men jag vet att vi har gjort många insatser och aktiviteter samtidigt på olika håll i stadens förvaltningar och då blir effekten större, säger Gertrud Sonesson-Wessman, Avdelningschef skolrestauranger Malmö stad, vid prisutdelningen.
För att nå en topplacering krävs både seriösa satsningar på att utöka andelen växtbaserad mat och högt ställda djurskyddskrav vid upphandling.
- De här besluten har potential att påverka väldigt många djur och därför gläder jag mig över det stora intresset från kommunernas sida att utvecklas framåt. Vi märker också att det finns en stor efterfrågan på information om vilka beslut ens kommun har tagit i olika djurrelaterade frågor, säger Cecilia Mille, sakkunnig på Djurens Rätt och ansvarig för undersökningen.
Sveriges 10 mest djurvänliga kommuner:
- Malmö
- Tierp
- Södertälje
- Haparanda
- Svedala
- Köping
- Burlöv
- Växjö
- Knivsta
- Katrineholm
Hela fullständiga listan hittas här.
Vegetariskt numera standard – men inte i förskolorna
Resultatet visar att över 80 procent av kommunerna som deltagit i Djurens Rätts stora undersökning har minskat på andelen kött i befintliga rätter under det senaste året.
Det framgår också att åtta av tio barn har en vegetarisk rätt att välja på varje dag i grundskolan, medan bara var fjärde kommun serverar vegetariskt till barn i förskolan utan förbeställning. Det innebär att förskolorna ligger långt efter.
Det är fortfarande en relativt stor andel av kommunerna som nekar till att servera veganskt till dem som efterfrågar det. Och endast ett fåtal kommuner väljer att göra någon större andel av de vegetariska rätterna helt växtbaserade.
- Det förvånar mig lite, eftersom det skulle hjälpa kommunerna att nå klimatmål och samtidigt förenkla för köken genom att de behöver laga färre olika rätter, säger Cecilia Mille.
Fakta Djurvänlig kommun
- Undersökningen genomfördes under perioden december 2019 till april 2020.
- Kommunerna ombads svara på ett trettiotal frågor om upphandling och servering av mat i kommunerna och en handfull frågor om övriga beslut och rutiner som påverkar djur. Svaren poängsätts sedan och kommunerna rangordnas på listan över djurvänliga kommuner. Störst vikt vid poängsättningen ligger på frågor som påverkar störst antal djur nämligen minskningar i andelen animalier i skolmaten samt vilka djurskyddskrav som ställs vid upphandlingar.
- Kartläggningen genomförs för andra året. Nytt för i år är mer fördjupning, utökad omfattning samt resultat som inte tidigare tagits fram.
- 214 av landets 290 kommuner har deltagit i undersökningen.
Nyckelord
Kontakter
Moa Richter HagertKommunikationschef
Tel:08-555 914 09, 070-649 20 41moa.richter.hagert@djurensratt.seCecilia MilleSakkunnig
Projektledare för kartläggningen av Sveriges djurvänligaste kommun.
Bilder



Länkar
Om
Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 50 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren.
Följ Djurens Rätt
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt
Starkt stöd för beteskravet – KD-väljare sticker ut6.5.2025 07:52:25 CEST | Pressmeddelande
En ny opinionsundersökning visar ett brett och starkt stöd för beteskravet i Sverige. Hos regeringspartierna är det Kristdemokraternas väljare som uttrycker starkast stöd för kornas rätt att beta. Trots detta fortsätter landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) driva frågan om avskaffad rätt till bete.
Efter 50 års kamp: Alla minkfarmer läggs ned29.4.2025 11:04:43 CEST | Pressmeddelande
Den svenska pälsdjursindustrin står nu inför sitt definitiva slut när samtliga minkfarmer i Sverige har ansökt om det statliga avvecklingsstödet. Djurens Rätt beskriver utvecklingen som en historisk seger för djuren och ett resultat av år av ihärdigt påverkansarbete.
Fjäderfria kommuner 2025 – här är hela listan14.4.2025 08:12:03 CEST | Pressmeddelande
Djurens Rätts årliga kartläggning inför påsken visar att 283 av Sveriges 290 kommuner väljer påskpynt utan fjädrar i år. Det innebär att 98 procent av kommunerna tar plats på “Fjäderfria listan” 2025.
Riksdagen säger ja till betesrätten – regeringen uppmanas att backa från inskränkningar3.4.2025 10:33:40 CEST | Pressmeddelande
När beslut skulle tas i riksdagen angående miljö- och jordbruksutskottets betänkande, som innehåller de djurskyddsrelaterade motioner från höstens allmänna motionstid, valde Miljöpartiet och Vänsterpartiet att sluta upp bakom Socialdemokraternas reservation. Detta vann majoritet och resultatet blev ett tillkännagivande, en uppmaning, till regeringen om att inte inskränka betesrätten.
Djurens Rätt kräver öppenhet från kycklingföretagen2.4.2025 08:57:55 CEST | Pressmeddelande
I veckan har Djurens Rätt skickat ett brev till de tre stora kycklingföretagen Kronfågel, Guldfågeln och Atria. I brevet ber organisationen om ökad transparens när djurskyddsbrister upptäcks på slakterierna, eftersom allt mer sekretessbeläggs av myndigheterna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum