Ny forskningsrapport om sexuella trakasserier
Fil. dr. Gunilla Carstensen vid Stockholms universitet har i studien analyserat nära 400 berättelser som delades av anställda kvinnor inom Svenska kyrkan under #metoo-uppropet 2017, med hashtaggen #vardeljus.
– Det är glädjande att rapporten visar att 20 års arbete inom Svenska kyrkan för att motverka sexuella trakasserier och övergrepp har gett resultat. Samtidigt visar den på brister och att det inte är tillräckligt, säger Erik Gyll, handläggare för rättighetsfrågor och genus, kyrkokansliet i Uppsala.
Analysen av berättelserna lyfter några övergripande perspektiv:
- Tidsperspektivet – den som har utsatts är oftast i början av sin yrkesbana och händelserna sätter djupa spår som finns kvar länge.
- Den som kränker är oftast en överordnad och väletablerad person i kyrkan. Personlig anknytning och beroendeställning är tydliga faktorer för den som utsatts.
- Formerna spänner över hela fältet, från subtila och diffusa verbala kränkningar till våldtäkt eller försök till våldtäkt.
- En omgivning som tonar ner, tystar ner eller agerar passivt. Vissa utsatta blir inte trodda av chefer, och inga åtgärder vidtas för att följa upp anmälan.
– Rapporten tydliggör också att kyrkans kram- och förlåtelsekultur kan göra det svårt att dra gränsen mellan professionellt och privat/personligt. Gråzoner och jargong gör att gränserna för vad som anses vara tillåtet flyttas, säger Erik Gyll.
Arbetsmiljöarbete
Forskningsrapporten ger förslag på åtgärder och rekommendationer för Svenska kyrkans fortsatta arbete för att motverka sexuella trakasserier och övergrepp. Carstensen påpekar bland annat att ett ”förebyggande fysiskt och psykiskt arbetsmiljöarbete kan motverka och förebygga sexuella trakasserier och övergrepp”.
Det kan exempelvis handla om utbildning kring jämställdhet och normkritik både för blivande kyrkoarbetare, anställda i Svenska kyrkan och ideella medarbetare.
Carstensen visar även på behovet av fortsatt analys av #vardeljus-berättelserna och att ta ansvar för dem, men också att andra grupper än anställda i Svenska kyrkan behöver synliggöras.
Kyrkomötesuppdrag om #metoo
Utöver den kvalitativa forskningsrapporten har kyrkokansliet i Uppsala verkställt ett uppdrag från kyrkomötet 2018: Uppföljning av #metoo och #vardeljus (KmSkr 2018:6). Även denna rapport ger förslag på åtgärder som Svenska kyrkan bör vidta nationellt i arbetet mot sexuella övergrepp och trakasserier.
Till exempel behöver det goda arbete som redan utförs systematiseras, och nya strategier utvecklas. Ett förslag är att använda Jämställdhetsmyndighetens handbok för ett våldspreventivt arbete. Rapporten pekar även på vikten av att synliggöra ålders- och könsmaktsordning, men även andra diskrimineringsgrunder och hur de samspelar med risker för övergrepp och trakasserier.
Förslagen i båda rapporterna kommer enligt plan att behandlas av kyrkostyrelsens arbetsutskott i ett samlat ärende efter sommaren.
Ta del av Forskningsrapporten #Vardeljus-uppropet här (pdf, 28 sidor).
Ta del av Kyrkomötesrapporten Uppföljning av #metoo och #vardeljus här (pdf, 61 sidor).
Mer information:
- Svenska kyrkans arbete mot sexuella övergrepp
- Vad gör vi nu? – Riktlinjer för arbetet mot sexuella övergrepp (pdf, 102 sidor).
- I december 2018 arrangerades konferensen När gränser överskrids. En summering av konferensen finns här (Vimeo).
Nyckelord
Kontakter
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Ewa AlmqvistPressekreterare
Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, Act Svenska kyrkan (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.
Bilder

Länkar
Om
BAKGRUND/FAKTA
Hösten 2017 bröts tystnaden om sexuella övergrepp i arbetslivet under #metoo-rörelsen, när kvinnor i bransch efter bransch världen över berättade om sina erfarenheter. Inom Svenska kyrkan skrevs Uppropet #vardeljus under av 1382 anställda kvinnor.
Hösten 2018 fick fil. dr. Gunilla Carstensen vid Stockholms universitet i uppdrag att göra en kvalitativ forskningsanalys av innehållet i berättelser i #vardeljus-uppropet, samt kvalitativa intervjuer. Syftet är att identifiera möjliga utvecklingsområden och forskningsfrågor relaterat till arbetsliv, kyrka och genus. Rapporten består av en analys av närmare 400 berättelser samt av Svenska kyrkans arbete mot sexuella övergrepp och kränkningar.
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Ny vägledning i arbetet mot sexuella övergrepp2.4.2025 09:42:27 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkan lanserar en vägledning för att förebygga och motverka sexuella övergrepp inom kyrkan och dess verksamheter. Vägledningen ger också råd om hur man ska hantera situationer där övergrepp har skett.
Six months to go until the church elections – 14,000 seats to be filled24.3.2025 15:15:06 CET | Press Release
Today it is exactly six months until the 2025 church elections. In September, around 4.7 million members of the Church of Sweden will be entitled to cast their votes. 13,783 seats will then be filled.
Sex månader kvar till kyrkovalet –14 000 platser ska tillsättas21.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag är det exakt sex månader kvar till kyrkoval 2025. I september har cirka 4,7 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan rätt att rösta. 13 783 platser ska då tillsättas.
Ungdomsfilmpris till nyzeeländskt drama20.3.2025 20:15:00 CET | Pressmeddelande
Den nyzeeländska filmen Uproar, av regissörerna Paul Middleditch och Hamish Bennett får Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2025. Priset delades ut ikväll torsdag under den pågående Barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF, i Malmö.
Ärkebiskop Martin Modéus besökte Nato-basen i Lettland6.3.2025 08:36:28 CET | Pressmeddelande
Ärkebiskop Martin Modéus har under ett dygn besökt den multinationella brigaden, MNB-LVA, i Lettland. Här mötte han svenska soldater och firade kvällsmässa i en vagnhall.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum