Nytt samarbete med Fredens Hus om romers rättigheter

Under fyra år har Uppsala kommun varit en utvecklingskommun för romsk inkludering med ett särskilt uppdrag att stärka den nationella minoriteten romers mänskliga rättigheter. För att ytterligare sprida kunskap om mänskliga rättigheter och romsk inkludering inleds nu ett nära samarbete med Fredens Hus, en ideell förening som bland annat arrangerar utbildningar för att främja jämställdhet och motverka rasism.
– Vi har ett gemensamt ansvar att både främja och skydda de mänskliga rättigheterna och det här samarbetet är ett initiativ för att göra just detta. Det är dags att på allvar stärka de grundläggande fri- och rättigheterna för de nationella minoriteterna säger Jesper Magnusson, verksamhetschef på Fredens Hus.
Utbilda och informera
Fredens Hus har lång erfarenhet av att arbeta med pedagogiska insatser genom till exempel kurser och interaktiva workshops i skolor och utställningar på temat mänskliga rättigheter. Nu blir deras uppdrag att skapa och genomföra aktiviteter i samarbete med kommunen om de nationella minoriteternas rättigheter med särskilt fokus på den nationella minoriteten romer.
– Att stärka de nationella minoriteterna är en viktig demokratifråga. Genom samarbetet med Fredens Hus kan fler Uppsalabor stärka sin kulturella identitet, samtidigt som vi kan lära oss mer om varandra. På så sätt blir Uppsala en öppnare och mer inkluderande plats, säger Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden.
Folkbildande kulturaktiviteter
Samarbetet omfattar bland annat utbildningar och workshops för medarbetare, chefer, förtroendevalda och högstadie- och gymnasieskolor samt kultur- och folkbildande aktiviteter för att synliggöra romsk historia och kultur i Uppsala. Kommunen ska också tillsammans med Fredens Hus och romska ungdomar genomföra aktiviteter riktade till ungdomar från alla nationella minoriteter för att öka ungdomarnas kunskap om sina minoritetsrättigheter.
– Allas lika värde är demokratins grundval, ändå behandlas människor fortfarande olika och diskrimineras. Därför är det viktigt att sprida kunskap om mänskliga rättigheter och särskilt viktigt att även nå barn och unga som tillhör de nationella minoriteterna, de behöver få mer kunskap om sina rättigheter. Där blir samarbetet mellan Fredens Hus och Emilia Huczko, kommunens samhällsvägledare med romsk språk- och kulturkompetens, extra viktigt för att vi ska kunna nå dem på deras villkor, säger Helene Löwgren, samordnare för Uppsala som utvecklingskommun för romsk inkludering.
Samarbetet omfattar en budget på 420 000 kronor för aktiviteter under 2020 och 2021 och ingår i ett riktat statsbidrag för arbetet som utvecklingskommun för romsk inkludering.
Beslutet om samverkan med Fredens Hus togs i socialnämnden 28 maj.
Nyckelord
Kontakter
Eva Christiernin (S), ordförande i socialnämnden
Mobil: 070-438 8835
E-post: eva.christiernin@uppsala.se
Jesper Magnusson, verksamhetschef på Fredens Hus
Mobil: 073-390 7103
E-post: jesper@fredenshus.se
Helene Löwgren, samordnare för Uppsala som utvecklingskommun för romsk inkludering
Mobil: 076-115 0869
E-post: helene.lowgren@uppsala.se
Eva Kjeller, presskommunikatör Uppsala kommun
Mobil: 072-596 9010
E-post: eva.kjeller@uppsala.se
Bilder

Länkar
Om
Uppsala är Sveriges fjärde största stad. I kommunen bor över 240 000 personer.
Följ Uppsala kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Uppsala kommun
Boksläpp – Ulleråker visar vägen för 100 % återbruk i byggbranschen14.5.2025 08:30:00 CEST | Pressinbjudan
Uppsala kommun lanserar boken "Från hus till hus", som dokumenterar ett av Sveriges mest ambitiösa demonteringsprojekt med återbruk. Media bjuds in till Ulleråker den 15 maj för boksläpp, studiebesök och panelsamtal om projektets betydelse för hållbar stadsutveckling och kommunens klimatmål.
Uppsala satsar på landsbygderna – ny handlingsplan12.5.2025 11:00:00 CEST | Pressmeddelande
Kommunstyrelsen har antagit en ny handlingsplan för landsbygdsutveckling som sträcker sig från 2025 till 2028. Den nya planen fokuserar på fem centrala utvecklingsområden som ska samverka för att göra Uppsala till Sveriges bästa landsbygdskommun.
17 maj invigs Slottshistoriska – Uppsala slott som du aldrig sett det12.5.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
17 maj inviger vi Slottshistoriska. Var beredd på ett nytt historieberättande! På Uppsala slottshistoriska berättar vi om Uppsala slotts 500-åriga historia ur nya synvinklar.
Ny modell för direktanvisning breddar bostadsutbudet och ökar mångfalden6.5.2025 13:30:00 CEST | Pressmeddelande
Uppsala kommun erbjuder byggaktörer fram till årsskiftet direktanvisning av mark för kompletterande byggprojekt med upp till 100 bostäder. Med den nya och förenklade modellen för direktanvisning kan byggaktörer snabbt ansöka om markanvisning för bostäder som bidrar till en bättre blandning av bostäder i Uppsala.
Kristin Halvarsson, Ekbolanda gård utsedd till Årets landsbygdsaktör 20245.5.2025 13:15:00 CEST | Pressmeddelande
Kristin Halvarsson som driver Ekbolanda gård är en sann förebild och ambassadör för Uppsalas landsbygder. Med sitt engagemang för djurs hälsa, biologisk mångfald och närproducerad mat har Kristin satt gården, nära Ramstalund, på kartan och skapat en mötesplats som många älskar att besöka.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum