Vinterviken sanerad till sommarsäsongen

Arbetena har inneburit att schakta bort 31 000 ton jord från stranden och sjöbotten och ersätta det med rena massor. En halvmeter muddermassor från sjöbottnen har grävts bort, ut till två meters djup. Alltsammans skulle utgöra en tre meter hög jordmassa om man lade det på en fullstor fotbollsplan.
- Det gör att Vinterviken nu är en säkrare och tryggare plats att vistas i, kommenterar exploateringskontorets projektledare Johan Olsve
Gamla industrier
Föroreningarna, mest arsenik, bly, zink och PAH (polycykliska aromatiska kolväten), har funnits i marken under lång tid då det har legat flera industriverksamheter här under 1800-talet och tidigt 1900-tal.
-Man har till exempel urlakat uran här tidigare. Men mest känt är nog Alfred Nobels sprängämnesfabrik, berättar Johan Olsve.
De gamla verksamheterna har lämnat dessa spår efter sig och då företagen har upphört för länge sedan finns det ingen att ställa till svars för föroreningarna, utan här har staten i form av Länsstyrelsen och Naturvårdsverket sett till att bekosta den nödvändiga saneringen av platsen, som klassas som ett av de tio mest förorenade områdena i Stockholms län.
-Stockholms stad har lagt stor vikt vid att sanera området då det är mycket välbesökt och populärt bland både närboende, stockholmare och turister, säger Johan Olsve.
Från slutet av juni tas de sista stängslen bort från gräsytorna som sedan kan välkomna områdets många besökare. Ännu återstår att sanera privata bostadsträdgårdar i området.
Tryggare plats
Vid pressvisningen deltog Stockholms stads miljö- och klimatborgarråd Katarina Luhr (MP) samt exploateringsnämndens ordförande Johan Nilsson (M). Entreprenören Fortum recycling and waste var också på plats och informerade om de tekniska detaljerna för arbetet. Gemensamt finns en stolthet och glädje i att platsen nu är renare och säkrare för framtiden.
Fakta:
15 000 kvm färdigt gräs har rullats ut
20 000 lökväxter har planterats
100 träd och 1100 buskar har planterats
31 000 ton jord har schaktas bort och ersatts med ren jord
Nyckelord
Kontakter
Johan OlsveMiljöspecialist exploateringskontoret
Projektledare sanering Vinterviken
Bilder


Om
I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov, driva företag eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.
Vi är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.
Följ Stockholms stad
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad
Invigning och 10-årsjubileum för Stockholms sommarplatser!9.5.2025 10:26:09 CEST | Pressinbjudan
Den 15 maj klockan 11:00 på Swedenborgsgatan invigs årets sommarplatser i Stockholms stad. Samtidigt firar sommarplatserna tio år.
Allt fler ser positivt på Stockholm enligt ny undersökning9.5.2025 08:17:50 CEST | Pressmeddelande
Stockholms stad har genomfört en undersökning för att ta reda på vad stockholmarna tycker om sin stad och vilka egenskaper de önskar att staden ska ha. Undersökningen visar att stockholmarna på det hela taget är nöjda med att bo och leva i Stockholm.
Träd från Hässelby får nytt hem på Djurgården8.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Närmare 70 träd från stadens nedlagda trädplantskola i Riddersvik har hittat ett nytt hem på Djurgården. I ett första spadtag inleds nu det förberedande arbetet med de gropar som träden ska planteras i under hösten.
Ny rektor på Fruängens skola7.5.2025 10:17:04 CEST | Nyheter
Susanne Ekman är ny rektor på Fruängens skola. Hon kommer närmast från en tjänst som tillförordnad rektor på samma skola och har varit rektor på skolor i Nyköping och Norrköping tidigare.
Barnboksfestivalen 2025 - en hejdundrande fest för barn och litteratur5.5.2025 15:42:55 CEST | Pressmeddelande
Lördag den 17 maj är det dags för årets stora barnboksfestival på Medborgarplatsen i Stockholm. Författare och illustratörer till några av landets populäraste barnböcker kommer till platsen för att berätta mer om sina karaktärer och böcker. Festivalen är ett unikt samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek och flera av Sveriges ledande förlag.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum