Myndigheten för press, radio och tv

Inslag i SVT med kommentarer om Greta Thunberg friat

Dela
Granskningsnämnden friar flera kommentarer som SVT:s klimatkorrespondent gjorde om Greta Thunberg i Rapport och Aktuellt med hänvisning till SVT:s kommentarsskyldighet.

Inslagen i Rapport och Aktuellt innehöll delar av det tal som Greta Thunberg hållit vid FN:s klimatmöte i Madrid. Efter inslagen följde ett studiosamtal där SVT:s klimat­korrespondent sa att Greta Thunberg kommit att bli alltmer politisk under året och att hon rört sig åt det vänsterpopulistiska hållet. Nämnden anser att kommentarerna visserligen var värderande men att de ryms inom ramen för SVT:s kommentars­skyldighet (beslut 19/04114 och 19/04116).

Övriga avgöranden

  • Närradiosändningar i Skärgårdsradion 90,2 fälls för otydliga annonssignaturer (beslut 19/02935).
  • P1 Dokumentär: Männen bakom våldet, program med före detta våldsbrukare, frias (beslut 19/03560).
  • Ett inslag i SR:s Studio Ett med en företagare och stiftelsegrundare med anledning av Förintelsens minnesdag frias (beslut 20/00378).
  • Ett inslag i SVT:s Agenda om konflikten mellan USA och Iran frias (beslut 20/00227).

Nämndens beslut finns att läsa på vår webbplats.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum