Einar Mattsson får hederspris från Stockholm Konst

– Vi är särskilt glada över att det här samarbetet har berikat en stadsdel som redan har mycket konst, med ännu mer fin konst. Vi rekommenderar såklart ett besök. Stolta och tacksamma har vi idag få ta emot ”Årets hederspris” och vill särskilt tacka för samarbetet vi har med Stockholms stad, och särskilt Stockholm konst, sa Anders Ränk, delägare i familjeföretaget, när han tog emot utmärkelsen.
– Varje morgon och varje kväll, på väg till och från tunnelbanan, så tittar jag på muralmålningen. Den lyser som en pärla och kan ses över stora delar av Hjulsta. Många boende har kommenterat den och tycker att den tillför stolthet och glädje, det är ett unikt verk i Hjulsta, säger områdesförvaltaren Ylva.
Från idé till färdig muralmålning
Sedan 2008 äger och förvaltar Einar Mattsson hyresbostäderna i stadsdelen Hjulsta där Ylva Forslund är områdesförvaltare. För några år sedan arrangerade Ylva en studieresa till Göteborg. Personalen skulle besöka Hammarkullen för att utbyta tips och erfarenheter, och fick se flera fina muralmålningar. Några veckor efteråt, försommaren 2018, såg Ylva en artikel i Dagens Nyheter om att Stockholm Stad skulle satsa på fler muralmålningar. Ylva tog direkt kontakt med Stockholms stad.
Senare fick hon ett sms från Mårten Castenfors, chef för Stockholm Konst och Liljevalchs konsthall. De stämde träff och han tog med curatorn, utställningsorganisatören, Frida Cornell till Hjulsta. De gick runt i området och fastnade till slut för väggen vid Hjulsta backar. En fasad nära T-banan där det passerar mycket folk. Några månader senare presenterade Stockholm Konst en konstnär, Mari Rantanen, för Einar Mattsson.
Konstnären Mari Rantanen och curatorn Frida Cornell träffade ungdomar på ungdomsgården “Hjuset” i Hjulstaskolan. Mari fick med sig ungdomarnas berättelser om Hjulsta, om platser de gillade och om körsbären som blommar varje år. De ritade och målade tillsammans. Efter denna kväll gjorde Mari två förslag till motiv. Einar Mattsson bjöd även in hyresgästerna för att presentera förslaget och flera intresserade delade med sig av sina tankar kring verket.
Därefter målades konstverket på fasaden av Daniel Diaz med medhjälpare. Konstverket invigdes sedan i juni, där bland andra kulturborgarrådet Johan Naddebo, C, var med.
Stockholm Konst
Stockholm konst leder varje konstprojekt fram till invigningen av det nya offentliga konstverket.
Enprocentsregeln
Enprocentsregeln anger att en procent vid ny-, om- och tillbyggnad i Stockholm stad ska avsättas för konstnärlig gestaltning.
Om Mari Rantanen
Mari Rantanen är född och uppvuxen i Finland. Hon utbildades vid Finska Konstakademien i Helsingfors 1975–1979 och vid Pratt Institute i New York. Hon var professor i måleri vid Kungliga Konsthögskolan i Stockholm 1996–2005. Rantanen har haft flera utställningar i Europa och USA. I sina offentliga uppdrag utgår Mari Rantanen från platsens karaktär. Hennes verk förvandlas till landmärken, och de är samtidigt är öppna för tolkningar.
Motivet till muralmålningen i Hjulsta togs fram med hänsyn till omgivningens 1960-talskänsla.
Nyckelord
Kontakter
Ewelina HolmPress- och kommunikationschef
Tel:0765-42 67 20ewelina.holm@einarmattsson.seBilder
Om
Einar Mattsson-koncernen har varit verksam på Stockholms fastighetsmarknad sedan 1935.
De andra verksamheterna i koncernen utgörs av projektutveckling, fastighetsförvaltning, bygg och övriga investeringar.
Läs mer om oss på www.einarmattsson.se och Facebook
Följ Einar Mattsson
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Einar Mattsson
Fermentering en katalysator i Einar Mattssons hållbara trädgårdsskötsel14.5.2025 05:57:00 CEST | Nyheter
På många av Einar Mattssons gårdar står före detta sandlådor och även nya plastlådor utställda med texten LÖV eller FERMENTERING på. I lådorna sparar Einar Mattsson löv och ogräs från gårdarna som sprutas med effektiva organismer, EM, som fermenterar innehållet i lådorna.
Einar Mattssons Hagastaden-projekt Lokstallarna får Miljöbyggnad Silver13.5.2025 05:54:00 CEST | Nyheter
Fastighetskoncernen Einar Mattsson utvecklar och bygger både bostadsrätter och hyresrätter i Storstockholm. De 243 lägenheterna och 10 lokalerna i bostadsrättsföreningarna Lokstallarna Östra respektive Västra i Hagastaden har uppnått varsin preliminär certifiering av Miljöbyggnad Silver.
Einar Mattsson bytte lokal åt färgstark Improstudio6.5.2025 08:21:35 CEST | Nyheter
Improstudion, ledd av konstnärliga ledaren Martin Geijer, har nyligen flyttat från Einar Mattssons fastighet på Skånegatan till en annan av koncernens fastigheter på Blekingegatan. De nya lokalerna är större och mer verksamhetsanpassade, med fler rum målade i starka färger och ett kafé som blivit en samlingspunkt för deltagarna från de olika verksamheterna.
Einar Mattsson bygger nytt – nu även för igelkottar25.4.2025 05:54:00 CEST | Nyheter
Einar Mattsson är en långsiktig fastighetsägare som äger, förvaltar, utvecklar och bygger bostäder i Storstockholm. Att bostäderna är för människor har vi hittills inte behövt tillägga i företagsbeskrivningen. Men nu växer ett litet, försiktigt bestånd även för djurriket fram. Det består i dagsläget av fågelholkar och bihotell som i år för första gången kompletteras med bostäder för igelkottar. Övervintringsplatser är nämligen en bristvara för våra taggiga vänner.
Einar Mattsson 2024 - året då vi skapade trygghet14.4.2025 06:37:00 CEST | Pressmeddelande
2024 var fyllt av mycket oro. Därför blev det ännu viktigare för Einar Mattsson att navigera genom utmaningarna med fokus på att trygghet och trivsel för boende. I slutet av året hade vi 71 nyrenoverade bostäder, 134 färdigställda, 109 i produktion och en byggrättsportfölj om 1348 bostäder. Vi attraherade nya förvaltningskunder och förvaltade totalt 15 238 bostäder till ett värde av ca 69 mdkr. Koncernens resultat efter finansnetto blev 16 mkr (160 mkr).
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum