Tusentals nya sommarjobb i Allmännyttan under krisen
Enligt Arbetsförmedlingen har antalet anmälda sommarjobb på platsbanken sjunkit från drygt 50.000 anmälda sommarjobb 2019 till 30.000 anmälda jobb under 2020. Särskilt hårt drabbad är besöksnäringen, där många unga vanligtvis får sommaranställning.
För att bemöta den tuffa situationen för unga människor på olika platser i Sverige, har många allmännyttiga bostadsbolag gjort insatser för att öka antalet sommarjobb att erbjuda ungdomar. I vissa fall har satsningarna möjliggjorts genom ett stöd från regeringen på 180 miljoner kronor för att kommunerna ska kunna skapa sommarjobb till ungdomar. Uppdragen varierar mycket mellan orterna, men i exempelvis Tyresö anlitar Tyresö Bostäder 75 ungdomar för att öka trivseln och tryggheten i området som att måla, snickra, rensa ogräs och röja sly.
Ett urval av lokala satsningar:
- De allmännyttiga bostadsbolagen i Göteborg – Bostadsbolaget, Familjebostäder, Gårdstensbostäder och Poseidon - har en lång tradition av att erbjuda sommarjobb till unga. I år utökas platserna med drygt 170, totalt 750 platser.
- Faxeholmen i Söderhamn tredubblar sina sommarjobb. Vanligtvis brukar man erbjuda omkring 25 sommarjobbare jobb. I år storsatsar man och anställer 94 ungdomar.
- Stockholmshem ökar antalet feriearbetande ungdomar med mer än tio procent och tar emot 147 sommarjobbare.
- Timråbo i Timrå dubblerar antalet sommarjobb. Totalt blir det ett 20-tal sommarjobb och eftersom det kommunala bostadsbolaget sammanlagt har 25 anställda är man glad över att kunna erbjuda så många jobb.
- HFAB i Halmstad står för de allra flesta av kommunens sommarjobb. Ursprungligen skulle man ha anlitat 150 personer men det utökades till 170 – ett rekord mitt i pandemin.
- ÖBO i Örebro tar en normal sommar in drygt 100 ungdomar för sommarjobb och cirka 40 säsongsanställda. I år har de beslutat att utöka skaran med olika typer av extrajobb, och räknar med att sysselsätta ungefär 160 extra ungdomar i sommar.
- MKB i Malmö satsar på barn och unga den här sommaren och ger jobb till cirka 250 personer.
Nyckelord
Kontakter
Press
Tel:08-406 55 25Länkar
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum