Aktuellt om coronaviruset – så gäller reseskyddet

Så gäller Ifs reseskydd
- Hemförsäkringens reseskydd gäller för resor i hela världen i upp till 45 dagar. Vi hjälper dig på resmålet om du eller någon i familjen blir sjuk, skadad eller bestulen.
- Reseskyddet gäller dock inte för de länder och regioner som UD avråder dig att resa till. Om du redan hade rest iväg innan avrådan kom gäller reseskyddet som vanligt.
- Om du väljer att resa trots att UD avråder från resor gäller inte längre reseskyddet i hemförsäkringen. Tänk på att du tar en stor risk om du reser utan försäkring. Du kan då inte få någon praktisk eller ekonomisk hjälp om du blir sjuk, skadad, bestulen eller försenad under resan.
Tjänsteresa?
Om du är på tjänsteresa gäller inte reseskyddet i hemförsäkringen. Här kan du läsa vad som gäller för din tjänstereseförsäkring.
Innan avresa från Sverige
- Kolla alltid upp och följ UDs rekommendationer.
- Om du inte vill eller kan åka på en redan planerad och bokad resa behöver du kontakta ditt rese- eller flygbolag för att ta reda på vilka möjligheter du har att avboka eller omboka din resa.
- Vi rekommenderar inte att du reser i väg när UD avråder från att resa eftersom du då inte kan få någon hjälp.
Länder som UD avråder dig att åka till
- UD avråder från icke nödvändiga resor till flera länder. Från och med 30 juni gäller inte denna avrådan för 10 länder i Europa: Belgien, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Luxemburg, Portugal, Schweiz och Spanien.
- För övriga länder inom EU, EES och Schengen gäller fortfarande avrådan till och med 15 juli.
- För resor till länder utanför EU, EES och Schengenområdet förlängs avrådan från icke nödvändiga resor till och med den 31 augusti 2020.
- Du hittar mer information på UDs webbplats.
Viktigt att tänka på om du vill resa
- Även om UD har upphävt avrådan från resor till några länder i Europa betyder inte det att allt är som vanligt. Du som planerar att resa har ett eget ansvar att förbereda dig noga, hålla dig uppdaterad hela tiden och följa lokala mydigheters råd och anvisningar på den plats du befinner dig.
- I vissa länder testas resenärer och du kan behöva sitta i karantän. Det är inte heller självklart att turister tas emot i sjukvården.
- UD har även meddelat att de eller svenska utlandsmyndigheter inte kommer att hjälpa till med hemtransport till Sverige om du inte kan ta dig hem som planerat.
Om du vill avboka en resa
Om du vill avboka en redan köpt resa kontaktar du din researrangör eller flygbolag för att undersöka vilka möjligheter du har att avboka eller omboka en resa.
När UD avråder från resor till ett land eller region gäller inte avbeställningsskyddet i hemförsäkringens reseskydd oavsett anledning till avbokningen.
Resor senare under året
För dig som har en resa inbokad senare under året uppmanar vi dig att avvakta då det i nuläget inte finns någon som vet hur detta kommer att utvecklas. Både vi och researrangörerna behöver prioritera att hjälpa de som är på resa eller har en resa som ligger nära i tiden.
Hjälp vid evakuering
Reseförsäkringens evakueringsskydd gäller för merkostnader för ny hemresebiljett när UD rekommenderar svenska medborgare att lämna resmålet och ta sig hem.
- Kontakta i första hand ditt flygbolag eller researrangör för ombokning av hembiljett.
- Om du inte får hjälp av flygbolaget eller researrangören kan du själv boka hemresan.
- Spara underlag som visar flyg- eller resebolagets beslut och vilka merkostnader du har för de nya biljetterna.
- Kontakta oss i efterhand för att reglera merkostnaderna. Använd gärna formuläret Anmäl ombokad hemresa.
- Vid frågor nås vi på telefon +46 771-655 655.
Vi följer Utrikesdepartementets rekommendationer och uppdaterar vår hemsida kontinuerligt.
Nyckelord
Bilder
Om
If är Nordens största skadeförsäkringsbolag med cirka 3,7 miljoner kunder i Norden och Baltikum. Vi erbjuder bland annat bilförsäkring, hemförsäkring och barnförsäkring för privatpersoner samt olika typer av företagsförsäkringar för små och stora kunder. Koncernen har cirka 7 900 anställda.
If bildades 1999 när svenska Skandias och norska Storebrands skadeförsäkringsverksamheter fusionerades. If är helägt av den nordiska försäkringsgruppen Sampo.
Följ If Skadeförsäkring
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från If Skadeförsäkring
Nordisk hälsorapport: Framtidsoron störst bland unga i Sverige – män särskilt drabbade8.5.2025 07:01:00 CEST | Pressmeddelande
Unga svenskar är de i Norden som är mest stressade över sin framtid. Allra mest oroar sig svenska män i åldrarna 18-29 år. Det visar Ifs årliga undersökning om hälsa, som genomförts bland befolkningen i Sverige, Norge, Danmark och Finland.
Ny stressrapport: 97 procent av kvinnor i 30–44-årsåldern drabbade30.4.2025 08:40:09 CEST | Pressmeddelande
Stressnivåerna i Sverige är alarmerande höga – hela 82 procent av svenskarna uppger att de upplever negativ stress. Mest drabbade är kvinnor i åldrarna 30–44 år, där hela 97 procent rapporterar någon grad av stress. Det visar Ifs årliga hälsoundersökning bland den nordiska befolkningen.
Lista: Efter krav om trafikförsäkring – här är de vanligaste skadorna för elsparkcyklar8.4.2025 08:45:18 CEST | Pressmeddelande
Elsparkcyklar och andra elfordon har blivit en permanent del av stadstrafiken. Enligt Ifs skadestatistik är stöld den vanligaste anmälda skadan, sedan kravet om trafikförsäkring på dessa elfordon infördes i slutet av 2023.
Flest antal sjukskrivningar på grund av stress på två decennier – se regionala siffror19.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Sedan början av 2010-talet har antalet stressrelaterade sjukskrivningar ökat. I slutet av förra året var antalet sjukskrivna till följd av stress högre än på nästan två decennier, visar statistik från Försäkringskassan. – Arbetsgivare måste bli bättre på att skapa en hållbar arbetsmiljö, säger Kristina Ström Olsson, hälsostrateg på If.
Stenskottssäsongen är här – så stor är risken att drabbas i din region13.3.2025 09:48:57 CET | Pressmeddelande
Under våren ökar risken för stenskott och glasskador på vindrutan. En sammanställning från If visar att risken för att drabbas av stenskott under bilkörningen varierar stort beroende på var i landet man bor. – Gotlänningar löper minst risk att få rutan förstörd av grus och sten, trafikanter runt Stockholm och Uppsala är värst drabbade, säger If:s motorexpert Johan Granholm.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum