Årets Sommardrink är utsedd – få receptet och vinnarens bästa tips

I sommar avnjuter svenskarna allra helst en drink som smakar syrliga röda vinbär, halloninfuserad Aperol, gin, och tonic med en touch av lime, i alla fall om man ser till resultatet i Schweppes tävling Sommardrink 2020. Tävlingen går ut på att utse årets sommardrink, och drinken Currant(ly) (g)in isolation kammade hem hela 43% av folkets röster. Henrik Söderström som skapat det vinnande receptet, hämtade inspirationen ifrån sin barndoms somrar i Norrland.
”Det känns jättekul att mitt recept röstats fram till årets Sommardrink! Sommar för mig är hallon och röda vinbär, smaker som påminner mig om när jag som liten vandrade runt och njöt av bären på ängarna, och i trädgården i mitt föräldrahem i Obbola, utanför Umeå. Namnet på drinken är en ordlek med det jag har i glaset, och det rådande läget. Jag är väldigt glad och stolt över att så många gillade min drink”, berättar Henrik, som skapat receptet till årets Sommardrink.
Till Schweppes tävling Sommardrink 2020 skickade hemmamixare från hela landet in sina bästa drinkrecept. Av recepten valdes fem bidrag ut av en expertjury bestående av youtubern och dryckesinspiratören David Kringlund, Nöjesguidens chefredaktör Pelle Tamleht, och Candi Jennings, Brand Ambassador för Schweppes i Sverige. I en omröstning på drinkgeneratorn.se under juni månad, avgjordes med hjälp av antal röster, vilket av de fem utvalda recepten som skulle kamma hem titeln årets Sommardrink. Utöver äran bestod priset av ett drinkbord, sex stycken Schweppesglas samt ett hemmamix-kit med verktyg, kryddor och Schweppesprodukter.
Mer om vinnaren
Henrik Söderström är en passionerad hemmamixare som älskar att vara kreativ med smaker i både mat och drinkar. Sedan åtta år tillbaka har han haft för vana att överraska familjen med lite chips och något gott i glaset på fredagskvällarna. Då hans recept blev uttaget som ett av de fem finalbidragen i Schweppes tävling Sommardrink 2020, startade han instagramkontot @Bistrohybris för att dela med sig av sina drinkrecept till de som vill fortsätta att inspireras av hans njutbara idéer.
Henriks tre bästa tips för en härlig drinkstund i sommar!
Smaksätt drinken med hemmagjord syrup
Att göra syrup är enklare än du tror, och det är till skillnad mot att köpa likörer, ett billigt knep för att få till oändliga smakvariationer. Dessutom passar en syrup perfekt också till alkoholfria drinkar. För att koka en syrup; placera hälften delar socker och hälften delar vatten i en kastrull tillsammans med något som du gillar smaken på. Koka upp under omrörning till dess att sockret smält och låt puttra till den konsistens som du vill ha. Sila ur din valda ingrediens. Syrupen är nu klar och bör förvaras kylt. Två av mina favoritingredienser till syrup är ingefära och fläder. Ett isfyllt glas med syrup på ingefära, färskpressad limejuice och Schweppes tonic, är till exempel väldigt läskande en varm dag!
Servera i udda loppisfyndade glas
Att servera drinkar i en variation av loppisfyndade glas är ett life-hack av rang. Det ger en mer personlig upplevelse, man slipper ta miste på ur vems glas man dricker, det är snällt mot miljön, och det är inte ”hela världen” om ett glas råkar gå i kras!
Ladda upp med is i frysen
Beroende på glas och tillfälle är olika storlekar på isen att föredra. Ibland behövs ett riktigt isberg i glaset, medan det en annan gång är iskross som gör sig bäst i drinken. Varför inte ägna två minuter åt att frysa in vatten i olika former, och på så sätt skapa din egen is-buffé i frysfacket?
Receptet till årets Sommardrink 2020!
Currant(ly) (g)in isolation
Glas: större vinglas
Ingredienser (1 drink)
Is
Färska hallon
5 cl Whitley Neill Gin
2,5 cl halloninfuserad Aperol
3 cl färskpressad citronjuice
2 cl sockerlag på röda vinbär
1 sked lime & myntagranité
10 cl Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime
Gör så här
Placera en stor isbit i en shaker. Mät upp och häll i alla ingredienser förutom granité och tonic. Skaka och häll upp blandningen i isfyllda vinglas. Toppa med Schweppes Premium Mixers Tonic & Twist of Lime. Lägg granité i glasets öppning och placera ut färska hallon.
Halloninfuserad Aperol
Ingredienser
1 dl hallon
10 cl Aperol
Gör så här
Lägg i hallon i Aperol. Låt dra i ett dygn. Sila bort hallonen ur Aperolen.
Sockerlag med röda vinbär
Ingredienser
200 g frysta röda vinbär
5 dl socker
1 l vatten
Gör så här
Koka vatten och socker i en kastrull under omrörning tills dess att sockret smält. Lägg röda vinbär i den varma sockerlagen och låt stå i tre timmar. Sila av vinbären och kyl vinbärsockerlagen.
Lime & myntagranité
Ingredienser
2 dl is
1 lime
1 knippe färsk mynta
Gör så här
Pressa limen. Mixa limejuicen tillsammans med is och mynta.
Mer inspiration och tips hittar du på drinkgeneratorn.se där 100-tals drinkrecept finns samlade.
För mer information och högupplösta bilder, vänligen kontakta:
Marilyn Roseneld, Communications Advisor, Shomei
marilyn.r@shomei.se, 079 313 20 73
Rose-Marie Hertzman, Presschef, Spendrups
rose-marie.hertzman@spendrups.se, 070 895 25 67
Nyckelord
Kontakter
Rose-Marie HertzmanPresschef, Spendrups
Tel:0708 95 25 67rose-marie.hertzman@spendrups.seBilder
Dokument
Om
Spendrups är ett svenskt familjebryggeri som förenar starka traditioner med nytänkande. Bryggeriet grundades 1897 i Grängesberg och drivs av familjen Spendrup i fjärde generationen. Vi finns på ett antal orter i Sverige med huvudkontor i Vårby utanför Stockholm och produktion i Grängesberg, Hällefors och Visby. För oss står alltid hantverket och dryckesupplevelsen i fokus. I vårt breda sortiment finns varumärken som Mariestads, Norrlands Guld, Heineken, Loka, Schweppes, Briska och vinproducenter som Cono Sur, Gallo och Boschendal. Spendrups har 1 100 medarbetare och omsätter cirka 4 MDKR årligen. I Spendrupskoncernen ingår dotterbolagen Spring Wine & Spirits, Gotlands Bryggeri, Omaka, BIBAB och Hellefors Bryggeri. Våra anläggningar är certifierade enligt internationella standarderna ISO 14001 och FSSC 22000 avseende miljö respektive kvalitet och livsmedelssäkerhet. | spendrups.se
Följ Spendrups Bryggeri AB
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Spendrups Bryggeri AB
Michael Andersson lanserar årets upplaga av Melleruds Mästarbrygd – en amber lager24.3.2025 10:00:00 CET | Pressmeddelande
Vinnaren av Årets Kock 2024, Michael Andersson, har skapat årets Melleruds Mästarbrygd – en ljust bärnstensfärgad amber lager, bryggd med ekologisk humle och malt. Årets Mästarbrygd bjuder på en utsökt rostig maltighet, friska inslag av citrus och avrundas med ett vitt krämigt skum
Lampa som drivs av saltvatten eller urin – Salt Tech vinner familjen Spendrups stipendium för sin unika innovation19.3.2025 12:27:31 CET | Pressmeddelande
Familjen Spendrup vill uppmuntra och stödja unga entreprenörer i Sverige genom ett årligt återkommande stipendium som har delats ut till tidigare UF-elever sedan 2008. I år går stipendiet till William Asefaw som driver Salt Tech. Företaget har en unik lösning med en lampa som drivs av saltvatten eller urin – som en av lösningarna på elfattigdomen i världen.
Svenskarnas favoriter från Spendrups nu på norska butikshyllor11.3.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
I höstas aviserade Spendrups ett samarbete med Stordalen-ägda dryckesgruppen Belmonte Beverage Group AS. Nu är samarbetet synligt på de norska butikshyllorna med svenska brygder anpassade för den norska marknaden.
Melleruds & Årets Kock Michael Andersson presenterar det perfekta pilsnersnacket6.2.2025 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Årets Kock 2024, Michael Andersson, har i samarbete med Melleruds skapat det perfekta tilltugget – pilsnersnack med matjescrème, exklusivt framtaget för att avnjutas tillsammans med en iskall Melleruds pilsner. Med sin enkla tillagning och eleganta presentation blir det en given succé vid minglet, middagsbjudningar och andra festliga tillställningar.
Spriten som blir över vid tillverkning av alkoholfri öl kommer till användning5.2.2025 08:30:00 CET | Pressmeddelande
Alkoholfri öl har ökat i popularitet de senaste åren i takt med att tillverkningsmetoderna förfinats. På Spendrups bryggs ölet som ett vanligt öl innan det avalkoholiseras och i samband med den processen uppstår en restprodukt i form av 78-procentig etanol som nu kan återanvändas som insatsvara i en rad olika produkter såsom t.ex. spolarvätska. Men på sikt finns planer att använda etanolen som biobränsle vid fabriken i Grängesberg.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum