Region Örebro län

Lägesbild corona: Allt fler personer i länet testar sig för covid-19

Dela
Antalet personer som testar sig för en pågående infektion av covid-19 ökar. Det är positivt, menar Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län. ”Det bidrar till att vi kan bryta smittkedjor.” Samtidigt avvecklas stabsläget med särskild sjukvårdsledning inom Region Örebro län.

Region Örebro län ser en långsamt sjunkande trend i antalet bekräftade fall av personer som är smittade av covid-19. Under förra veckan utfördes drygt 1 300 så kallade PCR-tester och av dem var knappt tre procent positiva.

- Det var bara sammanlagt 34 konstaterade positiva fall i Region Örebro län under vecka 34. För att ha kvar den positiva trend vi ser i länet beträffande smittspridning är det otroligt viktigt att vi håller i de allmänna råden; var hemma när du är sjuk, håll avstånd, tvätta händerna noga och ofta och avstå större sociala sammanhang, säger Gunlög Rasmussen.

Hon understryker också vikten av att gå och testa sig vid tecken på smitta. Att allt fler personer i länet nu gör det ser hon som mycket positivt.

- Antalet som testar sig ökat något. Det är bra. Det är viktigt att testa sig även vid lindriga symtom. De allmänna råden från Folkhälsomyndigheten tillsammans med ambitiös testning och smittspårning är det som gör att vi kan bryta smittkedjor, säger Gunlög Rasmussen.

Stabsläget med särskild sjukvårdsledning avvecklas

Sedan i mitten av mars har en krisledningsorganisation styrt hälso- och sjukvården i Region Örebro län. Men från och med torsdag den här veckan avvecklas stabsläget med särskild sjukvårdsledning och verksamheten återgår till att styras i ordinarie linjeorganisation.

- Vi ser en stor minskning av antalet bekräftade fall av covid-19 och för närvarande vårdas endast tre personer på sjukhus. Vi kan nu hantera coronaviruset som en del av den övriga vården. Skulle läget förändras har vi kapaciteteten att snabbt ställa om och återgå till stabsläge, säger Jonas Claesson, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Örebro län.

De senaste siffrorna över antalet fall

Antal bekräftade fall i Region Örebro län: 2 646

Covid-patienter på vårdavdelning: 3

Covid-patienter på intensivvårdsavdelning: 0

Här finns dagligt uppdaterad statistik från Region Örebro län

Folkhälsomyndighetens råd

  • Stanna hemma även om du bara känner dig lite förkyld.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder.
  • Håll en armlängds avstånd till andra både inomhus och utomhus.
  • Om det är möjligt, gå, cykla eller använd andra alternativa färdsätt.
  • Välj ett färdmedel där du kan boka plats eller ett där du kan undvika trängsel.
  • Håll avstånd till andra på bussen, tunnelbanan, spårvagnen och andra allmänna färdmedel.
  • Undvik att delta i större sociala sammanhang som fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. När det gäller begravningar har Svenska kyrkan och Myndigheten för stöd till trossamfund information om hur dessa kan genomföras för att förhindra smitta av covid-19.
  • Håll avstånd till andra på idrottsplatser, badhus och gym och undvik att byta om i allmänna omklädningsrum.
  • Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du undviker platser där människor samlas och att du begränsar dina fysiska kontakter.

Kontakt

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län

E-post: gunlog.rasmussen@regionorebrolan.se

Telefon: 019-602 35 81

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare, Region Örebro län. Foto: Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

Projekt ska skapa nytt centrum för utbildning och innovation inom järnvägssektorn6.5.2024 07:59:00 CEST | Pressmeddelande

Det är nödvändigt att stärka kompetensförsörjningen inom järnväg och logistik om tågrelaterade problem så som förseningar och inställda avgångar ska kunna lösas. Det menar Region Örebro läns regionala tillväxtnämnd som fattat beslut om att stödja projekt Railcenter Hallsberg med 4,5 miljoner kronor. Projektet genomförs tillsammans med Kumla och Hallsbergs kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye