Hermods AB

Från sfi till läkarprogrammet vid Karolinska Institutet

Dela
Blendor Balaj flyttade från Kosovo till Sverige för tre år sedan. Efter att han fått sitt uppehållstillstånd började han direkt att studera sfi och engelska för att kunna följa sin barndomsdröm. Idag gör han sin andra termin på läkarprogrammet vid Karolinska Institutet i Stockholm.
Foto: Hermods AB
Foto: Hermods AB

- Jag satte upp tydliga mål för mig själv att lära mig svenska och läsa in de kurser som behövdes för att kunna ansöka till läkarprogrammet. Allt hårt slit har nu lönat sig och jag är väldigt glad över att jag blev antagen, säger Blendor Balaj.

22-åriga Blendor kom till Sverige från Kosovo med sin familj efter att hans pappa fått jobb här. Blendor berättar att det var tufft i början med språket, att hitta nya vänner och komma in i det svenska samhället. Han fick vänta i ett år på sitt uppehållstillstånd innan han kunde söka sig till sfi och börja läsa svenska.

Vändningen kom med sfi

Blendor berättar att han studerade sfi på Hermods i Växjö och kände direkt att hans svenska började utvecklas. Samtidigt som han läste klart alla sfi-kurser kombinerade han detta med att läsa engelska på Komvux för att bli behörig att ansöka till läkarprogrammet.

- Allt blev bättre när jag började med sfi. Jag lärde mig svenska snabbt och träffade nya människor. Jag är väldigt tacksam för den tiden jag hade där. Skolan har alltid varit prio ett för mig jag och jag har arbetet hårt för att nå min dröm, säger Blendor. 

Kom in på läkarprogrammet

Blendor började studera vid Karolinska Institutet i januari och flyttade till Stockholm. När coronaviruset bröt ut och all undervisning i skolan började på distans flyttade han tillbaka hem till Växjö och skötte studierna därifrån. Han berättar att det i början av utbildning var svårt med det akademiska språket men att studierna ändå har gått bra. 

- Det var svårt i början med språket eftersom jag bara hade bott i Sverige i tre år och sedan började på en akademisk utbildning. Men jag har klarat alla tentor och uppgifter hittills vilket jag är nöjd över.

När det kommer till att lära sig svenska har Blendor några tips till människor som är nya i Sverige:

- Jag tror det är viktigt att ha ett tydligt mål i livet som man arbetar långsiktigt med för att uppnå. Du ska inte heller vara rädd för att säga fel i början, ingen är bäst på ett språk direkt utan man måste våga säga fel för att lära sig, avslutar Blendor med att säga.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Hermods AB
Foto: Hermods AB
Ladda ned bild
Foto: Hermods AB Blendor Balaj
Foto: Hermods AB Blendor Balaj
Ladda ned bild

Om

Hermods AB
Hermods AB
Adolf Fredriks kyrkogata 2
111 37 Stockholm

08-410 251 00https://www.hermods.se/

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra komvuxutbildningar, yrkeshögskola, sfi och distansgymnasium utbildar årligen över 70 000 studerande och elever. Vår vision är att vara ledande i utbildning för vuxna och därigenom delaktiga i inkludering och förbereder för arbetslivet. Hermods ingår i Academedia, som genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande vill skapa en bättre framtid.

Följ Hermods AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hermods AB

HERMODS YRKESHÖGSKOLA FORTSÄTTER ATT EXPANDERA EFTER MYNDIGHETENS BEVILJANDE AV KORTA YH-KURSER SOM STARTAR TILL HÖSTEN26.5.2023 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

─ YH-kurser är ett relativt nytt koncept inom Yrkeshögskolan och fokuserar på utveckling och omställning av relevant kompetens för den som redan är yrkesverksam, med syfte att möta arbetslivets förändrade behov och krav. Kurserna utvecklar Yrkeshögskolans flexibilitet och utbildningsformens möjlighet att snabbare svara mot arbetslivet behov av breddad och förnyad kompetens. I syfte att snabbt hänga med i den utveckling som sker. För att kurserna lättare ska kunna kombineras med jobb är de flexiblare avseende studietakt och studieform, vi bedriver dem på halvfart eller trekvartsfart på distans. Hermods Yrkeshögskola välkomnar expansionen av YH-kurser då det är tydligt att det finns ett stort behov av snabb omställning och kompetensutveckling inom flera olika branscher. Kurserna är framtagna tillsammans med ledningsgrupperna för våra YH-program och med input från våra olika branschråd. Även här blir våra yrkeshögskoleutbildningar en viktig del i det livslånga lärandet, säger Anette Wahlg

Hermods Yrkeshögskola fortsätter tillväxtresan efter myndighetens tilldelning av YH-program för 202312.1.2023 16:34:59 CET | Pressmeddelande

Myndigheten för Yrkeshögskolan gav idag sitt besked om vilka nya yrkeshögskoleprogram som landets YH-anordnare beviljats starta hösten 2023. Hermods Yrkeshögskola fortsätter att expandera i årets ansökningsomgång där ett viktigt fokus ligger inom teknik och samhällsbyggnad men även grön näring, hållbarhet och energi. Hermods Yrkeshögskola startar sex helt nya utbildningar och expanderar befintliga utbildningar på fler orter i höst.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum