
Framtidens energi är förnybar – och närmare än du tror

Eva Thorin är professor och forskare vid Mälardalens högskola. Hennes forskning handlar om framtidens energisystem, med särskilt fokus på förnybara källor.
– Vi måste ställa om, dels för hållbarheten men även för att de fossila källorna helt enkelt är ändliga, säger Eva Thorin.
Allt fler fordon går redan på el och dessutom behöver industrin mer förnybar energi för att ställa om från fossila bränslen. Eva Thorin menar att framtidens energisystem kommer att ha en helt ny struktur.
– Förnybara källor kan till exempel vara väderberoende, som solkraft. Då måste vi kunna växla mellan olika energikällor samt ha möjlighet att lagra. Vi går mot fler och mindre anläggningar än tidigare, och ett vanligt hus kan både vara konsument och producent.
Det kan komma att innebära större lokal variation beroende på vilka energikällor som dominerar där man bor.
Framtiden är nära
Framtiden ligger närmare än man först kan tro. Om bara tio år ska mycket av det som Eva Thorin och hennes kollegors forskning handlar om vara verklighet.
– Det närmaste framtidsmålet är 2030 eftersom det är fokus för de globala hållbarhetsmålen.
Enligt målen i Agenda 2030 ska alla ha tillgång till tillförlitlig, hållbar och modern energi till en överkomlig kostnad. Omöjligt? Kanske inte ändå. Jimmy Anjevall är projektledare inom energi och klimat på Region Jämtland Härjedalen:
– Det är bara att titta tillbaka tio år: 2010 var solceller en icke-fråga och det fanns bara ett fåtal anläggningar i hela vår region. Nu finns det 1 000 stycken. Elbilar betraktades ungefär som rymdskepp, visst såg man att det var på gång men jag kunde i alla fall inte föreställa mig utvecklingen som vi ser nu, säger Jimmy Anjevall.
Vätgas både ”batteri” och bränsle
Jimmy tror att det är möjligt att Sverige har 100% förnybar energi år 2030 och en ökad andel även i resten av världen. För att klara det målet menar både han och Eva Thorin att vi i större utsträckning behöver få in vätgas som en del av energimixen, tillsammans med biobränsle, sol, vind, vatten.
Med vätgas kan man lagra sol- och vindkraft och som bränsle ger det avgasfria fordon som bara släpper ut rent vatten.
– En annan fördel är att det är ett internationellt bränsle som kan produceras världen över. Det är dock viktigt att hela kedjan från råvara till vätgas är grön, det vill säga framställd med förnybar energi hela vägen, samt att det görs på ett säkert och standardiserat sätt, säger Jimmy.
Evig speltid med solceller
Även inom solceller sker utvecklingen i rekordfart. De blir både mer effektiva och smidigare att integrera i andra produkter.
– Idag får man ut 30 procent mer effekt per solcellspanel än bara för tre till fyra år sedan, konstaterar Jimmy.
Samsung-ägda JBL annonserade ifjol att de släpper ett par hörlurar med i princip obegränsad speltid. Tekniken är utvecklad och produceras av ett svenskt företag i anslutning till KTH och bygger på en innovation av ett unikt nanomaterial, Powerfoyle. I princip en tunn film som kan appliceras på vilka ytor som helst och som förvandlar både inom- och utomhusljus till energi.
Sluta ta energin för givet
Tillgång till elektricitet är något vi idag tar för givet. I den närliggande framtiden lär vi återigen behöva bli medvetna om vår elkonsumtion.
– Vi kommer att behöva jämna ut elförbrukningen över dygn och år, menar Jimmy Anjevall.
Det innebär till exempel att det blir mer hållbart och ekonomiskt att köra hushållsmaskiner när solen skiner.
– Ett spännande utvecklingsområde är inom digitalisering och automatisering av produktion och användning. Med data om beteendemönster kan man både effektivisera elproduktionen under vissa tidpunkter, samt jobba med att ändra människors beteendemönster för att flytta användning av energi till när det finns god tillgång, avslutar Eva Thorin.
Kontakter
Karin Stolt HalvarssonKommunikationschef
Tel:063- 57 74 72Karin.StoltHalvarsson@jamtkraft.seKarin BodénPressansvarig
Tel:063- 57 74 72Karin.Boden@jamtkraft.seBilder

Om
Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.
Följ Jämtkraft
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft
Vd Klas Liljegren väljer att lämna Jämtkraft3.5.2023 10:10:09 CEST | Pressmeddelande
Jämtkrafts vd Klas Liljegren väljer att lämna Jämtkraft av privata skäl, men kommer att jobba kvar på bolaget under en period. Vice vd, Ylva Andersson, träder in i hans ställe som vd tills en ny ordinarie vd är tillsatt.
Unik etablering i Östersund skapar 1 000 nya gröna jobb 20.4.2023 12:00:11 CEST | Pressmeddelande
En elintensiv cirkulär satsning kallad Ecosystem Östersund ska etablera sig i Torvalla. Den består av ett datacenter som drivs av förnybar energi och samtidigt levererar värme till storskalig livsmedelsodling. Bakom mångmiljardinvesteringen står bolagen EcoDataCenter och WA3RM som tillsammans väntas skapa nära 1 000 nya arbetstillfällen i kommunen.
Jämtkraft föreslår en halv miljard till ägarna13.3.2023 16:00:00 CET | Pressmeddelande
Jämtkraft AB:s årsredovisning fastställdes av styrelsen under måndagen. Resultatet efter skatt blev 958 miljoner kronor. Drygt hälften av vinsten, 500 miljoner, föreslår Jämtkrafts styrelse ska betalas ut till ägarkommunerna Åre, Krokom och Östersund.
Hocksjön Vindkraftspark – förnybar el till 88 000 hushåll24.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter två års byggtid är nu regionens största lokalt ägda vindkraftspark i full drift. Produktionen från de 23 vindkraftverken motsvarar förnybar el till cirka 88 000 hushåll. Bakom investeringen står Jämtkraft och Persson Invest.
Jämtkraft vill sprida läsglädje till barn9.2.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Alla elever i årskurs 3 i hela Östersund kommer snart att få en varsin bok, ”Varning för spöken” skriven av den lokala författaren Daniel Edfeldt. Jämtkraft i samarbete med bokförlaget B. Wahlströms vill nu sprida läsglädje och väcka läslusten hos barn i hela Östersunds kommun med en bok där spöken spelar en central roll.