Större variation av hyreshöjningarna över landet behövs
Syftet med vägledningen, som ges ut för tredje gången, är att ge en gemensam bild av hur olika förändringar i omvärlden bör påverka de årliga hyresjusteringarna. Vägledningen ger förslag till gemensamma ramar för de årliga förhandlingarna.
– Våra medlemmar och de kommuner de verkar i har väldigt olika förutsättningar, både vad gäller demografin samt bostadsbeståndets hyresnivåer och behov av utveckling. Det måste återspeglas i en större variation i de årliga justeringarna jämfört med vad vi har sett de senaste åren, säger Susanna Höglund, chefsekonom, Sveriges Allmännytta.
Konsekvenserna av corona-pandemin har inte drabbat bostadssektorn i samma utsträckning som andra och den måste fortsätta kunna utvecklas utifrån respektive orts bostadsbehov. Men, pandemin har drabbat hushåll och landsdelar väldigt olika, vilket man därför behöver ta hänsyn till i förhandlingarna. Däremot ser Sveriges Allmännytta inte att det finns skäl att generellt avstå från hyresjusteringar för 2021.
– För hushåll som drabbats av pandemin finns samhällets stöd i form av bostadsbidrag, a-kassa och försörjningsstöd. Regeringen har under våren dessutom beslutat om riktade stöd till både näringsliv och individer som drabbats. Det är ett bättre sätt att nå de som drabbats av pandemin än ett generellt stopp för hyresjusteringar, säger Susanna Höglund.
Bostadsmarknadens parter har genom den nuvarande lagstiftningen stor frihet att själva bestämma ramarna för de årliga förhandlingarna. Det finns därmed goda möjligheter att utveckla systemet inom den lagstiftningen.
Förslaget utgår ifrån relevanta omvärldsfaktorer, som påverkar möjligheten att erbjuda bra och tillräckligt många hyresrätter för både nuvarande och kommande generationers hyresgäster.
– Det är därför viktigt att parterna tar ett långsiktigt ansvar för att de lokala förutsättningarna återspeglas i de årliga hyresförhandlingarna. Då kan hyresrätten bidra till en balans i bostadsförsörjningen utifrån ortens förutsättningar, säger Susanna Höglund.
Läs kortversion av vägledningen.
För mer information, kontakta:
Susanna Höglund, chefsekonom, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 08
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25
Nyckelord
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.
Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande
Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.
Klimatinitiativ uppdateras – så kan bostadsbolagen bidra till klimatomställningen31.3.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Allmännyttans Klimatinitiativ uppdateras för att ytterligare minska bostadssektorns klimatpåverkan. För att nå Sveriges klimatmål behöver vi fokusera på de stora utsläppsposterna och fortsätta stötta varandra i klimatarbetet. Ett starkt klimatarbete är en förutsättning för att allmännyttiga bostadsbolag ska vara relevanta samhällsaktörer.
Här är finalisterna i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 202513.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Nu är det avgjort vilka tre renoveringsprojekt som går vidare till final i tävlingen Allmännyttans bästa renovering 2025. Av tio nominerade bidrag har juryn valt ut tre finalister som alla utmärker sig genom hållbarhet, innovation och god gestaltning.
Unikt initiativ hjälper samhällsbyggare möta framtiden6.2.2025 16:19:41 CET | Pressmeddelande
Nio branschorganisationer ligger bakom en gemensam satsning för digitalisering inom samhällsbyggandet. En snabbfotad bred överenskommelse har tagits fram om format för digital informationsdelning. För en starkare sektor som är redo för nya redovisningskrav och AI-tillämpning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum