Umeå kommun

Skolelever går och cyklar för miljön

Dela
39 av kommunens skolor kommer att gå och cykla för att aktivt delta i klimat- och miljökampen. Målet är att fler tar sig till skolan på ett hållbart sätt och att eleverna får röra på sig mer. Samtidigt förbättras trafiksituationen runt skolorna. Det är fjärde gången som Umeå kommun deltar i Trafikkalenderns kampanj.

Ett rekordstort antal av kommunens skolor, 39 låg- och mellanstadieskolor, har anmält sig att delta i arbetet för hållbara färdsätt i Trafikkalenderns kampanj ”Gå och cykla”. Det finns möjlighet att anmäla sin skola fram till 19 oktober så det finns fortfarande chans för fler att delta. Kampanjen genomförs under två valfria veckor under september och oktober. Målsättningen är att fler ska åka hållbart till skolorna, eleverna får röra på sig, ett aktivt deltagande i klimat- och miljökampen samt att trafiksituation förbättras runt skolorna. Eleverna målar en prick om de går, cyklar eller åker buss till och från skolan. Ju fler prickar desto bättre.

- Umeå kommuns deltagande i Gå & cykla till skolan är en viktig del i arbetet med att uppmuntra till hållbart resande, men det är även bra för hälsan. Forskning visar att elever som går eller cyklar till skolan blir piggare och har lättare att hänga med i undervisningen, säger Ida Lundström, trafikplanerare på Umeå kommun.

Gå och cykla för att minska trängseln

Det är alltid bra att gå och cykla och just nu är det extra bra. Även bussen är ett hållbart alternativ i kampanjen, men det är bra om de som kan gå och cykla gör det under rådande omständigheter. På så sätt kan de som är hänvisade till kollektivtrafiken och saknar alternativ resa med mindre risk för trängsel och smittspridning av coronaviruset.

De elever som inte har möjlighet att gå, cykla eller åka med kollektivtrafiken utan får skjuts av en vuxen kan också delta i ”Gå & cykla till skolan”. Genom att släppa av barnet lite längre från skolan så kan de gå sista biten, alternativt att man går tillsammans med barnet. På så sätt minskas antalet bilar och därmed trängseln kring skolorna.

Till Media:

Tomtebogårds skola F-3 är en av deltagarna och de vann förstapris 2019. Grundskollärare Bodil Holmberg är kontaktperson och kan svara på frågor från media. Hennes mobilnummer: 070-395 28 58.

Kontakt
Ida Lundström
trafikplanerare
Umeå kommun
090-165354
070-6110088
ida.m.lundstrom@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Mamma och barn cyklar tillsammans. Fotograf Fredrik Larsson.
Mamma och barn cyklar tillsammans. Fotograf Fredrik Larsson.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye