Sveriges Allmännytta

Välkommet stöd för energieffektivisering och renovering av flerbostadshus

Dela
Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna föreslår att 4,3 miljarder kronor anslås för energieffektiviseringsåtgärder i flerbostadshus till och med 2023. Sveriges Allmännytta menar att stödet – rätt utformat – kan bidra till en klimatsmart upprustning av miljonprogramsområdena.
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

Behovet av renoveringar av det befintliga beståndet inom allmännyttan är mycket stort; att samtidigt energieffektivisera är viktigt för att minska klimatpåverkan. 180 allmännyttiga bostadsföretag med cirka 690 000 lägenheter, är med i Allmännyttans klimatinitiativ vars mål är att bli fossilfria och minska energianvändningen med 30 procent till år 2030.

–  Att bygga, renovera och rusta upp bostäder är ett väl beprövat sätt att få i gång ett lands ekonomi. Energieffektiviseringsåtgärder är nödvändiga att genomföra när miljonprogramsområdena rustas upp och ger rejäla utsläppsminskningar. Därför välkomnar vi dagens besked, säger Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.

Syftet med stödet är att öka takten på energieffektiviseringen. Stödet är primärt avsett att vara ett stöd till merkostnader för energieffektiviserande åtgärder, vilka ofta sker samtidigt med renoveringsåtgärder. Det kommer därför även att kunna bidra till att renoveringar av flerbostadshusen genomförs.

Förslaget omfattar 900 miljoner kronor 2021, 2 400 miljoner kronor 2022 och 1 000 miljoner kronor 2023. En närmare utformning av stödet kommer att utarbetas under hösten.

– Det är viktigt att stödet riktas till åtgärder som behöver genomföras utifrån ett samhällsekonomiskt och miljömässigt perspektiv, men som inte skulle genomföras utan stöd. Det kan till exempel handla om åtgärder i byggnadens klimatskärm och värmeåtervinning från ventilation. Stödet måste också utformas på ett sätt som gör det attraktivt att använda och därför tas fram i samråd med branschen. Sveriges Allmännytta bidrar gärna till detta, säger Anders Nordstrand.

För mer information, kontakta:

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 17, 
anders.nordstrand@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, 
ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Bilder

Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.
Anders Nordstrand, vd, Sveriges Allmännytta.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye