Akademiska sjukhuset

Professionssteget har skapat trygghet för nya sjuksköterskor

Dela
Under 2018 lanserades Professionssteget på Akademiska sjukhuset i syfte att i första hand hjälpa oerfarna sjuksköterskor att snabbare komma in i yrkesrollen. Nu, två år senare, visar en utvärdering att programmet varit betydelsefullt och skapat stöd och trygghet för nya medarbetare.
Professionssteget som lanserades 2018 har skapat trygghet för nyexaminerade sjuksköterskor enligt en utvärdering.
Professionssteget som lanserades 2018 har skapat trygghet för nyexaminerade sjuksköterskor enligt en utvärdering.

- Bakgrunden till satsningen var att nyutexaminerade medarbetare ofta upplevde att det fanns ett glapp mellan universitetsutbildningen och den vardag som sedan mötte dem i

yrkeslivet. Ett annat viktigt syfte var att öka arbetsglädje och motivation hos mer erfarna medarbetare genom att ge dem nya roller som handledare åt nyanställda, både vad gäller reflektion och praktisk handledning/yrkesutveckling, säger HR-direktör Anna Wadenhov.

Utvärderingen visar att Professionssteget varit betydelsefullt. Handledningen har skapat trygghet och stöd för nya sjuksköterskor och har bidragit till att de har trivts på jobbet. Samtidigt har de erfarna sjuksköterskor, som fått utbildning i handledning, känt att deras kompetens har tagits tillvara, att de är viktiga för verksamheten.

Professionssteget är ett program för professionsutveckling och lärande. Vid lanseringen 2018 var målgruppen sjuksköterskegruppen; totalt cirka 300 sjuksköterskor på Akademiska som hade en legitimation utfärdad de senaste fyra åren, och som redan hade genomgått det kliniska utvecklingsåret, KUÅ.

Enligt beslut från sjukhusledningen ska programmet omfatta alla sjuksköterskor på Akademiska som uppfyller kriterierna. Under de två första åren har 14 av 46 avdelningar inom somatisk vård infört en eller flera handledarroller.

– Målet är att fortsätta införa en eller flera handledarroller på sjukhusets avdelningar som inte redan har infört det. Vi har sett att införandet haft betydelse för både verksamheten, nyutexaminerade sjuksköterskor och erfarna sjuksköterskor. De seniora sjuksköterskornas kompetens tillvaratas och det har betydelse för att de ska stanna kvar på avdelningen, säger chefssjuksköterska Marie Sjödin.

Intresset har varit stort hos personalen. Utmaningen i det korta perspektivet har, enligt Anna Wadenhov, varit att man inom vissa avdelningar haft en tuff bemanningssituation för att kunna hålla vårdplatser öppna.

– På sikt gör Professionssteget att medarbetarna får ökad trygghet i sina yrkesroller och bättre arbetsmiljö vilket kan bidra till att göra det lättare att rekrytera och behålla personal, framhåller Anna Wadenhov.

Under våren pausades handledarutbildningarna på grund av coronapandemin, men till hösten ska de återupptas igen. Planen är att även medarbetare inom hälsoprofessioner såsom arbetsterapeuter, fysioterapeuter, dietister, logopeder och kuratorer ska omfattas.


För mer information, kontakta:

Anna Wadenhov, HR-direktör Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 31 51, e-post: anna.wadenhov@akademiska.se

Marie Sjödin, chefssjuksköterska, Akademiska sjukhuset, tel: 018-611 18 30, e-post: marie.sjodin@akademiska.se

Bilder

Professionssteget som lanserades 2018 har skapat trygghet för nyexaminerade sjuksköterskor enligt en utvärdering.
Professionssteget som lanserades 2018 har skapat trygghet för nyexaminerade sjuksköterskor enligt en utvärdering.
Ladda ned bild
Chefssjuksköterska Akademiska sjukhuset
Chefssjuksköterska Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild
Anna Wadenhov, HR-direktör Akademiska sjukhuset
Anna Wadenhov, HR-direktör Akademiska sjukhuset
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter

Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye