Sida

Sida förhandlar om att flytta till Ursviks Entré i Rissne i Sundbyberg

Dela
Sida har ett regeringsuppdrag att flytta huvudkontoret från Valhallavägen i centrala Stockholm för att stärka den statliga närvaron i andra kommuner och bidra till socioekonomisk utveckling. Nu har biståndsmyndighetens verksledning valt att gå vidare med hyresvärden Nordisk Renting, som äger fastigheten Ursviks Entré i Rissne i Sundbyberg.

– Det här kommer att spara pengar, i form av lägre kostnad per kvadratmeter och mindre lokaler, vilket ger mer pengar till bistånd för att utrota fattigdomen i världen, säger Marie Ottosson, överdirektör.

– Vi hade två bra förslag, som båda låg i linje med regeringens beslut att bidra till socioekonomisk utveckling och hålla nere lokalkostnaderna. Nu inleder vi fördjupade hyresförhandlingar med Nordisk Renting om fastigheten Ursviks Entré i Rissne i Sundbyberg, som kommer att ge de anställda ett flexibelt kontor, inte har många våningar och ligger nära spårbunden trafik, säger Marie Ottosson.

Efter regeringsbeslutet i juni sökte Setterwalls advokatbyrå och fastighetskonsulten Newsec efter möjliga lokaler utifrån kriterierna i regeringsbeslutet och Sidas krav. Totalt 43 förslag kom in, varav två alternativ slutligen bedömdes uppfylla regeringens och Sidas krav. Verksledningen beslutade därefter att gå vidare med de två hyresvärdarna och avsiktsförklaring undertecknades med dessa.

Regeringen gav Sida först i uppdrag att flytta till Botkyrka kommun, i södra Stockholm. Det fanns ingen ledig lokal i Botkyrka där Sida fick plats. En utredning konstaterade att om nytt kontor ska byggas, så bör myndigheten genomföra en byggentreprenadupphandling för att inte kringgå LOU, lagen om offentlig upphandling.

– Sida har inte mandat att genomföra en byggentreprenadupphandling. Den enda möjligheten är därför att Sida hyr ett befintligt kontor. Därför hemställde vi till regeringen om utökat sökområde, säger Marie Ottosson, överdirektör.

Fakta Sidas kontor i Stockholm

  • Sida har sitt huvudkontor i Stockholm, men personal finns också stationerad ute i samarbetsländerna. Dessutom har Sida verksamhet lokaliserad till Härnösand och till Gotland.
  • 646 medarbetare, tillsvidare- och visstidsanställda, arbetar i dag på huvudkontoret i Stockholm, av totalt 948 anställda. En femtedel av de anställda arbetar på ambassader i Sidas 37 samarbetsländer. Övriga 42 anställda arbetar på kontoren i Visby och Härnösand.
  • Nuvarande huvudkontor ligger i Konstfacks tidigare lokaler på Valhallavägen i Stockholms stad. Fram till 2006 låg Sidas huvudkontor på Sveavägen, nära Sergels torg.

Fakta om övriga inkomna lokaler

  • 43 förslag på lokaler kom in efter regeringens nya beslut den 11 juni fram till den 3 juli 2020.
  • Av dessa låg 15 i Stockholms stad eller i område som inte bedömdes bidra till socioekonomisk utveckling, och föll därmed bort
  • 10 objekt var nybyggnationer och ströks eftersom det då hade krävts byggentreprenadupphandling, något som Sida inte har mandat att göra.
  • 5 av objekten var fel utformade, uppfyllde inte Sidas behov (för små eller utspridda i olika byggnader)
  • 5 var byggnader som inte skulle hinna färdigställas i tid till våren 2022

Läs mer

Regeringen flyttar Sida till Botkyrka

Sida söker nya lokaler för kontoret i Stockholm

Sidas organisation och verksamhet

Kontakter

Bilder

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande

Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.

Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande

Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.

Ytterligare 20 miljoner kronor i humanitärt stöd till Syrien14.12.2024 05:30:00 CET | Pressmeddelande

Den dramatiska händelseutvecklingen i Syrien har snabbt ökat människors behov av humanitärt stöd. Upp emot en miljon människor har drivits på flykt och är i akut behov av mat, boende och andra förnödenheter som varma kläder och filtar. Sverige genom Sida går in med ytterligare stöd på 20 miljoner kronor till FN:s flyktingorgan UNHCR. Sida anpassar även övrigt stöd för att möta människors nya behov.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye