Västtrafik

Västtrafik satsar på gång och cykel

Dela
Västtrafik knyter till sig ny kompetens och flera projekt som syftar till att öka andelen hållbart resande i Västsverige. Det handlar bland annat om att få fler att gå och cykla mer.
Det hållbara resandet ska öka, om Västtrafik får bestämma. Foto: Thomas Harrysson
Det hållbara resandet ska öka, om Västtrafik får bestämma. Foto: Thomas Harrysson

Sedan flera år har Västtrafik arbetat aktivt med att stärka det hållbara resandet, inte bara det som sker med kollektivtrafiken.

- Vi tar en allt mer central roll i att påverka attityder och beteenden mot ett mer hållbart resande både gentemot medborgare och beslutsfattare. När fler går, cyklar eller åker kollektivt minskar utsläppen, trängseln på vägarna avtar och staden blir mer attraktiv att vistas i, säger Lars Backström, vd, Västtrafik.

Nu tar Västtrafik över verksamheten Hållbart resande väst*, en kompetens- och projektplattform som bland annat driver flera gång- och cykelprojekt.

Flera projekt och initiativ
Projekten gäller bland annat kombinerad mobilitet, där invånare testar nya resvanor i en kombination av olika färdsätt till exempel cykel och kollektivtrafik. Andra initiativ rör hållbart resande i näringslivet, få fler att cykla på vintern och en satsning på att få fler skolbarn att gå och cykla till och från skolan.

 - Projekten är en del av verksamheten som nu går över, men vi jobbar också med att stärka kunskapsläget och påverka samhället i rätt riktning mot ett ökat hållbart resande, säger Sara Persson, teamledare, Hållbart resande väst som nu blir en del av Västtrafik.

* Hållbart resande väst är en kompetens- och projektplattform som tidigare huserat inom Västra Götalandsregionen. Hållbart resande väst stöttar kommuner och organisationer i Västsverige med beteendepåverkande projekt och nätverksträffar, samt ta fram kunskapsunderlag och påverka nationellt för att visa potentialen i ett ökat hållbart resande. Läs mer här. https://www.vgregion.se/hrv

Kontakter

Västtrafiks presstjänst

Vi svarar på medias frågor om kollektivtrafiken i Västsverige.
Maila eller ring oss så hjälper vi dig.

Tel:0771-41 43 99press@vasttrafik.se

Bilder

Det hållbara resandet ska öka, om Västtrafik får bestämma. Foto: Thomas Harrysson
Det hållbara resandet ska öka, om Västtrafik får bestämma. Foto: Thomas Harrysson
Ladda ned bild
Lars Backström, vd, Västtrafik. Foto: Eddie Löthman
Lars Backström, vd, Västtrafik. Foto: Eddie Löthman
Ladda ned bild

Om

Västtrafik
Västtrafik
Box 123
541 23 Skövde

http://www.vasttrafik.se

Kollektivtrafiken bygger på en evigt modern idé. Genom att resa tillsammans minskar vi köer, reducerar utsläpp och sänker halter av skadliga partiklar i luften. Vi bidrar också till ett mer rättvist samhälle och stärker människors hälsa genom ökad vardagsmotion. Västtrafik ägs av Västra Götalandsregionen och ansvarar för kollektivtrafiken i regionen. Varje dag reser hundratusentals personer med oss. Det är för dem vi finns till.

Följ Västtrafik

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Västtrafik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye