Svenska kyrkan rustar inför allhelgonahelgen

Under allhelgonahelgen minns vi våra avlidna nära och kära. Inte minst i coronatider kan det kännas extra viktigt att få tala om och tänka på dem som gått före oss, och kanske tända ljus. Det finns många fina och stämningsfulla sätt att hedra våra avlidnas minne, trots pandemin.
Svenska kyrkans församlingar följer noga Folkhälsomyndighetens rekommendationer och anpassar firandet av allhelgonahelgen för att inte riskera smittspridning. Exempelvis väljer en del församlingar att hålla flera mindre minnesgudstjänster för att undvika köer och trängsel. På andra håll blir årets gudstjänster helt digitala. På församlingarnas webbplatser finns information om vilka lokala anpassningar som gäller.
I några församlingar kommer präster och diakoner att finnas på plats på kyrkogårdar och begravningsplatser tillsammans med kyrkogårdarnas egen personal. För att finnas till hands och möta människor.
– Under Allhelgonahelgen är det många som besöker kyrkogårdar om minnesgudstjänster, säger biskop Susanne Rappmann. Kanske är det särskilt viktigt i år när människor har dött ensamma och vi fått leva med fysisk avstånd till nära och kära som bär på sorg. I helgen får vi minnas tillsammans och be om kraft att leva ett liv som rymmer det som varit och som är öppet för framtiden.
Här följer några råd och tips från Svenska kyrkan inför allhelgonahelgen:
Bönewebben på Svenska kyrkans webbplats är en plats där du kan tända ljus digitalt och även be en bön i bönewebbens särskilda allhelgonarum.
Första hjälpen vid sorg är till för den som har anhöriga eller vänner som sörjer. I Första hjälpen vid sorg finns konkreta råd och tips lättare att finnas där för någon som sörjer.
Besök kyrkogård och minneslund och tänd ljus veckan före eller efter allhelgonahelgen. Då är det inte lika mycket folk som besöker kyrkogårdarna.
På församlingens webbplats går det att se vad som erbjuds under allhelgonahelgen. Församlingarna anpassar firandet av allhelgonahelgen utifrån sina lokala förutsättningar.
Respektera och följ vänligen anvisningar från personalen när du besöker en kyrka eller kyrkogård, för att förhindra smittspridning.
Resan till och från kyrkan kan också innebära risk för smittspridning. Tänk på det när du välj färdmedel och följ Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
Tänd ett ljus hemma för att minnas dina nära och kära om du inte tryggt kan besöka en kyrkogård, ha kontakt med närstående och delta i digitala minnesgudstjänster.
Lördagen den 31 oktober kl 18.00 sänder TV4 en nationell minneshögtid i coronatid från Uppsala domkyrka, i närvaro av kungaparet, talmannen, statsministern och ärkebiskopen.
Läs mer:
På Göteborgs stifts webbplats finns information om Allhelgonahelgen med länkar till Böbewebben, Första hjälpen vid sorg och Hitta gravplatsen.
Nyckelord
Kontakter
Torgny LindénPressekreterare
Kontaktperson för biskop Susanne Rappmann samt stiftsstyrelse och domkapitel i Göteborgs stift. Även länk till församlingar i stiftet (Bohuslän, Halland och Sydvästra delen av Västergötland)
Bilder

Om

Lilla Bommen 1
411 04 Göteborg
031-771 30 00https://www.svenskakyrkan.se/goteborgsstift
Göteborgs stift är ett av Svenska kyrkans 13 stift. Geografiskt omfattar det Bohuslän, Halland och den västra delen av Västergötland. Stiftet består av 168 församlingar samlade i 69 enheter under ledning av kyrkoherde och kyrkoråd.
Stiftets uppgift är att främja och ha tillsyn över församlingslivet. Stiftet leds av biskop och stiftsstyrelse. Stiftskansliet finns i Göteborg. Domkapitlet utövar tillsammans med biskopen tillsyn över verksamheten i stiftets församlingar och stiftsorganisationen. Stiftet förvaltar också den kyrkliga jorden och skogen i Prästlönetillgångarna.
Följ Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Göteborgs stift, Svenska kyrkan
Upptäck vetenskap och tro på Vetenskapsfestivalen 1-6 april26.3.2025 07:10:00 CET | Pressmeddelande
Den 1–6 april 2025 är det dags för Internationella Vetenskapsfestivalen i Göteborg – en av Europas största populärvetenskapliga festivaler. Svenska kyrkan bjuder in till spännande och tankeväckande programpunkter där vetenskap och tro möts. Under temat Framtider utforskar vi existentiella frågor, samhällsutmaningar och hållbara lösningar för framtiden.
Boksläpp 10 april: Ögonblick – I Aron Jonasons fotspår24.3.2025 07:17:02 CET | Pressmeddelande
Välkommen att fira utgivningen av boken Ögonblick - I Aron Jonasons fotspår med samtal, presentationer, mingel och musik torsdag 10 april kl. 18.00-20.00 i Judiska Församlingens lokaler i Göteborg. Boken handlar om Aron Jonason, fotograf, tidningsman och göteborgsvitsens fader – Ett kapitel i Göteborgs judiska historia. OBS Anmäl deltagande senast 31/3!
Göteborgs stift fyller Kongresshallen på lördag27.2.2025 06:50:00 CET | Pressmeddelande
1 500 deltagare från hela Göteborgs stift fyller stora Kongresshallen på Svenska mässan när stiftet bjuder in till Stiftsfest lördagen den 1 mars. Medverkar gör biskop Susanne Rappmann, Västanå Musik & Teater, Emil Jensen med flera. Stiftsfesten föregås av en Präst- och diakondag som samlar 550 deltagare den 28 februari. Medverkar då gör biskop Susanne och Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna råd, m fl.
Författarsamtal med Lena Andersson13.2.2025 07:30:00 CET | Pressmeddelande
Välkommen att lyssna till ett samtal mellan Fredrik Ivarsson, stiftsprost i Göteborg, och författaren Lena Andersson på Göteborgs stadsbibliotek, tisdag 18 februari 2025 kl. 18.00.
Biskop Susanne ger ut Herdabrev5.2.2025 07:56:57 CET | Pressmeddelande
PRESSINBJUDAN: Att skapa framtidstro i en allt mer polariserad värld är ett av flera teman i biskop Susanne Rappmanns Herdabrev Vår Gud bär sår. Måndag den 24 februari är det boksläpp med boksamtal på Göteborgs stiftskansli.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum