Childhood och Erikshjälpen välkomnar FN:s beslut om att barnhem bör fasas ut

För första gången har alla FN:s 193 medlemsstater slagit fast att institutionsvård (barnhem) är skadligt för barn och att existerande institutioner bör fasas ut. I en resolution om barns rättigheter betonas att en uppväxt i en trygg familj är avgörande för barns utveckling, hälsa och välbefinnande. Resolutionen som antogs 18 december betonar medlemsstaternas ansvar för att utveckla och förbättra förebyggande insatser med tidigt stöd till utsatta familjer samt utveckling av olika typer av familjeplaceringar för de barn som inte kan bo kvar med sina föräldrar.
En global koalition, med Childhood och Erikshjälpen från Sverige samt 254 andra barnrättsorganisationer från hela världen, har tagit fram de rekommendationer som resolutionen bygger på.
- Detta ger oss och våra partners mer kraft i dialogen med myndigheter, fristående organisationer och privatpersoner. Resolutionen slår tydligt fast att barnhem inte är en bra plats för barn och att de i största möjliga mån ska få växa upp i en familjemiljö, säger Britta Holmberg, programchef på Childhood.
Erikshjälpen och Childhood har sedan 2017 arbetat tillsammans med projektet Barnhemskollen för att öka kunskapen om varför barnhem inte är bra för barn. Projektet ”Ur askan i elden”, med finansiering av Svenska Postkodlotteriet, drivs med samma målsättning.
- Vi är så glada att ett långsiktigt arbete i den här frågan nu uppnått det här resultatet. I förlängningen kommer det att betyda att många barn får möjlighet till en trygg uppväxt i familj, säger Peter Toftgård, programchef på Erikshjälpen.
Få känner till att mer än 80 procent av de miljontals barn som idag växer upp på barnhem faktiskt har föräldrar i livet. Åratal av forskning tydligt visar att barn som växer upp på barnhem riskerar att fara illa både psykiskt och fysiskt. Trots detta ökar antalet barnhem kraftigt i många länder runt om i världen. En viktig förklaring till det är att organisationer, kyrkor och privatpersoner från Europa och andra rika delar av världen fortsätter att stödja barnhem, genom direkta medel, missionsresor, volontärarbete och turistbesök.
- I och med att denna resolution antogs av alla FN:s medlemsländer ger det politisk tyngd i det fortsatta arbetet för att uppmuntra, stödja och bidra till systemförändring med barns bästa i fokus. Vi möts ofta av argumentet att det inte finns några andra alternativ eller att ett visst barnhem är bättre än andra. Men det som behövs, och som vi förhoppningsvis ser början på nu är ett paradigmskifte som innebär att man i högre grad prioriterar att hjälpa familjer som har det svårt snarare än ger stöd till institutioner som bidrar till att barn i onödan skiljs från sina föräldrar och syskon, säger Britta Holmberg, programchef på Childhood.
Kontakter
Åsa Andreasson ÅkerströmKommunikations- och pressansvarig
Tel:073-687 7006asa.andreasson@childhood.orgBilder

Om
Childhood förebygger sexuella övergrepp mot barn. Det gör vi i partnerskap med eldsjälar, gräsrotsorganisationer, företag, stiftelser och andra aktörer som delar vår vision om en värld där inget barn utsätts för sexuella övergrepp. Vi investerar i innovationer, metoder och samarbeten som stärker skyddet och minskar riskerna för särskilt sårbara grupper. Vi driver påverkansarbete, ökar kunskapen och medvetenheten om sexuella övergrepp mot barn. Vi skapar långsiktig och hållbar förändring.
Vårt arbete utgår från FN:s Barnkonvention och de globala målen 5, 16 och 17. Vi finansieras av företag, stiftelser och privata givare.Childhood grundades 1999 av Drottning Silvia.
Följ World Childhood Foundation
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från World Childhood Foundation
Rapport: Barn som utsätts online fångas inte upp9.4.2025 06:57:06 CEST | Pressmeddelande
Sexuella övergrepp är sexuella övergrepp – oavsett var de sker. Men barn som utsätts online får inte samma vård, stöd och rätt till upprättelse som andra. En ny rapport från barnrättsorganisationen World Childhood Foundation visar hur allvarliga konsekvenser av sexuella övergrepp online förringas – och att inte alla barn får ta del av samhällets skydd.
Högnivåmöte i Vatikanen om AI och barns trygghet22.3.2025 16:41:14 CET | Pressmeddelande
Tillsammans med Påvliga vetenskapsakademien (PAS) och Institutet för antropologi (IADC) vid Gregorianauniversitetet arrangerade World Childhood Foundation ett högnivåmöte i Vatikanen om hur artificiell intelligens (AI) påverkar barns trygghet och rättigheter. H.M. Drottningen och H.K.H. Prinsessan Madeleine deltog i mötet som utforskade både risker och möjligheter med AI för barn.
Carin Götblad till Childhoods styrelse.19.12.2024 15:50:59 CET | Pressmeddelande
Vid World Childhood Foundations senaste styrelsemöte, den 12 december 2024, valdes Carin Götblad till ny styrelseledamot. Med sin gedigna erfarenhet inom rättsväsendet och sitt engagemang för barns rättigheter stärker hon organisationens fortsatta arbete med att skydda barn mot sexuella övergrepp.
Rektor på förskola vinner årets Childhoodpris13.12.2024 05:36:00 CET | Pressmeddelande
Årets Childhoodpris går till Anette Bergmasth, rektor vid Elinebergs förskolor i Helsingborg. Under torsdagskvällens ceremoni på Volvo Studio i Kungsträdgården, i närvaro av H.M. Drottningen och H.K.H. Prinsessan Madeleine, hyllades förskolepersonal och de tre finalisterna för sitt arbete med att stötta barns och ungas utveckling. Utöver äran fick vinnaren 50 000 kr som ska gå till något som stärker personen i sin yrkesroll.
Eldsjälar i förskolan – här är finalisterna till Childhoodpriset 20243.12.2024 06:08:04 CET | Pressmeddelande
Childhoodpriset 2024 hyllar eldsjälar inom förskolan som med sitt engagemang och mod bidrar till barns trygghet. Vinnaren presenteras i Stockholm den 12 december tillsammans med Volvo Car Sverige i närvaro av H.M. Drottningen och H.K.H. Prinsessan Madeleine.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum