Umeå kommun

Kokbok från Umeå prisas internationellt

Dela
Kokboken Mat & Klimat från Umeå har tagit hem förstaplatsen i Hallbars Awards 2020, en nyinrättad tävling som utser de främsta hållbarhetsrapporterna i världen. Umeå kommun och Umeås restaurangnätverk för hållbarhet fick priset i kategorin Food & Climate.

– Det är riktigt mäktigt att ett litet nätverk med matlagare i norra Sverige kan ta plats på listorna tillsammans med de stora internationella aktörerna, säger Anders Samuelsson, kreativ ledare och köksmästare på Gotthards Krog som är en av medlemmarna i restaurangnätverket.

Målet med de årliga utmärkelserna är att främja och sprida hållbarhetsrapporter över hela världen, att motivera publicering av fler hållbarhetsrapporter och att öka engagemanget för hållbarhet. Juryn utgår från läsarens perspektiv och bedömer bokens format, design, stil och språk – faktorer som är viktiga för att öka förutsättningarna för att innehållet ska nå fram till läsaren. Priset utses av den internationella organisationen Hallbars.

Tävlingen är öppen för alla och inför årets utmärkelse var 702 rapporter från 78 länder nominerade. Tävlingen, som har fokus på livsmedelssektorn, hade i år 47 kategorier och i kategorin Food & Climate kom kokboken Mat & Klimat på första plats. De övriga i kategorin var bland annat IPCC: Intergovernmental Panel on Climate Change, OECD: Organisation for Economic Co-operation and Development, Panasoic och Meridian Institute.  Polarbröd från Älvsbyn vann med sin Hållbarhetsredovisning 2019 kategorin Familjeföretag.

–Det är fantastiskt att vår och nätverkets kokbok får den här utmärkelsen och att två av de sex svenska rapporter som blivit rankade som nummer ett i världen kommer från Norrland, säger Märta Streijffert, projektsamordnare för Restaurangnätverket för hållbarhet. 

Om Mat & Klimat

Kokboken Mat & Klimat togs fram under 2019 för att lyfta det arbete som görs inom Restaurangnätverket för hållbar utveckling och för att belysa de hållbarhetsutmaningar som finns kopplade till vår matkonsumtion. I boken presenteras flera av de medverkande restaurangerna och skolköken. Dessutom bjuder de på var sitt klimatsmart recept och sina bästa tips på hur man kan minska matsvinnet i hemmet och göra klimatsmarta val.

Mat & Klimat har tidigare prisats internationellt i den globala kokbokstävlingen Gourmand Awards 2019 genom en andraplats i kategorin Climate and Food.

En bok om hållbarhet ska givetvis även spridas hållbart. Därför finns boken att låna via kommunens bibliotek. Den finns också att låna som e-bok på Minabibliotek.se.

Läs mer

Hallbars Awards

Listan över alla som blivit rankade som topp tre i alla kategorier

Nätverket Restauranger för hållbarhet

Kokboken Mat & Klimat

Pressmeddelande med alla 29 svenska vinnare i Gourmand Awards 2019:

 

Mer information:

Märta Streijffert
Projektsamordnare Restauranger för hållbarhet
Umeå kommun
090-16 66 73
marta.streijffert@umea.se

Anders Samuelsson
Kreativ ledare och köksmästare
Gotthards Krog
076-677 31 77
anders.samuelsson@blahuset.nu

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. 

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye