Naturskyddsföreningen

Klädbytardagen – ett sätt att ta hand om planeten

Dela
På senaste Klädbytardagen bytte 58 000 plagg ägare, nytt rekord! Vi blir allt mer medvetna om hur vårt sätt att leva påverkar klimatet. Slit-och-släng tillhör det förgångna. Framtidens mode handlar istället om Slow fashion – kvalitet framför kvantitet. Den 28 mars är det dags igen. Nytt för i år är mikro-klädbytardagar där grannar, kolleger eller pingisklubben träffas och byter kläder.

De plagg som du har tröttnat på eller som inte längre passar blir nya och roliga för någon annan. Det är utgångspunkten för Sveriges största Klädbytardag som Naturskyddsföreningen arrangerar varje år. Klädernas livslängd förlängs och vi bidrar till en bättre miljö – det är gratis och lätt att fixa. I år kommer vi att arrangera fler mindre Klädbytardagar än tidigare enligt principen – det är kul, viktigt och inte särskilt jobbigt att bjuda in till en Klädbytardag. 

– Vi överkonsumerar kläder, men samtidigt ser vi att medvetenheten om klimat- och miljöfrågor ökar hos många. Det visar sig till exempel genom ett växande intresse för arrangemang som Klädbytardagen, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Kläder är enormt resurskrävande att producera. Ändå fylls våra garderober av nyinköpta kläder vi sällan eller aldrig använder och det är inte ovanligt att dessa sedan slängs utan att de knappt har använts. I Sverige slängs i genomsnitt 7,5 kilo textil per person – ofta fullt användbara kläder. Klädbytardagen kallas också Nordic Swap Day och arrangeras i Norge, Danmark och Island. Avrunda Klädbytardagen med Earth hour som infaller samma dag. Gör den 28 mars till en heldag för klimatet. 

Förra året bytte 58 000 plagg ägare. Förutsatt att dessa ersatte inköp av nya plagg bidrog Klädbytardagen 2019 till enorma resursbesparingar: 

  • 406 ton CO2 (motsvarar utsläpp från en mellanstor bil som åker jorden runt. 53 gånger). 
  • 58 000 kubikmeter vatten (motsvarar cirka 400 000 fyllda badkar).
  • 43 ton kemikalier (det är jättemycket).

Kom igen nu – bytt är bättre än nytt! Vi ses den 28 mars!

Läs mer här om Klädbytardagen och få tips på hur du själv arrangerar en Klädbytardag.

Kontakt:
Markus Håkansson, pressekreterare (vik) 
markus.hakansson@naturskyddsforeningen.se 
070-771 03 32

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

Kraftig kritik mot förslaget att ta bort beteskravet för mjölkkor1.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Idag är den sista dagen att lämna in remissvar på utredningen ”Animalieproduktion med hög konkurrenskraft och gott djurskydd”. Naturskyddsföreningen motsätter sig starkt utredningens förslag att ta bort beteskravet för mjölkkor i lösdrift. I stället föreslår föreningen att befintliga ersättningssystem ska ses över, så att lönsamheten för betesbaserad produktion kan öka. Naturskyddsföreningen föreslår också att incitament skapas för att hålla en större andel djur på bete.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye