Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningens bästa tips för en hållbar jul

Dela
Ät hur mycket sill du vill, välj en vettig julgran och kom ihåg att prylhets är omodernt. Julhandeln verkar slå rekord igen, men vi vill slå ett slag för de bästa tipsen för en mer hållbar jul.

Barnen vadar i julklappspapper och under den ståtliga kungsgranen väntar ännu fler klappar.  Föräldrar som jäktat runt i julstressen kan nu äntligen slappna av. Här fås och ges. Mjuka och hårda klappar byter ägare. Barnen får förstås mest och flest, men mamma, morfars nya flickvän och bonuskusinen sitter sannerligen inte lottlösa. Känner vi igen oss?

Svenskarna blir alltmer medvetna om den miljöpåverkan vår konsumtion ger upphov till. Trots den insikten fortsätter julhandeln uppåt år efter år. Enligt analysföretaget HUI Researchs prognos för detaljhandel försäljning kommer den att öka med 3,0 procent i december, jämfört med förra året. Det betyder att julhandeln kommer att omsätta 79,8 miljarder kronor. Justerat för prisutvecklingen är det en ökning med 2,0 procent.

– Vi märker att många börjar tröttna på överflödet av prylar. Istället ser vi ett ökat intresse för mer hållbara alternativ till det traditionella julfirandet. Med ganska små justeringar kan vi ta stora steg mot ett mer miljövänligt julfirande. Mer grönt på julbordet, second hand-julklappar och gärna en svensk julgran som är KRAV-märkt. Små knep som gör stor skillnad, säger Karin Lexén, Naturskyddsföreningens generalsekreterare.

Naturskyddsföreningens tips för en mer miljövänlig jul

1.    Bordet – Låt julbordet bli en färgsprakande fest från växtriket! Placera gärna de gröna rätterna i början av julbordet. Kött och fisk serveras på mindre fat mot slutet av bordet.
2.    Granen – Köp en svensk KRAV-märkt gran. Hittar du bara fulgranar? Köp på nätet! Plastgranar går bort. Om du inte har en sedan tidigare förstås – då använder du på den.
3.    Klappen – Blicka bortom nya prylar. Varför inte ge en kul upplevelse eller något second hand. Håll utkik efter Prylbytardagen som ordnas den 30 november. Bästa julklappen är såklart ett medlemskap i eller en gåva till Naturskyddsföreningen.
4.    Sopan – Inslagningspapper, julsnören och granen. Vad gäller här egentligen? Jo, papper sorteras som pappersförpackningar (inte som tidningar). Snören åker i vanliga soppåsen och granen går i grovsoporna eller lämnas på återvinningscentral.  
5.    Fisken – Sill och ansjovis som inte är fångad i Östersjön är bra julklassiker. Arterna är inte hotade och innehåller inte särskilt mycket miljögifter. Men när det gäller lutfisken, välj MSC-märkt sej eller torsk. Laxen bör vara odlad och KRAV-märkt. Den akut utrotningshotade ålen har inget på julbordet att göra.

Fler julönskningar och jultips finns här: www.naturskyddsföreningen.se/jul
Under december kommer också Naturskyddsföreningens digitala julkalender att bjuda både på tips och tävlingar varje dag.

 Mer om jul och konsumtion
>Här samlar vi alla våra jultips
>Fakta om hållbar konsumtion

Kontakt: Eva-Lena Neiman, presskommunikatör, Naturskyddsföreningen
eva-lena.neiman@naturskyddsforeningen.se, 070 794 04 07

Nyckelord

Kontakter

Om

Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.

Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare  lokalt, nationellt och globalt. 

Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.

Följ Naturskyddsföreningen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye