Ny FN-rapport: Avskogning och köttkonsumtion hotar klimatmålen
Den nya FN-rapporten Climate Change and Land presenterades vid klimatpanelens möte i Genéve idag. Markernas livsviktiga funktioner, inklusive matproduktion, hotas redan av snabba klimatförändringar. Rapporten diskuterar hur jordens marker ska användas för det ska bli möjligt att nå klimatmålen och klara anpassningen till ett förändrat klimat. Rapporten konstaterar att dagens jord- och skogsbruk ger stora klimatutsläpp och att det driver på klimatförändringarna.
Globalt är 75 procent av den isfria markytan under stark mänsklig påverkan och marken och dess ekosystem försämras stadigt. Den globala markytan är en knapp tillgång som måste förvaltas och brukas aktsamt, konstaterar FN-panelen.
– Rapporten visar tydligt att klimatfrågan är en ödesfråga även för biologisk mångfald och matsäkerhet. För att klara samtliga dessa utmaningar måste vi både minska utsläppen av växthusgaser och skydda och återställa ekosystem, säger Johanna Sandahl, ordförande för Naturskyddsföreningen.
I sin rapport skriver IPCC att nuvarande naturliga ekosystem har stor förmåga att lagra in kol och deras kolförråd måste skyddas bättre om vi ska klara klimatutmaningen. Utvecklingen med ökad avskogning i till exempel president Jair Bolsonaros Brasilien måste stoppas. Avskogningen drivs av ett ohållbart jord- och skogsbruk och av en stor global efterfrågan på exempelvis kött.
– I stora delar av världen innebär köttproduktionen att marken används mycket ineffektivt och det medför dessutom stora direkta klimatutsläpp. Om det går att minska köttkonsumtionen och därmed köttproduktionen kan stora markarealer frigöras som istället kan användas till återskogning eller återställande av våtmarker som då kan binda kol och dessutom skydda biologisk mångfald, säger Johanna Sandahl.
Naturskyddsföreningen listar de fem viktigaste politiska förändringar som vi hoppas att rapporten leder till (utifrån rapportens slutsatser):
1. Den globala avskogningen måste avta
Skövlingen av viktiga ekosystem med stora kolförråd måste stoppas. Istället måste ekosystemen skyddas och återställas om klimatmålen ska kunna nås.
2. Dags för negativa utsläpp
Att bara minska utsläppen av växthusgaser räcker inte längre för att nå klimatmålen – världen kommer behöva ”negativa utsläpp”, vilket innebär att halten av växthusgaser i atmosfären måste sänkas.
3. Prioritera naturliga klimatlösningar
Så kallade ”naturliga klimatlösningar” måste prioriteras eftersom det är det enklaste och tryggaste sättet att binda och lagra koldioxid. Träd binder och lagrar koldioxid och därför behöver vi mer skog och återställning av naturskogslandskap.
4. Utsläppsminskningar framför klimatkompensation
Klimatkompensation fungerar inte i längden. Det bygger på att fossila utsläpp kan ersättas, men nu har IPCC tydliggjort att vi kommer behöva drastiska utsläppsminskningar och kolsänkor samtidigt för att nå klimatmålen.
5. Köttproduktionen måste minska kraftigt
Köttproduktionen står för stora utsläpp och dess stora markanspråk driver på skogsskövling och hindrar återställandet av rika skogs- och våtmarker. Därför måste köttproduktionen minska betydligt om vi ska ha en chans att nå klimatmålen.
Läs mer om de fem punkterna här.
Presskontakt:
Lisa Persson
Presskommunikatör
Naturskyddsföreningen
070-916 41 79
Nyckelord
Kontakter
Petra HolgerssonPresschef
Tel:072-5654405petra.holgersson@naturskyddsforeningen.seOm
Naturskyddsföreningen är Sveriges största miljöorganisation och en folkrörelse som sedan 1909 står upp för naturen.
Vi sprider kunskap, bildar opinion och påverkar beslutsfattare – lokalt, nationellt och globalt.
Klimat, skog, jordbruk, miljögifter, vatten, hav och hållbar konsumtion är våra viktigaste arbetsområden. Bra Miljöval är vår miljömärkning och Sveriges Natur vår medlemstidning.
Följ Naturskyddsföreningen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Naturskyddsföreningen
Nej till Shein och Temu på klädbytardag24.4.2025 06:30:00 CEST | Pressmeddelande
På lördag är det dags för Naturskyddsföreningens årliga nationella klädbytardag. Att förlänga klädernas livslängd är en viktig klimatinsats. En nyhet i år är att plagg och accessoarer från Shein och Temu är portförbjudna.
Pressinbjudan: seminarium och debatt om strandskyddet 26 april23.4.2025 11:20:36 CEST | Pressmeddelande
Välkommen till Naturskyddsföreningens seminarium på Kungsbacka Outdoor Festival den 26 april där strandskyddsfrågan diskuteras och belyses ur olika perspektiv.
Extremt hög PFAS-halt i mest sålda rödvinet23.4.2025 10:12:34 CEST | Pressmeddelande
Systembolagets mest sålda rödvin innehåller extremt höga halter av PFAS-ämnet TFA – tusen gånger mer än i vanligt svenskt kranvatten. Det visar en ny europeisk studie av ett 50-tal europeiska viner, där Naturskyddsföreningen deltagit. Samtliga viner innehöll höga halter av TFA och nivåerna har ökat explosionsartat.
Här är vinnarna i SM i fågelholk 202516.4.2025 08:15:00 CEST | Pressmeddelande
Rekordmånga har röstat i årets SM i fågelholk. Nu står tre vinnare på prispallen och det är skolklasserna som gjort ”Vattenmelonen” i Vallentuna, ”Fyrholken” i Linköping och ”Korv Kiosk” i Göteborg.
Ny rapport: Vårlökar innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel10.4.2025 08:25:01 CEST | Pressmeddelande
Vårblommande lökar som tulpan, krokus och påskliljor innehåller miljöskadliga bekämpningsmedel som är förbjudna inom EU. Det visar en ny granskning från Naturskyddsföreningen, som publiceras idag. Värst var tulpanlökarna där 7 av 7 undersökta lökar innehöll skadliga bekämpningsmedel. Bäst för miljön var de ekologiska lökarna.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum