TransportstyrelsenTransportstyrelsen

Kräv att få veta om hjälmen är säker att användas på vägen

Dela
Var noga med vilka krav som mc- eller mopedhjälmen uppfyller. I handeln finns det i dag hjälmar som inte är godkända att användas på vägen.
Att använda en skyddshjälm som inte är godkänd är förenat med mycket stora risker för den som kör.
Att använda en skyddshjälm som inte är godkänd är förenat med mycket stora risker för den som kör.

Hjälmar ska antingen vara CE- el­ler E-märkta för att få säljas till konsumenter. Är hjälmen avsedd för motorcyklister och mopedis­ter måste den vara E-märkt om den ska användas på svenska vägar. Trots det säljs det idag mc- och mopedhjälmar som saknar E-märkningen.

Skyddshjälmens stötupptagningsförmåga är av största vikt för att överleva och undvika svåra huvudskador vid en olycka. Han­del med skyddshjälmar som inte är provade och godkända innebär därför mycket stora risker för användarna.

Som konsument ska du kräva att få veta vad hjälmen skyddar mot och om den är godkänd att an­vändas på vägarna.

– Det är alltid viktigt att veta vad det är man köper och i det här fallet kan det handla om liv eller död. Om säljaren i butiken är otydlig med vad hjälmen får användas till, så kräv att få veta det, säger Adam Dahlin, vägledare vid Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå konsument.

Om hjälmen inte är E-märkt så kan den stötupptagande förmågan vara lägre och innebära en stor risk för huvudskador om olyckan skulle vara framme.

– Hur en skyddshjälm ska vara utformad och vilka krav den behöver uppfylla finns beskrivet i våra föreskrifter. Att använda en skyddshjälm som inte är godkänd är förenat med mycket stora risker för den som kör, säger Kristofer Elo, utredare på Transportstyrelsen.

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om skyddshjälm (TSFS 2017:94)

Hallå Konsument

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Att använda en skyddshjälm som inte är godkänd är förenat med mycket stora risker för den som kör.
Att använda en skyddshjälm som inte är godkänd är förenat med mycket stora risker för den som kör.
Ladda ned bild

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 12 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

Ökad efterfrågan på privata tågresor29.4.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Det långväga tågutbudet fortsätter att växa, medan inrikesflyget minskar ytterligare. Det framkommer i Transportstyrelsens nya rapport Utveckling av utbud och priser på järnvägslinjer i Sverige 1990-2024. – Resultaten tyder på att det privata resandet med tåg har utvecklats starkt sedan covid-19-pandemin och att det på flera sträckor nu ligger i nivå med 2019, eller till och med över, säger Jonathan Sundin, utredare vid Transportstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye