Myndigheten för press, radio och tv

Granskningsnämnden är enig med Kammarrätten – Telia tillhandahåller beställ-tv

Dela
Granskningsnämnden har beslutat att tjänsterna Play och Filmbutiken som tillhandahålls av Telia Sverige AB är beställ-tv. Nämnden gör samma bedömning som Kammarrätten som i februari 2020 meddelade sitt beslut i samma fråga.

Granskningsnämnden prövade, efter ett initiativbeslut från Myndigheten för press, radio och tv 2018, om Telia tillhandahöll beställ-tv i sina två tjänster Play (www.teliaplay.se/play) och Filmbutiken (www.teliaplay.se/store). Ärendet gällde också huruvida Telia vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra barn att ta del av våldsamt innehåll i tjänsterna.

Vad gäller frågan om beställ-tv konstaterade nämnden att Kammarrätten i Stockholm bedömt att Telia tillhandahåller beställ-tv i de aktuella tjänsterna. Nämnden ansåg att de aktuella tjänsterna var beställ-tv. I sin bedömning ansåg nämnden, i likhet med kammarrätten, att tjänsterna utgör massmedier enligt AV-direktivet och att Telia är en leverantör av medietjänster. Detta eftersom Telia på närmare anförda grunder har ett redaktionellt ansvar i den mening som avses i radio- och TV-lagen för de program som tillhandahålls i tjänsterna och avgör hur innehållet ska struktureras

Nämnden bedömde även att Telia vidtagit tillräckliga åtgärder för att hindra barn från att ta del av våldsamt innehåll. Nämnden gjorde sin bedömning mot bakgrund av att en kund behöver ett användarkonto med lösenord för att kunna ta del av tjänstens innehåll och att endast personer över 18 år kan bli kund. Telia uppgav även att en kund som vill ta del av en film i tjänsten Filmbutiken fakturerades för detta. Tillhandahållandena av innehållet som granskades stred därför inte mot radio-och tv-lagen. (18/01003). 

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum