
Stort hopp till vätgasens betydelse för omställningen
- www.podbean.com
Du kan ändra dina inställningar för att alltid tillåta den här sortens innehåll eller klicka på knappen nedan för att se innehållet i endast det här fallet.

Vätgas ska bidra till EU:s klimatneutralitet
Intresset för vätgasen och dess möjligheter har på kort tid ökat snabbt och så sent som i somras stakade EU ut vägen för vätgasen inom unionen. Fram till 2030 ska svindlande 430 miljarder euro satsas för att vätgasen på allvar ska bidra till att EU uppnår klimatneutralitet till 2050.
Men så här har det inte alltid varit.
– När jag började arbeta med vätgas för drygt 20 år sen så fick jag förklara för de allra flesta vad jag jobbade med och de undrade: Vad är det? Finns det sådant häftigt? säger Cecilia Wallmark, gruppchef för Energy Systems på Sweco.
Det var då det. I dag sätts stort hopp till att energibäraren vätgas ska kunna spela en betydelsefull roll. Bränslecellen är en energiomvandlare som på ett effektivt sätt kan göra om vätgasens kemiska energi till el och värme utan att det blir några utsläpp – restprodukten är rent vatten. Med dessa förutsättningar kan man förstå entusiasmen, men det är en bit kvar till det stora genombrottet.
– Det är ju såklart en utmaning att förstå att det här är inte en färdig teknik som är lönsam i dag. Det handlar fortfarande om att fortsätta teknisk utveckling, att fortsätta prova det på marknaden, att fortsätta se vad det gör bäst nytta och inte jobba på de ställena där det finns annat som är bättre, säger Cecilia Wallmark.
Teknikens möjligheter och kostnader
En annan utmaning är att få till värdekedjan som tydligt visar vem som vill använda tekniken och vem som kan producera till ett rimligt pris.
– Det är inte en teknik som är fullt utvecklad så det måste finnas parter som är beredda att lägga mer pengar än de får ut, säger Cecilia Wallmark.
Tipsen hon ger till de energiföretag som är nyfikna på vätgasens potential är att hitta samarbeten med rätt aktörer och att helt enkelt läsa på för att kunna bedöma teknikens möjligheter. Sen ska man vara beredd på att man kommer att påverka.
– Att ge sig in och undersöka och vara med på området har också betydelse för hur området ser ut framåt och det gör det också så spännande att jobba med, säger Cecilia Wallmark.
Lyssna på podcasten i mobilen
Ladda ner en podcast-app för att lyssna på podcasten i din mobil. Vi finns bland annat på iTunes, Spotify, Acast och PodBean.
För att se videon från www.podbean.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.
Kontakter
Karin BodénPressansvarig
Tel:063- 57 74 72Karin.Boden@jamtkraft.seBilder
Om
Jämtkraft erbjuder hållbara energilösningar utifrån vår verksamhet inom elhandel, elproduktion, elnät och fjärrvärme. Vi ägs av tre kommuner i Jämtland; Östersund, Krokom och Åre och vi säljer el i hela Norden, både till privat- och företagskunder. Den el vi producerar själva kommer till hundra procent från förnybara energikällor såsom sol, vind, vatten och skog.
Följ Jämtkraft
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jämtkraft
Vd Klas Liljegren väljer att lämna Jämtkraft3.5.2023 10:10:09 CEST | Pressmeddelande
Jämtkrafts vd Klas Liljegren väljer att lämna Jämtkraft av privata skäl, men kommer att jobba kvar på bolaget under en period. Vice vd, Ylva Andersson, träder in i hans ställe som vd tills en ny ordinarie vd är tillsatt.
Unik etablering i Östersund skapar 1 000 nya gröna jobb 20.4.2023 12:00:11 CEST | Pressmeddelande
En elintensiv cirkulär satsning kallad Ecosystem Östersund ska etablera sig i Torvalla. Den består av ett datacenter som drivs av förnybar energi och samtidigt levererar värme till storskalig livsmedelsodling. Bakom mångmiljardinvesteringen står bolagen EcoDataCenter och WA3RM som tillsammans väntas skapa nära 1 000 nya arbetstillfällen i kommunen.
Jämtkraft föreslår en halv miljard till ägarna13.3.2023 16:00:00 CET | Pressmeddelande
Jämtkraft AB:s årsredovisning fastställdes av styrelsen under måndagen. Resultatet efter skatt blev 958 miljoner kronor. Drygt hälften av vinsten, 500 miljoner, föreslår Jämtkrafts styrelse ska betalas ut till ägarkommunerna Åre, Krokom och Östersund.
Hocksjön Vindkraftspark – förnybar el till 88 000 hushåll24.2.2023 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Efter två års byggtid är nu regionens största lokalt ägda vindkraftspark i full drift. Produktionen från de 23 vindkraftverken motsvarar förnybar el till cirka 88 000 hushåll. Bakom investeringen står Jämtkraft och Persson Invest.
Jämtkraft vill sprida läsglädje till barn9.2.2023 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Alla elever i årskurs 3 i hela Östersund kommer snart att få en varsin bok, ”Varning för spöken” skriven av den lokala författaren Daniel Edfeldt. Jämtkraft i samarbete med bokförlaget B. Wahlströms vill nu sprida läsglädje och väcka läslusten hos barn i hela Östersunds kommun med en bok där spöken spelar en central roll.