Flexiblare tillämpning av inkomstkrav i allmännyttan
– Allmännyttan har ibland fått kritik för att kraven på nya hyresgäster är för hårda. Vår utgångspunkt är att det är av största vikt att hyran kan betalas, samtidigt som de krav som ställs ska vara rimliga och inte utestänga människor. Därför är det positivt med en mer flexibel tillämpning av inkomstkraven, säger Åsa Schelin, expert boendefrågor, Sveriges Allmännytta.
En majoritet av de 181 bostadsföretag som besvarat Sveriges Allmännyttas enkät ställer någon form av inkomstkrav. Vanligast är att hushållet ska ha kvar tillräckligt med pengar för att täcka skäliga levnadsomkostnader när hyran är betald. Ett flertal företag godkänner de flesta inkomstslag, dock accepteras inte tidsbegränsade anställningar i lika stor utsträckning.
– Olika former av bidrag godkänns i ökande omfattning, men det är anmärkningsvärt att bostadsbidrag inte alltid räknas med vid inkomstprövningar, säger Åsa Schelin.
Rapporten visar att företagen använder ett flertal olika verktyg för att erbjuda boendelösningar till de som står långt ifrån bostadsmarknaden. Förturer, sociala kontrakt och Bostad först är några exempel. Ungefär hälften av företagen tillämpar förtur. De vanligaste grunderna är anvisningar enligt bosättningslagen, sociala skäl, näringslivsförturer och medicinska skäl.
Så gott som samtliga bolag tillhandahåller lägenheter till kommunen för andrahandsuthyrning till de som har svårt att bli godkända som hyresgäster, men omfattningen av sociala kontrakt varierar stort mellan bolagen. Ungefär var tionde bolag arbetar med Bostad först.
Rapporten visar också att det omfattande vräkningsförebyggande arbete som görs inom allmännyttan ger resultat. En uppskattning från bolagen är att man därigenom undvikit dubbelt så många avhysningar som det antal som verkställts.
Om marknadsrapporten
Marknadsrapportens resultat bygger på svar från 181 allmännyttiga bostadsbolag. Bland de svarande finns små, medelstora och stora bolag representerade med en god spridning över landet. Hela rapporten finns att ladda ner på sverigesallmannytta.se.
För mer information, kontakta:
Åsa Schelin, expert boendefrågor, Sveriges Allmännytta, 08–406 56 30, asa.schelin@sverigesallmannytta.se
Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se
Nyckelord
Om
Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder
Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
Följ Sveriges Allmännytta
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta
Årets kostnader för vatten och avlopp, elnät, fjärrvärme och avfall historiskt höga20.11.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Hushåll och fastighetsägare har under året pressats hårt av mycket kraftiga prishöjningar för fjärrvärme, elnät, avfall, vatten och avlopp (VA) som har ökat med 13 procent. Det är den största uppgången som skett sedan mätningarna startade för snart trettio år sedan. Det visar Nils Holgerssonrapporten som varje år kartlägger avgifter och taxor i hela landet.
De vinner Allmännyttans bästa klimatinitiativ!14.11.2024 07:07:51 CET | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta har utsett vinnarna av tävlingen Allmännyttans bästa klimatinitiativ 2024. Efter en noggrann jurybedömning tog Uppsalahem hem priset i kategorin för stora bolag, medan Ronnebyhus vann i kategorin för små och medelstora bolag.
Sveriges Allmännytta öppnar upphandling för framtidens prisvärda småhus28.10.2024 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Idag tar Sveriges Allmännytta ett stort steg framåt genom att inleda en upphandling av nästa generation prisvärda småhus för allmännyttan. Den nya ramavtalsupphandlingen omfattar tre olika husmodeller – parhus, radhus och flerbostadshus i två våningar – och siktar på att möta den ökande efterfrågan på prisvärda bostäder, särskilt i mindre städer.
VA-taxorna rusar: höjningar på över 50 procent i flera kommuner9.10.2024 10:33:08 CEST | Pressmeddelande
Taxorna för vatten och avlopp fortsätter att öka kraftigt. Danderyd, Håbo, och Heby höjer taxan med över 50 procent. Norrtälje och Vaxholm är dyrast i landet. Här ligger vatten- och avloppskostnaden för en lägenhet nu på över 12 000 kronor per år. Det visar Nils Holgerssongruppens granskning.
Sveriges Allmännytta kommenterar budgetpropositionen19.9.2024 13:36:16 CEST | Pressmeddelande
Sveriges Allmännytta välkomnar regeringens stöd för fler bostäder i norra Sverige, men betonar att det krävs betydligt fler åtgärder för att möta bostadsutmaningarna i hela landet.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum