Nya kostnader för hjälpmedel kan stjälpa ekonomin

Det är ofta dyrt att leva med en funktionsnedsättning. Nu kan nya kostnader för hjälpmedel bli ytterligare sten på börda, om du bor i fel kommun.
En rullstol, rollator eller en hörapparat är exempel på hjälpmedel som kan vara en förutsättning för att en person med funktionsnedsättning ska kunna jobba och vara engagerad i samhället. Hjälpmedel för sport- och hobbyverksamhet kan också behövas för att människor ska kunna motionera och hålla friska.
Nu har dock regioner och kommuner i allt högre grad börjat ta ut olika avgifter för hjälpmedel. Som första region planerar Region Örebro att inom kort införa en helt ny typ av avgifter för hjälpmedel; abonnemangsavgifter. Detta är avgifter som i vissa fall, efter några år, vida kommer att överstiga vad själva hjälpmedlet egentligen kostar regionen i inköp.
I Dagens Nyheter Åsikt (4 november) förklarar Rasmus Isaksson, förbundsordförande, Riksförbundet för Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet (DHR), varför han oroas över planerna;
- Modellen finns redan i några kommuner i Skåne och vi befarar att den nu kommer att spridas till andra delar av landet. Om slussarna öppnas vet vi inte var det slutar.
Han menar att förslaget är djupt oroande därför att nya avgifter slår mot människor som redan i dag är hårt marginaliserade;
- Många människor med funktionsnedsättning lever i arbetslöshet eller jobbar deltid och har det kämpigt med sin försörjning. Avgiftsbeläggning på hjälpmedel blir en ny ekonomisk smäll, som i värsta fall kan leda till att folk avstår från de hjälpmedel som de behöver och har rätt till, säger han.
Avgift för utprovning, förskrivning och serviceavgift för hjälpmedel är exempel på andra kostnader som kommuner och regioner ofta tar ut.
- Vi tycker oss se en trend där samhället tar ett steg tillbaka och där allt fler kostnader läggs på individen. Vi som lever med varaktiga funktionsnedsättningar behöver våra hjälpmedel varje dag, året runt, i ett helt liv. Vi har inga temporära kostnader för tillfälliga åkommor som vi kan återhämta oss ifrån, utan är beroende av långsiktig hjälp som inte knäcker vår ekonomi. Vi vill att alla hjälpmedel, även de för motion, sport och hobbyverksamhet, ska vara helt avgiftsfria, säger Rasmus Isaksson.
För fler kommentarer, var god kontakta: Rasmus Isaksson, förbundsordförande, Riksförbundet för Delaktighet, Handlingskraft och Rörelsefrihet (DHR)
telefon: 070 - 508 80 29, rasmus.isaksson@dhr.se
För mer information om planerna i Region Örebro, var god kontakta Christer Johansson, ordförande DHR Örebro, telefon: 070 – 602 50 12, christer@pois.se
Du kan också kontakta Catharina Bergsten, pressekreterare, DHR, telefon 070 - 194 32 38, catharina.bergsten@dhr.se
https://www.dn.se/asikt/nya-avgifter-kan-ruinera-funktionsnedsatta/
Kontakter
Catharina BergstenPressekreterare
Tel:070-194 32 38catharina.bergsten@dhr.seÅsa StrahlemoFörbundsordförande
Tel:070-50 88 029asa.strahlemo@dhr.seBilder
Om

Storforsplan 44
123 21 Farsta
08-685 80 00https://dhr.se/
DHR är en idéburen demokratisk organisation av och för personer med nedsatt rörelseförmåga, som arbetar för att förverkliga principen om alla människors lika värde. Genom att skapa opinion och påverka de politiska besluten arbetar vi för ett öppet Sverige, där personer med nedsatt rörelseförmåga inte blir utestängda utan fullt jämlika, jämställda och delaktiga i samhället. En av utgångspunkterna i vårt arbete är FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Följ DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från DHR, Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet
Våren är här men inte för alla30.4.2025 11:35:59 CEST | Pressmeddelande
Våren är en tid då staden vaknar till liv. Uteserveringar breder ut sig på trottoarerna, glasskiosker slår upp sina luckor och parker fylls av människor som vill njuta av solens värme. Det är en tid för rörelse, spontanitet och gemenskap.
I rapporten beskrivs assistansbolag som problematiska trots att inga fel hittats vid kontroll23.4.2025 19:22:45 CEST | Pressmeddelande
DHR, Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, står bakom alla insatser som motverkar fusk med offentliga medel. Det är självklart att samhällets stöd ska användas på rätt sätt. Men den delrapport som Nationellt underrättelsecentrum publicerat idag väcker frågor som inte får sopas under mattan.
Samhalls framtid måste bygga på verklig inkludering – inte bara effektivisering27.3.2025 19:10:48 CET | Pressmeddelande
Samhallutredningen, som presenterades den 26 mars, beskrivs som ett försök att rädda ett bolag i kris efter åratal av felstyrning. Staten har, enligt utredningen, prioriterat kostnadseffektivitet framför kvalitet, vilket har urholkat syftet, nämligen att erbjuda meningsfullt arbete för personer med funktionsnedsättning. För oss på DHR, som arbetar för ett samhälle där personer med nedsatt rörelseförmåga har full delaktighet, väcker utredningen både hopp och oro.
Kulturarv och tillgänglighet, två sidor av samma mynt26.3.2025 19:26:25 CET | Debatt
”Om något är så värdefullt att det bör bevaras så är det just av det skälet viktigt att även tillgängliggöra”, var det en klok person som sa för 15 år sedan i ett mötesrum på Länsstyrelsen i VGR.
Det är hög tid att sätta fart Mats Persson13.3.2025 08:00:00 CET | Debatt
Den senaste tiden har rubrikerna varit: "Strama åt regelverket", "Ökade krav" och "Det är för slappt". DHR (Delaktighet Handlingskraft Rörelsefrihet) instämmer. Skapa press och öka kraven på Arbetsförmedlingen att leverera insatser så fler anställer personer med funktionsnedsättning.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum