Arkitektbranschen dök under 2020

– Våra arkitektföretagare har upplevt en rad oerhört goda år. Nu dyker marknaden, projekt skjuts upp eller ställs in vilket så klart påverkar arkitektföretagen negativt. Det allvarligaste ur ett samhällsperspektiv är att de offentliga investeringarna minskar, alltså i skolor, särskilda boenden och andra kommunala och regionala projekt som är nödvändiga för allas vårt välbefinnande, säger förbundsdirektör Tobias Olsson.
Sveriges Arkitekters branschrapport har publicerats varje år sedan 2015 och visar en kraftigt expanderande bransch. I år är rapporten annorlunda utformad än tidigare; ett tidsdokument som speglar den osäkra tillvaro vi alla lever i på grund av coronapandemin.
Årets rapport visar att den brist på visshet som präglat 2020 har gett ett generellt ogynnsamt avtryck i arkitektbranschen. Majoriteten av de företagare som svarat på förbundets sysselsättnings- och arvodesenkät ser minskade möjligheter att få offentliga uppdrag att rita skolor och andra samhällsfastigheter. Även kommersiella lokaler som exempelvis hotell, handel och industri har bromsat in. Fler företag ger positiva svar i fråga om bostäder. Bostadsbyggandet ökade under årets första sex månader, men enligt SCB:s prognos minskar det 2021.
De mindre företagen (1–50 anställda) är generellt mer optimistiska än de stora i enkäten. De är nöjda med sin beläggning och vissa planerar att nyanställa.
– En orsak till de mindres ljusare syn är en marknadsförändring som antagligen kan kopplas till coronapandemin. Fler privatpersoner än tidigare har anlitat arkitekter under året och det är uppdrag som i första hand går till småföretag. Det ska bli intressant att se om trenden med privatpersoner som byggherrar håller i sig, säger Tobias Olsson.
De i sin helhet nedåtgående siffrorna innebär dock att de flesta arkitektföretag behöver rusta sig. För att inspirera Sveriges Arkitekters företagande medlemmar har en rad kvalificerade branschföreträdare skrivit varsitt kapitel med bäring på arkitektföretagens framtid. Flera av författarna återkommer till resiliens, det vill säga motståndskraft genom förändringsförmåga, som en nyckel till framgångsrikt företagande. Alltså att noga hålla koll på de globala megatrenderna liksom på de mindre lokala och snabbt ställa om utifrån omvärldsförändringar.
– Vi uppmanar företagarna att använda den här skakiga tiden till att ställa om – allt ifrån att kompetensutveckla sina medarbetare till att erbjuda nya typer av kundnytta. Med branschrapporten hoppas vi kunna ge stöd till våra företagande medlemmar, säger Tobias Olsson.
Nyckeltal för arkitektföretag
Omsättning
2019: 10,8 miljarder kr
2020 prognos: 10,2 miljarder kr
Omsättning per anställd
2019: 1,2 miljoner kr
2020: Osäkerheten på arbetsmarknaden gör att vi inte kan göra en prognos
Rörelsemarginal
2019: 11,7 %
2020 prognos 8,6 %
Arbetslöshet
Augusti 2019: 1,8 %
Oktober 2020: 3,8 %
Antal anställda
2019: 9000
Nyckelord
Kontakter
Elisabet NäslundPresschef
Tel:076-136 77 33elisabet.naslund@arkitekt.seTobias OlssonFörbundsdirektör
Tel:08-505 577 13tobias.olsson@arkitekt.seBilder


Länkar
Om
Sveriges Arkitekter är ett fackförbund och en intresseorganisation med cirka 14 000 medlemmar, som driver Sveriges arkitekters gemensamma frågor – från studietiden och genom hela yrkeslivet. Vi står upp för arkitekternas arbetsvillkor och driver kårens intressen för att åstadkomma vackra, hållbara och välfungerande livsmiljöer.
Följ Sveriges Arkitekter
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Sveriges Arkitekter
Varvsstaden i Malmö vinner Planpriset3.4.2025 18:14:44 CEST | Pressmeddelande
Skånska Varvsstaden är ett pionjärprojekt inom återbruk. Området är också årets bästa samhällsplanering enligt juryn för Sveriges Arkitekters Planpris. På Arkitekturgalan den 3 april fick Malmö stad ta emot Planpriset.
Linnés besökspaviljong tar Kasper Salin-priset3.4.2025 17:58:07 CEST | Pressmeddelande
Årets bästa byggnad är ett mästerverk i den lilla skalan, belägen i Uppsala. Sveriges Arkitekter delade ut sitt Kasper Salin-pris, Sveriges äldsta och mest välkända arkitekturpris, till Linnéträdgårdens besökspaviljong på Arkitekturgalan den 3 april.
Vyn vinner Guldstolen för bästa designprodukt3.4.2025 15:55:54 CEST | Pressmeddelande
Vyn, en karmstol som är framtagen för restaurangen med samma namn på Österlen, är årets bästa designprodukt. Det slår juryn för Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Produkt fast, och utnämner stolen till en blivande klassiker. Vinnaren avslöjades på Arkitekturgalan den 3 april.
Bok om skogen i staden vinner Kritikerpriset3.4.2025 15:42:17 CEST | Pressmeddelande
Boken Woods Go Urban tar det radikala greppet att placera skogen i staden. En välbehövlig chock för slentriantänkandet som inspirerar, anser juryn för Sveriges Arkitekters Kritikerpris. Redaktörerna för boken är vinnare av årets Kritikerpris, som delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
Tengbom vinner Guldstolen för bästa interiör3.4.2025 13:57:26 CEST | Pressmeddelande
Att utforma kontoret för sina kolleger, andra arkitekter med höga krav på kvalitet, är något av ett kamikazeuppdrag. Men det klarade inredningsarkitekterna på Tengbom så bra att de vann Sveriges Arkitekters pris Guldstolen Interiör. Priset delades ut på Arkitekturgalan den 3 april.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum