Sveriges Allmännytta

Husets byggepok avslöjar hur lång tid som städningen tar

Dela
Det tar tre gånger så lång tid att städa en stortvättstuga i ett miljonprogramhus som tvättstugan i ett hus från 1950-talet. Och det tar nästan dubbelt så lång tid att städa entrén i ett sekelskifteshus jämfört med ett hus byggt på 2000-talet. Det visar Sveriges Allmännyttas städnyckeltal – ett nytt verktyg för att bedöma rimliga städtider för olika hustyper.
Illustration: Sveriges Allmännytta
Illustration: Sveriges Allmännytta

Städtiden av olika delar i ett hus kan skilja avsevärt beroende på när huset är byggt. En entré i ett äldre hus kräver exempelvis längre städtid än i ett hus från 2000-talet. De nya nyckeltalen, som inkluderar ett digitalt kalkyleringsstöd för egna beräkningar, ska göra det enklare för de bostadsbolagen att bedöma vad som är rimliga städtider. Både när det gäller anbud från entreprenörer och för att planera bemanningen om städningen sköts i egen regi.

– Otaliga trappor, hissar och entréer städas varje dag i allmännyttans hus och städkvaliteten är avgörande för hyresgästernas trivsel. Med nyckeltalen är det enkelt att se tidsåtgång och vilken bemanning som behövs, säger Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta.

Nyckeltalen redovisas för fem hustyper från olika tidsperioder; sekelskifteshus (1800/1900-talet), 1950-talshus, miljonprogramshus (1965–75), 1980–1990-talshus och 2000–2010-talshus. Två olika beräkningsmetoder används:

  • Städtider mätt i minuter för olika delar av en fastighet (entréer, trappor, hissar, tvättstugor, toaletter, källargångar och vindsgångar).
  • Städtider mätt i hur många kvadratmeter – uppdelat på de olika ytorna ovan som hinner städas på en timme.

– Båda metoderna visar att städtiden skiljer sig åt beroende på när husen är byggda. Tiden är en viktig parameter om det är 50 eller 100 trapphus med tillhörande allmänna utrymmen som ska städas, säger Anna Lackman, expert fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta.

För att få fram en totaltid, så måste förberedelsetid, gångtid mellan portar i samma byggnad och restid mellan bostadsområden adderas till nyckeltalen.

För mer information, kontakta:

Anna Lackman, expert fastighetsförvaltning, Sveriges Allmännytta, 08­–406 55 04, anna.lackman@sverigesallmannytta.se

Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta, 08­–406 55 37, patrizia.finessi@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig Sveriges Allmännytta, 08­–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Bilder

Illustration: Sveriges Allmännytta
Illustration: Sveriges Allmännytta
Ladda ned bild
Illustration: Sveriges Allmännytta. Högupplöst version.
Illustration: Sveriges Allmännytta. Högupplöst version.
Ladda ned bild

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Sveriges Allmännytta 75 år – kräver bättre villkor för bostadsmarknaden25.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

På årets mellanårskongress i Stockholm markerade Sveriges Allmännytta sitt 75-årsjubileum – en historia av samhällsbygge, innovation och ansvar. Men fokus låg inte bara på det som varit. Med skärpt ton lyfte kongressen behovet av politiska reformer som gör det möjligt för de allmännyttiga bostadsföretagen att ta ansvar i en tid då vi har en bostadsmarknad i obalans, höga kostnader och ökade krav på hållbarhet.

Vårbudgeten förstärker snedfördelning – stöd går främst till ägt boende15.4.2025 09:28:14 CEST | Pressmeddelande

Regeringen har lagt fram vårändringsbudgeten. Sverige står inför ett osäkert ekonomiskt läge till följd av det eskalerande handelskriget, särskilt efter att USA:s president Donald Trump infört omfattande tullar på varor från EU och övriga världen. Finansminister Elisabeth Svantesson konstaterade under morgonens pressträff att den svenska ekonomins återhämtning nu har brutits och att tillväxtprognosen för 2025 måste revideras ned. Hon betonade att Trumps agerande har skadat förtroendet för USA och att situationen är utan tidigare motstycke. Det leder till ökad ekonomisk osäkerhet som minskar företagens investeringar och hushållens konsumtion. Regeringen satsar 11,5 miljarder på åtgärder som bland annat ROT-avdrag och ett kapitaltillskott till Norrlandsfonden för att öka utlåningskapaciteten till bostäder i norra Sverige, men situationen beskrivs som mycket osäker.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye