”Vi byter sorg mot hopp” – Människorättsförsvarare prisas i Colombia

Årets människorättsförsvarare
– I Colombia finns inte dödsstraff men att vara människorättsförsvarare är som att vara dömd till döden. Att försvara sina rättigheter är det farligaste man kan göra i det här landet, sa Leyner Palacios när han tog emot priset som årets människorättsförsvarare.
Leyner Palacios är idag representant för den colombianska sanningskommisionen, som kartlägger den väpnade konfliktens övergrepp, har själv förlorat stora delar av sin familj till följd av den interna konflikten. Nu uppmanar han alla colombianer att ta sitt ansvar och försvara freden och allas mänskliga rättigheter.
– Vi måste fortsätta att stå upp för det som är rätt. Låt oss förändra detta land och byta sorgen mot hopp, säger Leyner Palacios.
Ett helt liv
Priset “Ett helt liv” tilldelades Marino Círdoba Berrío för hans livslånga och hängivna arbete för internflyktingars rättigheter.
– Det som pågår är en tragedi. De som mördats är människor som trodde på freden. Jag vill tillägna det här priset till alla som drömmer om ett land utan krig, där inga barn behöver blir rekryterade till väpnade grupper, sa Marino Círdoba Berrío när han mottog priset.
Årets kollektiva insats
Kiwe Thegnas (Guardia Indígena) som arbetar för urfolks rättigheter i Colombia, tilldelades priset ”Årets kollektiva insats”.
Årets organisation
Organisationen FCSPP, Fundación Comité de Solidaridad con los Presos Políticos, mottog priset i kategorin “Årets organisation” för sitt arbete med politiska fångars rättigheter.
Det våldsamma viruset
När fredsavtalet mellan Farc-gerillan och den colombianska regeringen skrevs under 2016 införlivade sig hopp om en ny verklighet. Men riktade mord och attacker mot människorättsförsvarare har sedan dess ökat kraftigt. I samband med pandemin har detta våld ökat ytterligare.
På många platser i landet har statens närvaro minskat under pandemin. Detta har gett väpnade grupper möjlighet att återta kontroll över dessa områden och mycket av det pågeånde arbetet med att implementera fredsavtalet har avstannat.
När pandemin slog till införde regeringen stränga utegångsförbud under flera månaders tid. Antal attacker och mord mot människorättsförsvarare i Colombia ökade med 61 procent jämfört med samma period förra året, varav 48 procent av dessa mord inträffade under den strikta karantänen. Det ökade våldet mot människorättsförsvarare hotar freden.
– Ert arbete är avgörande för freden, och vi är med er i kampen. Tillsammans måste vi stå upp för mänskliga rättigheter, för ett liv fritt från våld, och för freden i Colombia, sa Lena Ingelstam, generalsekreterare för Diakonia under sitt tal till finalisterna.
Att fortsätta uppmärksamma människorättsförsvarares situation, kräva skydd för samt belysa betydelsen av deras arbete är av största vikt för en fredlig väg framåt.
– En rättvis fred och demokrati byggs genom skydd, respekt och upprätthållande av mänskliga rättigheter. Ni människorättsförsvarare gör stor skillnad i detta arbete, sa Erik Lysén, chef för Act Svenska kyrkan, i en hälsning till pristagarna.
FAKTA
Nationella priset till försvar av de mänskliga rättigheterna i Colombia delades ut i Bogotá, Colombia, den 2 december för nionde året i rad. Priset delas ut av Diakonia och Act Svenska kyrkan för att uppmärksamma, stötta och kräva skydd för människor och organisationer som försvarar och står upp för mänskliga rättigheter.
För mer information, vänligen kontakta:
Moa Haeggblom, pressekreterare Diakonia tfn: 073-5175077, e-post: moa.haeggblom@diakonia.se
Stefan Håkansson, pressekreterare Act Svenska kyrkan tfn: 0768-000102, e-post: stefan.hakansson@svenskakyrkan.se
Kontakter
Stefan HåkanssonPressekreterare
Presskontakt för Act Svenska kyrkan, Svenska kyrkan i utlandet, samt migration, klimat, ekonomi/finans
Svenska kyrkans pressjour
Tel:+46 18 16 94 75Bilder

Om
Act Svenska kyrkan är medlem i ACT-alliansen, ett unikt nätverk mellan kyrkor och organisationer för katastrofinsatser, utvecklings- och påverkansarbete. ACT-alliansen har drygt 150 medlemsorganisationer världen över. När en katastrof inträffar kan vi vara snabbt på plats och ge stöd åt drabbade.
Följ Svenska kyrkan
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan
Ny vägledning i arbetet mot sexuella övergrepp2.4.2025 09:42:27 CEST | Pressmeddelande
Svenska kyrkan lanserar en vägledning för att förebygga och motverka sexuella övergrepp inom kyrkan och dess verksamheter. Vägledningen ger också råd om hur man ska hantera situationer där övergrepp har skett.
Six months to go until the church elections – 14,000 seats to be filled24.3.2025 15:15:06 CET | Press Release
Today it is exactly six months until the 2025 church elections. In September, around 4.7 million members of the Church of Sweden will be entitled to cast their votes. 13,783 seats will then be filled.
Sex månader kvar till kyrkovalet –14 000 platser ska tillsättas21.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
I dag är det exakt sex månader kvar till kyrkoval 2025. I september har cirka 4,7 miljoner medlemmar i Svenska kyrkan rätt att rösta. 13 783 platser ska då tillsättas.
Ungdomsfilmpris till nyzeeländskt drama20.3.2025 20:15:00 CET | Pressmeddelande
Den nyzeeländska filmen Uproar, av regissörerna Paul Middleditch och Hamish Bennett får Svenska kyrkans ungdomsfilmpris 2025. Priset delades ut ikväll torsdag under den pågående Barn- och ungdomsfilmfestivalen, BUFF, i Malmö.
Ärkebiskop Martin Modéus besökte Nato-basen i Lettland6.3.2025 08:36:28 CET | Pressmeddelande
Ärkebiskop Martin Modéus har under ett dygn besökt den multinationella brigaden, MNB-LVA, i Lettland. Här mötte han svenska soldater och firade kvällsmässa i en vagnhall.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum