Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Ännu ett steg närmare en ny svensk antidopingorganisation

Dela
Extra RF-stämma om ny, fristående, svensk antidopingorganisation hålls den 22 december. Den 1 januari 2021 börjar den nya världsantidopingkoden att gälla. Riksidrottsstyrelsen har fastställt förslag till stämman med förändringar av RF:s stadgar, stadgar och styrelse för Antidopingstiftelsen samt regelverk i form av idrottens Antidopingreglemente.

För att klara den nya världsantidopingkodens krav och för att stärka det svenska arbetet mot doping inom idrotten vill Riksidrottsförbundet bilda en stiftelse, Antidopingstiftelsen. Denna ska fungera som ägare av det bolag, Antidoping Sverige AB, i vilket verksamheten ska bedrivas. Syftet med stiftelsen är att skapa största möjliga oberoende för antidopingverksamheten. Förutom att bilda stiftelsen ska RF-stämman tillsätta stiftelsens styrelse och flera poster i den är klara. Det är sedan stiftelsen som ansvarar för att tillsätta styrelsen för Antidoping Sverige AB.

– Vi ser fram emot att i den nya organisationen fortsätta bedriva ett lika kvalitativt arbete som vi gör idag om än med ännu större förtroende både nationellt och internationellt, säger Åke Andrén-Sandberg, ordförande Dopingkommissionen.

– Det är ett stort och intensivt arbete som gjorts tillsammans och vi tar i och med Riksidrottsstyrelsens förslag nu ytterligare ett steg mot målet, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Till posterna i den nya Antidopingstiftelsens styrelse är följande namn föreslagna:

Regeringen: vakant, Sveriges Riksidrottsförbund: Arne Ljungqvist, Sveriges Olympiska Kommitté: Sara Fischer, Folkhälsomyndigheten: Anna Bessö, Svensk Förening för fysisk Aktivitet och Idrottsmedicin: Peder Sörensson, Centrum för Idrottsforskning: Susanna Hedenborg, Svenska Parasportförbundet och Sveriges Paralympiska Kommitté: Thomas Fogdö, samt två ytterligare poster som är vakanta.

I förslaget till beslut överlåter även Riksidrottsförbundet 25 000 000 kronor som gåva tillsammans med samtliga aktier i Antidoping Sverige AB till Antidopingstiftelsen. Dessutom överlåter Riksidrottsförbundet en gåva på 1 000 000 kronor att användas till Antidopingstiftelsens förvaltning tills dess övriga tillgångar genererar avkastning.

Här kan du underlagen som RF-stämman den 22 december har att ta ställning till (länk)

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Åke Andrén-Sandberg
Ordförande Dopingkommissionen
070-222 15 77

Nyckelord

Kontakter

Om

Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna
Riksidrottsförbundet/SISU IdrottsutbildarnaRiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksidrottsförbundet/SISU Idrottsutbildarna

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye