Stort digitalt engagemang - Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä

- Det bästa med digitala samtal är att de går att lyssna och se på när man vill och flera gånger om. Samtalen vänder sig främst till dig som arbetar eller vill arbeta mer med trä som bygg- och konstruktionsmaterial, säger Johan Fröbel som är chef för teknik och distribution på Svenskt Trä.
Den årliga seminariedagen Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä blev i år till fem digitala avsnitten. Årets tema, Enkelhet och trygghet, genomsyrade de fem samtalen för att poängtera att det inte behöver vara varken dyrare eller mer komplicerat att bygga med trä.
I Nordamerika har man förstått att trä inte per automatik betyder högre kostnader. Där byggs ungefär 80 procent av alla bostadshus upp till 6 våningar i trä främst av ekonomiska skäl. I ett av avsnitten diskuterar Mikael Krüger, vd, Stenmarks Bygg i Skaraborg och Rikard Sjöqvist, energi-, miljö- och teknikchef, Midroc, just förutfattade meningar om att träbyggande skulle vara dyrare eller svårare.
- Det finns en del förutfattade meningar om träbyggande. Genom att bjuda in experter på olika områden vill vi slå hål på myterna och visa att det vissa gånger kan vara raka motsatsen, säger Petter Werner som är konstruktör på Svenskt Trä.
I ett annat avsnitt deltar Gunnar Wetterberg, historiker och författare, och Katarina Lundeberg, arkitekt, In Praise of Shadows Arkitektur. De pratar om traditionen med trä men också om framtiden för materialet.
- Det vore jättebra om vi fick en återbeskogning av Europa, det skulle bidra till fler kolsänkor. Träbyggande är ett sätt att förlänga kolsänkorna med åtminstone hundra år och om efterfrågan blir så stor att skogen stiger i pris då betyder det att fler kommer att plantera mer skog, säger Gunnar Wetterberg i avsnittet.
Svenskt Trä pratar också med Marcus Horning som är stadsbyggnadsdirektör hos Malmö stad och diskuterar hur Malmö och Sveriges övriga 290 kommuner kan nå klimatmålen till 2030. Björn Yndemark, brandskydds- och riskhanteringskonsult, WSP och Martin Höjer, akustiker, Tyréns berättar om träets egenskaper i förhållande till akustik och brand. I ett annat avsnitt ger Åsa Kallstenius, Kod Arkitekter AB och Rahel Belatchew, Belatchew Arkitekter sin syn på industriellt byggande och menar att det inte behöver vara en motsättning till att bygga vackra städer.
Om Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä
Seminarium för ingenjörsmässigt byggande i trä har i sex år arrangerats av Svenskt Trä. Totalt under de sex åren har Svenskt Trä haft över 2 800 besökare. Varje år har seminariedagen lockat flera hundra besökare som antigen bygger, projekterar, designar, konstruerar, utbildar eller på annat sätt är intresserade av träbyggande. Ta del av avsnitten här.
Läs pressmeddelandet på Svenskt Träs webbplats här.
Nyckelord
Kontakter
Camilla CarlssonKommunikationschef
Tel:072 702 79 65camilla.carlsson@svenskttra.seJohan FröbelChef teknik och distribution
Tel:08 762 79 68johan.frobel@svenskttra.seMaria WistedtKommunikatör
Tel:0725311185maria.wistedt@svenskttra.sePetter WernerKonstruktör
Tel:072 201 52 21petter.werner@svenskttra.seBilder

Om
Svenskt Trä sprider kunskap om trä, träprodukter och träbyggande för att främja ett hållbart samhälle och en livskraftig sågverksnäring. Det gör vi genom att inspirera, utbilda och driva teknisk utveckling.
Svenskt Trä representerar svensk sågverksindustri och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ-, KL-trä- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.
Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.
Följ Svenskt Trä
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä
Bastufeber – så bygger du din egen bastu12.3.2025 07:00:00 CET | Pressmeddelande
Att basta är hetare än någonsin efter Kaj:s vinst med ”Bara bada bastu” i Melodifestivalen. Branschorganisationen Svenskt Trä förklarar vad du ska tänka på när du bygger din egen bastu.
Svenskt Trä prisar deltagare i Ung Svensk Form med kunskapsresa för hållbar arkitektur och design5.2.2025 14:57:11 CET | Pressmeddelande
Sveriges största designtävling för unga formgivare, Ung Svensk Form, har sedan 1998 varit en unik plattform för att sammanföra unga innovativa arkitekter och formgivare med media och publik. Som stolt samarbetspartner och stipendiegivare delar Svenskt Trä med sig av inspiration och kunskap om trä.
Positiva signaler ger hopp för limträbranschen, trots nedgång 20243.2.2025 14:57:50 CET | Pressmeddelande
Limträbranschen upplevde en utmanande period under 2024, där de totala leveranserna minskade med 16,9 % jämfört med föregående år. Framför allt var det projektbalken, som används i större byggprojekt, som stod för det största tappet med en minskning på 23,4 %. Lagerbalken, som säljs via bygghandeln, sjönk mer marginellt med 2,6 %. Trots detta skymtades ljusare tider sista kvartalet, då lagerbalken återhämtade sig kraftigt med en ökning på närmare 21 % jämfört med föregående år.
Årets limträbyggnader förnyar och förädlar befintliga miljöer4.12.2024 08:09:00 CET | Pressmeddelande
När limträbranschen sammanfattar det gångna året lyfts projekt som adderar hållbarhet, funktion och estetiska värden till befintliga byggnader. De tre utvalda projekten för 2024 visar hur limträ, med sina unika egenskaper, bidrar till ett cirkulärt byggande som banar väg för ett mer hållbart samhälle.
Två personer utnämnda till Riddare av Trämarknadsordern 202422.11.2024 11:03:11 CET | Pressmeddelande
Erik ”Waffe” Walfridsson och den framlidne Peter Eklund är mottagare av det prestigefulla priset Riddare av Trämarknadsorden 2024, som delas ut vid Trämarknaden i Karlstad. Peter Eklund får utmärkelsen för att ha varit en engagerad och drivande kraft i flera av de för skogsnäringen centrala organisationerna. Erik ”Waffe” Walfridsson får utmärkelsen för sin pedagogiska gärning då han har undervisat en hel yrkeskår i virkeslära.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum