Säkerhetsbrister hos 7 av 10 transportföretag

Under de senaste två veckorna har Arbetsmiljöverket och Polismyndigheten genomfört oanmälda inspektioner riktade mot transportbranschen. Drygt 340 tunga och lätta transportfordon har kontrollerats längs vägar runtom i landet. Av dessa var ett 60-tal utländska fordon.
- Det måste bli bättre ordning i transportbranschen. Vi ser förare som kör överlastade fordon med dåligt säkrad last och med lyftanordningar som inte är besiktigade eller har anmärkningar. Det innebär risker för den som kör, lastar och lossar men även för andra som vistas i närheten av fordonet, säger Arne Alfredsson, chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll vid Arbetsmiljöverket.
Arbetsmiljöverket har bland annat kontrollerat om bakgavellyftarna, som används för att lasta och lossa, var besiktigade och om förarna hade den utbildning som krävs och tillstånd att använda dem. Här fanns det stora brister. Sammantaget upptäcktes nära 300 olika säkerhetsbrister hos de kontrollerade fordonen, en del fordon hade flera olika brister.
Arbetsmiljöverket och Polismyndigheten kontrollerade också om de utländska förarna har rätt att arbeta i Sverige och om de skulle varit anmälda som utstationerade. Det resulterade i att Arbetsmiljöverket utreder ett 40-tal misstänkta brott mot utstationeringslagen. Polismyndigheten upptäckte att nio av de utländska förarna saknade tillstånd att arbeta i Sverige och omhändertog sju förare.
- Vi ser alltför många illegala chaufförer ute på vägarna, som inte har tillstånd att köra transporter i Sverige. Många kör alldeles för länge utan vilopauser, så att de blir trötta, och det är potentiellt livsfarligt. Insatsen visar att vi måste fortsätta att göra myndighetsgemensamma inspektioner, där vi kommer åt de oseriösa arbetsgivarna från flera håll, säger Johan Winberg, poliskommissarie vid Polismyndigheten.
Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten, Skatteverket och fem andra myndigheter arbetar gemensamt mot brott i arbetslivet. De senaste åren har kampen mot oseriösa arbetsgivare trappats upp, med fler kontroller och oanmälda inspektioner i branscher där arbetsolyckor och regelbrott är vanliga.
Några resultat från insatsen, transportbranschen:
- Drygt 340 fordon och 440 personer kontrollerades i insatsen.
- Sammanlagt upptäckte myndigheterna nära 300 säkerhetsbrister hos de kontrollerade fordonen. Flera brister kan finnas hos ett och samma fordon.
- Cirka sju av tio transportföretag hade brister i arbetsmiljön som leder till krav på åtgärder. Totalt kontrollerades fordon som tillhör minst 130 företag.
- Ett 80-tal sanktionsavgifter till följd av brister i arbetsmiljön övervägs.
- Ett 40-tal fall om misstänkt brott mot utstationeringslagen utreds.
- Nio utländska förare saknade tillstånd att arbeta i Sverige.
- Cirka 20 förare kunde inte visa den vilotidsbok som ska medföras vid vissa yrkesmässiga transporter eller hade fyllt i dem bristfälligt.
Fakta om regeringsuppdraget mot osund konkurrens:
Regeringen har gett åtta myndigheter i uppdrag att utveckla effektiva metoder för att motverka fusk, regelbrott och brottslighet i arbetslivet.
Myndigheterna har gjort omkring 4 000 gemensamma kontroller sedan 2018. De myndigheter som deltar i samarbetet är Arbetsförmedlingen, Arbetsmiljöverket, Ekobrottsmyndigheten, Försäkringskassan, Jämställdhetsmyndigheten, Migrationsverket, Polismyndigheten och Skatteverket. Arbetsmiljöverket är samordnande myndighet.
Mer information finns här: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/inspektioner-utredningar-och-kontroller/myndighetsgemensamma-kontroller/
Kontakt:
Arne Alfredsson, chef för avdelningen för myndighetsgemensam kontroll Arbetsmiljöverket, telefon 010-730 99 59
Johan Winberg, poliskommissarie, Polismyndigheten, telefon 072-200 51 93
Presskontakt Arbetsmiljöverket, telefon 010- 730 91 55 eller presstjansten@av.se
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder


Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Sjuksköterskor tror inte de kan jobba till pension på grund av arbetsmiljön12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag hyllar vi alla sjuksköterskor som på många sätt bär vårt samhälle. Samtidigt hoppas vi att samhället kan göra mer för att bära våra sjuksköterskor. Om sjuksköterskor ska kunna ta hand om oss måste vi ta hand om dem.
Arbetsmiljöverket inleder tillsynsinsats inom hemtjänsten6.5.2025 08:15:47 CEST | Pressmeddelande
Personal i hemtjänsten anmäler arbetssjukdomar och arbetsolyckor med sjukfrånvaro dubbelt så ofta som genomsnittet för samtliga branscher. Många orkar inte arbeta heltid och omsättningen på personal är hög. Samtidigt är det en allt större andel av befolkningen som blir gammal och behöver vård i hemmet. Det är en ohållbar ekvation.
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum