En säker arbetsmiljö kräver marginaler att göra fel

På uppdrag av regeringen har Arbetsmiljöverket analyserat samtliga dödsolyckor som inträffade under perioden. Totalt inträffade 82 dödsolyckor, varav 9 rör utländsk arbetskraft i Sverige. De mest drabbade branscherna är byggverksamhet, transport och magasinering samt jord- och skogsbruk.
– Tidspress, okunskap och dålig insikt om vikten av att sätta säkerheten främst bidrar till att det ofta saknas förebyggande åtgärder. Med kunskap och ett bra arbetsmiljöarbete kan de allra flesta av dödsolyckorna förebyggas, säger Erna Zelmin-Ekenhem, generaldirektör på Arbetsmiljöverket.
Ett återkommande mönster för de händelser som leder till dödsolyckor är att det har skett en eller flera avvikelser från hur man vanligtvis gör och att säkerhetsåtgärder samtidigt saknats eller varit bristfälliga. Ytterligare ett mönster är att olyckshändelser som leder till döden ofta inträffar i början eller slutet av en arbetsuppgift, ett arbetspass eller en arbetsvecka.
Allt för ofta når viktiga säkerhetsrutiner och åtgärder inte ut till dem som berörs. Det gäller både i komplexa verksamheter som byggarbetsplatser och när underleverantörer kommer till en arbetsplats för att utföra tillfälliga arbeten.
– Människor från olika arbetsgivare med olika företagskulturer samlas för att samarbeta i projekt. Det gör säkerhetsarbetet komplext och det delade ansvaret för säkerhet och arbetsmiljö blir i värsta fall ingens ansvar, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Vid dödsolyckor i arbetet är det även vanligt att skyddande barriärer som säkerhetszoner, fallskydd och skyddsutrustning inte funnits eller inte fungerat som tänkt. Det kan bero på bristande kunskaper, medveten försummelse eller fel på utrustning och maskiner.
– Arbetsgivarna måste utforma arbetsplatser, rutiner och skyddsåtgärder så att människor kan göra felaktiga bedömningar och ett misstag utan att skadas eller dö, säger Erna Zelmin-Ekenhem.
Arbetsmiljöverket föreslår att
• arbetsmiljöarbete integreras i yrkesutbildningar och praktik på gymnasiet,
• relevanta arbetsmiljöregler integreras i utbildningar på högskolor,
• kunskapen i internationell och nationell forsknings tillgängliggörs så att branscherna kan använda kunskapen i det förebyggande arbetsmiljöarbetet,
• en översyn görs över vilket ansvar beställaren kan ges för arbetsmiljön hos dem som ska utföra tjänsten.
Arbetsmiljöverkets analys finns på https://www.av.se/rapporter
Läs även Erna Zelmin-Ekenhems debattartikel 2020-02-24 på DN Debatt
Kontakt
Presstjänsten, 010-730 91 55 eller presstjansten@av.se
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Sjuksköterskor tror inte de kan jobba till pension på grund av arbetsmiljön12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag hyllar vi alla sjuksköterskor som på många sätt bär vårt samhälle. Samtidigt hoppas vi att samhället kan göra mer för att bära våra sjuksköterskor. Om sjuksköterskor ska kunna ta hand om oss måste vi ta hand om dem.
Arbetsmiljöverket inleder tillsynsinsats inom hemtjänsten6.5.2025 08:15:47 CEST | Pressmeddelande
Personal i hemtjänsten anmäler arbetssjukdomar och arbetsolyckor med sjukfrånvaro dubbelt så ofta som genomsnittet för samtliga branscher. Många orkar inte arbeta heltid och omsättningen på personal är hög. Samtidigt är det en allt större andel av befolkningen som blir gammal och behöver vård i hemmet. Det är en ohållbar ekvation.
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum