Många brister i hanteringen av farliga ämnen på jobbet

Kemiska arbetsmiljörisker finns på de flesta arbeten och kan orsaka allt från akuta frätskador till allergier och livshotande sjukdomar som cancer. Arbetsgivaren är skyldig att ha kontroll på de kemiska riskerna, göra en riskbedömning, dokumentera och informera sina anställda om hur till exempel kemikalier eller svetsrök ska hanteras på ett säkert sätt. Här finns det brister på många arbetsplatser, visar Arbetsmiljöverkets inspektioner.
Totalt har vi inspekterat nära 3 600 arbetsplatser under två års tid, varav hälften i höst. När insatsen nu summeras har närmare 2 900 arbetsplatser, åtta av tio som inspekterats, fått krav på att åtgärda en eller flera brister kopplat till kemikalier.
- Vi behöver öka medvetenheten om vilka kemiska risker som finns på arbetsplatserna. En del arbetsgivare har koll på de kemikalier som är märkta med varningssymboler, men missar de risker som uppstår i verksamheten och som kan vara hälsofarliga. Det kan vara avgaser, slipdamm, mjöldamm eller kvartsdamm, säger Elin Löfström-Engdahl, projektledare på Arbetsmiljöverket.
Vid inspektionerna har vi också sett att arbetsgivare inte tänker på att det finns specialregler för vissa ämnen. Det kan gälla allt från nagellim som är allergiframkallande till rök från svetsning som i vissa fall är cancerframkallande.
- Det kan tyckas vara en liten sak att inte ha undersökt riskerna med till exempel svetsrök. Men när man får veta att den kan vara cancerframkallande, då inser man ganska snabbt att alla måste kunna jobba säkert. Ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb, säger Elin Löfström-Engdahl.
I den här inspektionsinsatsen har Arbetsmiljöverket varit ute på arbetsplatser inom flera olika branscher runt om i landet, bland annat hotell och restaurang, städ och saneringsfirmor, skolor, hälso- och sjukvård, golv- och väggbeläggningsarbetare, tillverkning, bilverkstäder, avfallshantering och jord- och skogsbruk.
Insatsen är en del av en EU-kampanj mot farliga ämnen på arbetsplatserna. Arbetsmiljöverket följer upp de brister som hittats vid inspektionerna.
- De allra flesta har åtgärdat bristerna när vi kommer tillbaka. Det handlar ofta om okunskap. Arbetsgivarna måste ta sitt ansvar när det gäller kemiska risker på jobbet, de orsakar fortfarande sjukdomar och dödsfall, säger Elin Löfström-Engdahl.
Fakta – lista över inspektioner och brister per län och bransch. Se PDF-fil.
Fakta om kemiska risker på jobbet:
- Förra året gjordes 800 anmälningar om arbetssjukdomar av kemiska och biologiska orsaker och 200 anmälningar om arbetsolyckor som lett till sjukfrånvaro på grund av farliga ämnen, enligt Arbetsmiljöverkets statistik: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/arbetsmiljostatistik-officiell-arbetsskadestatstik/arbetsskador-2018/
- Forskningen visar att kemiska risker även leder till arbetsrelaterade dödsfall: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/kunskapssammanstallningar/arbetsrelaterad-dodlighet-i-sverige/
- En färsk rapport från Arbetsmiljöverket visar att vissa neurotoxiska ämnen som finns på arbetsplatser kan försämra hjärnans kognitiva funktioner, som uppmärksamhet, planeringsförmåga och minne: https://www.av.se/press/skydda-hjarnan-fran-kemiska-risker-pa-jobbet/
- Mer om EU-kampanjen med fokus på kemiska risker: https://www.av.se/arbetsmiljoarbete-och-inspektioner/friska-arbetsplatser-hanterar-farliga-amnen-pa-ett-sakert-satt/
Presskontakt:
Presstjänsten Arbetsmiljöverket, telefon: 010-730 91 55, mejl: presstjansten@av.se
Elin Löfström-Engdahl, projektledare för inspektionsinsatsen, Arbetsmiljöverket: 010-730 90 15
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder


Dokument
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Sjuksköterskor tror inte de kan jobba till pension på grund av arbetsmiljön12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag hyllar vi alla sjuksköterskor som på många sätt bär vårt samhälle. Samtidigt hoppas vi att samhället kan göra mer för att bära våra sjuksköterskor. Om sjuksköterskor ska kunna ta hand om oss måste vi ta hand om dem.
Arbetsmiljöverket inleder tillsynsinsats inom hemtjänsten6.5.2025 08:15:47 CEST | Pressmeddelande
Personal i hemtjänsten anmäler arbetssjukdomar och arbetsolyckor med sjukfrånvaro dubbelt så ofta som genomsnittet för samtliga branscher. Många orkar inte arbeta heltid och omsättningen på personal är hög. Samtidigt är det en allt större andel av befolkningen som blir gammal och behöver vård i hemmet. Det är en ohållbar ekvation.
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum