Fler arbetstagare omfattas av krav på medicinska kontroller

Medicinska kontroller är medicinska undersökningar av arbetstagare, som är inriktade på möjliga hälsoeffekter av en särskild faktor i arbetsmiljön. Det kan handla om undersökning av ihållande handledsrörelser som kan leda till belastningsskador, eller mätningar av hälsofarliga ämnen i kroppen (exempelvis bly). I den medicinska kontrollen kan ingå kroppsundersökningar, provtagningar, samtal och frågeformulär. Den medicinska kontrollen är avsedd att vara ett stöd i det förebyggande arbetsmiljöarbetet.
– Medicinska kontroller i arbetslivet har en viktig funktion både när det gäller att upptäcka tidiga tecken på ohälsa, sjukdom eller skada hos arbetstagaren, som beror på arbetsmiljön. Resultatet från den medicinska kontrollen kan även ge en återkoppling till arbetsgivaren om hur arbetsmiljöarbetet fungerar på arbetsplatsen, säger Ingemar Rödin, överläkare på Arbetsmiljöverket.
De nya föreskrifterna följer EU:s direktiv
Anledningen till att reglerna omarbetats är att delar av de nu gällande föreskrifterna har upplevts som otydliga och svåra att tillägna sig samt att nya EU direktiv har tillkommit.
Nytt är att medicinska kontroller införs för handintensivt arbete, det vill säga arbete under minst fyra timmar per dag med snabba handledsrörelser som kräver kraft. Ett långvarigt handintensivt arbete kan öka risken för belastningsskador i händer, armbågar och nacke. En annan nyhet är att de som arbetar med kvicksilver ska genomgå medicinska kontroller.
– Alla arbetsgivare är skyldiga att bedriva ett systematiskt förebyggande arbetsmiljöarbete för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av sitt arbete. Om den medicinska kontrollen visar tecken på att arbetstagare har drabbats av ohälsa, som kan bero på faktorer i arbetsmiljön, ska arbetsgivaren vidta åtgärder för att minimera och helst få bort den riskfyllda exponeringen, säger Ingemar Rödin.
Arbetsmiljöverket fattade beslut om de omarbetade reglerna för medicinska kontroller den 9 april i år. Föreskrifterna träder i kraft den 1 november 2019. Kravet på medicinska kontroller för handintensivt arbete börjar gälla den 1 november 2021.
Syftet med medicinska kontroller är att:
- upptäcka tidiga tecken på ohälsa hos arbetstagare
- skydda särskilt känsliga personer
- kontrollera att arbetstagare har tillräcklig fysisk eller psykisk förmåga för att utföra sina arbetsuppgifter
- förebygga olycksfall i riskfyllda arbeten som till exempel ställer stora krav på omdöme och uppmärksamhet.
Fler förändringar
- Arbetstagare som hanterar kvicksilver kommer att omfattas av medicinska kontroller, och provtagning avseende kvicksilverhalten i blodet. Arbetsgivare måste kunna visa upp ett tjänstbarhetsintyg för arbetstagare som sysselsätts i arbete där kvicksilver förekommer.
- Ansvarsfördelningen mellan arbetsgivaren och den medicinska expertisen förtydligas.
- Reglerna inkluderar numera även ensamföretagare som i sitt arbete exponeras för olika ämnen.
- Reglerna för medicinska kontroller ändras vid nattarbete.
- Reglerna förändras även för arbetstagare som i sitt arbete klättrar mer än 13 meter och där det finns en risk att falla fritt eller okontrollerat, exempelvis arbetstagare som klättrar på stolpar, stegar eller i träd.
- Krav på medicinska kontroller försvinner för arbetstagare som arbetar med esterplast och för arbetstagare som utsätts för helkroppsvibrationer över insatsvärdet. Även krav på att rapportera vissa uppgifter till Arbetsmiljöverket har tagits bort.
För mer information om medicinska kontroller i arbetslivet
Vägledning till den som utför medicinska kontroller
Vägledning till dig som är arbetsgivare
Kontakt:
Ingemar Rödin, överläkare på Arbetsmiljöverket, telefon 010-730 94 04.
Kersti Lorén, ergonom på Arbetsmiljöverket svarar på frågor om handintensivt arbete. Är tillgänglig från den 4 november, telefon 010-730 95 87.
Presstjänsten, telefon 010-730 91 55.
Nyckelord
Kontakter
Anna-Lena ImmoPressekreterare
Tel:010-730 93 54anna-lena.immo@av.seSonya AhoPressekreterare
Tel:010-730 98 04sonya.aho@av.seBilder
Om
Ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
Följ Arbetsmiljöverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Arbetsmiljöverket
Sjuksköterskor tror inte de kan jobba till pension på grund av arbetsmiljön12.5.2025 08:00:00 CEST | Pressmeddelande
Idag hyllar vi alla sjuksköterskor som på många sätt bär vårt samhälle. Samtidigt hoppas vi att samhället kan göra mer för att bära våra sjuksköterskor. Om sjuksköterskor ska kunna ta hand om oss måste vi ta hand om dem.
Arbetsmiljöverket inleder tillsynsinsats inom hemtjänsten6.5.2025 08:15:47 CEST | Pressmeddelande
Personal i hemtjänsten anmäler arbetssjukdomar och arbetsolyckor med sjukfrånvaro dubbelt så ofta som genomsnittet för samtliga branscher. Många orkar inte arbeta heltid och omsättningen på personal är hög. Samtidigt är det en allt större andel av befolkningen som blir gammal och behöver vård i hemmet. Det är en ohållbar ekvation.
Kontrollinsats på hönsfarm avslöjade misstänkta brott mot arbetstidslagen och utstationeringslagen23.4.2025 13:04:35 CEST | Pressmeddelande
Arbetsmiljöverket har genomfört en myndighetsgemensam arbetsplatskontroll hos en större äggproducent i Västra Götalands län. Den nattliga inspektionen hade särskilt fokus på nattarbete och villkor för utstationerade arbetstagare. Tre företag och 16 arbetstagare kontrollerades. Efter insatsen har flera utredningar startats mot företagen som anlitats för att samla ihop över 20 000 uttjänta värphöns som skulle skickas till slakt.
Nationell tillsyn av fallrisker i byggbranschen15.4.2025 08:01:00 CEST | Pressmeddelande
Fall från höjd är en av de allvarligaste riskerna inom den olycksdrabbade bygg- och anläggningsbranschen. Nu inleder Arbetsmiljöverket en nationell tillsynsinsats där vi ska inspektera hur arbetsgivare och byggarbetsmiljösamordnare jobbar med att förebygga sådana olyckor.
Brister i arbetet mot hot och våld i skolan8.4.2025 07:00:00 CEST | Pressmeddelande
Hot och våld i skolan är ett växande problem och frågan har nu en tydlig plats i samhällsdebatten. Trots det visar vår omfattande tillsynsinsats att många skolhuvudmän inte ger arbetsmiljöarbetet den prioritet som regelverket kräver och som behövs för att skapa en trygg och säker skolmiljö.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum