Techsektorn larmar: 70 000 IT-experter kan saknas år 2024

- Den digitala omställningen, som påskyndats ytterligare med anledning av coronakrisen, medför en kraftigt ökad efterfrågan på digitala lösningar så som videomöten, molntjänster och e-handel. För att möta denna efterfrågan behövs det innovativa företag och kunniga medarbetare som utvecklar och underhåller digital infrastruktur och digitala tjänster, säger Åsa Zetterberg, förbundsdirektör IT&Telekomföretagen.
”IT-kompetensbristen” är IT&Telekomföretagens fjärde kartläggning av kompetensbristen inom den digitala sektorn, och visar att de utmaningar som rapporterades 2012, 2015 respektive 2017 i stort kvarstår.
Enligt 2020-års rapport återfinns bristen på kompetens inom bland annat systemutveckling, artificiell intelligens (AI), IT-säkerhet, användbarhetsdesign, spelutveckling och 5G-teknik.
- I tider av hög arbetslöshet - och då behovet av digitala tjänster och produkter är enormt - har vi alltså en sektor som skriker efter kompetens. Detta är något som regeringen måste hörsamma. Idag tackar företag inom techsektorn nej till uppdrag då de saknar tillräckligt många medarbetare med rätt kompetens. Många jobbtillfällen går därmed också förlorade, fortsätter Åsa Zetterberg.
Även om coronakrisen är utmanande också för delar av techsektorn så beskrivs den totala efterfrågan på digital spetskompetens som ökande över tid. IT&Telekomföretagen efterlyser flera satsningar för att få fler att intressera sig för, utbilda sig och ta steget till jobben inom techsektorn. Branschen behöver fortsatt ta sitt ansvar, men då detta är en samhällsfråga behöver fler bidra. Branschen vill se att regeringen tar taktpinnen för en offensiv och samlad kompetensagenda för framtidens arbetsmarknad.
- Ett första viktigt steg skulle vara att regeringen tog initiativ till att inrätta ett strategiskt högnivåforum som bevakar, koordinerar och agerar för att råda bot på bristen av digital spetskompetens, säger Åsa Zetterberg.
För att tillgodose kompetensbehoven inom techsektorn föreslår IT&Telekomföretagen tio nödvändiga insatser:
1. Inrätta ett högnivåforum kring digital spetskompetens
2. Säkra att digitaliseringen genomsyrar kunskapsinnehållet i hela skolsystemet
3. Kompetensutveckla lärare så de kan visa både tjejer och killar vägen in i den digitala framtiden
4. Säkerställ att fler tech-studenter - tjejer såväl som killar - fullföljer sina utbildningar
5. Se till att redan framgångsrika yrkeshögskolan blir ännu bättre
6. Öppna högskolan på riktigt för personer i yrkesverksam ålder
7. Inför techcheckar à 10 000 kronor - ett individbaserat stöd till digital kompetensutveckling - så att alla yrkesverksamma får förutsättningar att utveckla sina digitala färdigheter
8. Inför kompetensavdrag för att underlätta för företag att investera i sin personal
9. Attrahera internationella talanger till Sverige och stoppa kompetensutvisningarna
10. Ta gemensamma krafttag för ökad jämställdhet och mångfald inom techsektorn.
Ta del av rapporten här: https://www.itot.se/2020/12/it-kompetensbristen/
Kontakter
Fredrik von EssenNäringspolitisk expert
kompetensförsörjning
Nicole ViannaKommunikatör med pressansvar
Tel:+46 72 147 74 40nicole.vianna@itot.seBilder


Om
TechSverige är en medlemsorganisation för alla företag inom techsektorn. Tillsammans med våra medlemmar driver och utvecklar vi marknaden för tech.
Vi är idag cirka 1 400 medlemsföretag som tillsammans har närmare 100 000 medarbetare.
Följ TechSverige
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TechSverige
TechSveriges chefsekonom: Framtiden kräver satsningar på innovation, företagande och tillväxt15.4.2025 09:56:10 CEST | Pressmeddelande
Regeringens vårändringsbudget presenteras i en fortsatt utmanande ekonomisk situation. Sverige ställs inför ett föränderligt och osäkert omvärldsläge som troligtvis kommer att dämpa tillväxten, vilket gör det viktigare än någonsin med satsningar som stärker konkurrenskraft och motståndskraft. Här spelar investeringar i tech och digitalisering en avgörande roll, menar Christina Ramm-Ericson, chefsekonom på TechSverige.
Ny rapport: Dolda avgifter på bredband hämmar Sveriges digitala utveckling15.4.2025 07:45:00 CEST | Pressmeddelande
Upphandlingar av bredbandstjänster till flerfamiljsfastigheter leder till ökade kostnader för de boende och riskerar att bromsa Sveriges digitalisering. Det visar rapporten "Näthyra – Den osynliga avgiften", framtagen av Arthur D. Little på uppdrag av bransch- och arbetsgivarorganisationen TechSverige, i samarbete med Telia, Tele2, Telenor, GlobalConnect och Stadsnätsföreningen.
TechSverige har tecknat nytt kollektivavtal med Seko för Telekombranschen5.4.2025 14:00:11 CEST | Pressmeddelande
TechSverige har tecknat ett nytt kollektivavtal med Seko för medarbetare inom Telekom-avtalet. Avtalet innebär bland annat förändringar som undantag från nattarbetsförbudet, höjt tak för återföring till övertidsutrymmet samt förenklade MBL-processer för mindre företag utan facklig klubb.
TechSverige har tecknat nytt kollektivavtal för Telekombranschen4.4.2025 09:01:24 CEST | Pressmeddelande
TechSverige har enats om ett nytt kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer, Ledarna och Akavia för medarbetare inom Telekom-avtalet. Det nya kollektivavtalet sträcker sig över 24 månader.
TechSverige har träffat nytt kollektivavtal för IT/Tech3.4.2025 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
TechSverige har idag tecknat kollektivavtal med Unionen, Sveriges Ingenjörer och Akavia för medarbetare inom IT/Tech-avtalet. Det nya kollektivavtalet sträcker sig över 24 månader.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum