Sveriges Allmännytta

Olyckligt att producentansvaret för returpapper slopas

Dela
Sveriges Allmännytta är starkt kritisk mot att regeringen idag kommer att besluta att upphäva producentansvaret för returpapper. Nu läggs ansvaret och kostnaden på kommunerna och dess invånare.

– Regeringen menar att det är nödvändigt att ta bort producentansvaret för att stödja journalistiken när papperstidningarna minskar. Vi ifrågasätter detta och menar att det främst gynnar pappersproducenterna som slipper ta ansvar för insamling och återvinning. Minskar återvinningen är risken att nytt virke används istället för returpapper vid pappersproduktion, säger Jonas Högset, chef fastighet och boende, Sveriges Allmännytta.

I dag ansvarar producenterna för att samla in och därefter återvinna returpapper. Regeringens beslut innebär att producentansvaret upphör och att kostnaden för hanteringen ska täckas via avfallstaxan. Ansvaret flyttas till kommunerna och i förlängningen till hushållen, även till boende som inte prenumererar på tidningar eller som tackat nej till reklam.

– Upp till hälften av returpappret utgörs av direktreklam. Producentansvaret för returpapper omfattar både dagstidningar, magasin, gratistidningar och direktreklam. Regeringens beslut innebär att kostnader för insamling och återvinning av gratistidningar och direktreklam skjuts över även till de som valt att tacka nej till dessa produkter, säger Jonas Högset.

Sveriges Allmännytta menar att beslutet strider mot ambitionen att Sverige ska bli en cirkulär ekonomi. Producentansvaret är en grundbult för att främja cirkulära flöden och innovation.

Idag finns ett överskott på returpapper på världsmarknaden. Det kan därför bli svårt att hitta avsättning för det och kommunerna riskerar att få betala för att bli av med returpappret.

– Få kommuner kommer ha möjlighet att fullt ut kunna bekosta separat insamling och materialåtervinning av returpappret. Svårast blir det för landsbygdskommuner och mindre kommuner. Risken är uppenbar att en stor del hamnar i restavfallet och energiåtervinns – en stor mängd papper kommer att eldas upp i stället för att bli nytt papper, säger Jonas Högset.

Sveriges Allmännytta föreslår att regeringen istället utreder ett sammanhållet system för fastighetsnära insamling av förpackningar, returpapper och matavfall, så att det blir enkelt för de boende att lämna sitt avfall i närheten av sin bostad.

För mer information, kontakta:

Jonas Högset, chef fastighet och boende, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 10, jonas.hogset@sverigesallmannytta.se

Patrizia Finessi, miljöexpert, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 37, patrizia.finessi@sverigesallmannytta.se

Ulrika Lamberth, pressansvarig, Sveriges Allmännytta, 08–406 55 25, ulrika.lamberth@sverigesallmannytta.se

Nyckelord

Om

Sveriges Allmännytta
Sveriges Allmännytta
Hornsgatan 15
118 46 Stockholm

08-406 55 00http://www.sverigesallmannytta.se

Sveriges Allmännytta är bransch- och intresseorganisationen för 320 allmännyttiga kommunala och privata bostadsföretag som bygger och förvaltar hyresbostäder för alla i hela landet. Tillsammans har de över 975 000 hyresbostäder

Vi bistår våra medlemmar så att de kan vara långsiktiga och konkurrenskraftiga aktörer på bostadsmarknaden. På så sätt bidrar vi gemensamt till en hållbar utveckling – ekonomiskt, miljömässigt och socialt.

Följ Sveriges Allmännytta

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Allmännytta

Vinnaren av Allmännyttans bästa bygge 2024 är utsedd29.5.2024 10:45:00 CEST | Pressmeddelande

Nu har juryn avgjort vilket projekt som vinner tävlingen om Allmännyttans bästa bygge! Segrande ur finalstriden går Fristadbostäder med trähusprojektet Prästhöjden. ”Ett vackert och fint inplacerat seniorboende intill skogen, där det syns och känns att de boende trivs”, skriver juryn i sin motivering. Eskilstuna Kommunfastigheter får ett hedersomnämnande för innovativa energilösningar med energidelning mellan husen i projektet Skogstorp.

Trots löften om sänkningar - elnätspriserna fortsätter stiga28.5.2024 08:05:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. En kartläggning från Nils Holgerssongruppen visar att det är stor skillnad mellan de olika kommunerna och skillnaderna ökar. Mellan den dyraste och billigaste kommun har skillnaden ökat till 4 300 kr per lägenhet och år, från tidigare drygt 3 500 kr per bostad och år.

Kraftigt stigande elnätspriser i Östergötlands län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Östergötlands län är elnätspriserna högst i Kinda (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Linköping (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 64 procent högre i Kinda jämfört med Linköping. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

Kraftigt stigande elnätspriser i Örebros län28.5.2024 07:00:00 CEST | Pressmeddelande

Efter förra årets rekordhöjningar av elnätsavgifter fortsätter de kraftiga höjningarna, med drygt 5 procent över hela Sverige, där det finns flera fall med prisökningar över 30 procent. För Örebros län är elnätspriserna högst i Askersund (4 767 kr/lägenhet, år) och lägst i Ljusnarsberg (2 796 kr/lägenhet, år). Det innebär att elnätspriserna är 70 procent högre i Askersund jämfört med Ljusnarsberg. Medel för hela Sverige uppgår till 3 645 kr/lägenhet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye