Kommunal

Varsel om konflikt avblåst

Dela
Idag har Kommunal accepterat medlarnas bud och två nya kollektivavtal kommer att tecknas med Almega Vårdföretagen för privatanställda inom vård och omsorg, samt äldreomsorg. Avtalen innehåller lönehöjningar för alla medlemmar i nivå med märket och en särskild satsning på yrkesutbildade.

Den 5 januari varslade Kommunal om strejk efter att förhandlingarna strandat kring den särskilda satsningen på yrkesutbildade. Idag accepterar Kommunal medlarnas bud och varslet är avblåst.

- Kommunal varslade för att avtalen med de privata vårdföretagen ska vara likvärdiga med de avtal vi har med alla övriga arbetsgivare inom vård och omsorg. Kommunal kunde omöjligt acceptera Vårdföretagens krav att den extra lönesatsningen på yrkesutbildade skulle betalas med villkorsförsämringar för alla anställda. Förhoppningsvis ser nu också de privata vårdföretagen att dörren där man konkurrerar med lägre löner eller sämre villkor är stängd, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

- Det är bra att även de privatanställda medlemmarna i Kommunal nu kommer få lönehöjningar i nivå med normeringen och att de yrkesutbildade får en särskild satsning. Särskilt viktigt är dock att vi lyckades tvinga Vårdföretagarna att backa från sina krav på villkorsförsämringar som att ta bort lägsta lönerna och ökade deltidsanställningar. Men det har varit en tuff resa och jag beklagar att vi återigen tvingades varsla om konflikt för att vårdjättarna skulle förstå vikten av att prioritera sin egen personal, säger Tobias Baudin, förbundsordförande Kommunal.

Avtalen gäller 29 månader och berör cirka 55 000 anställda.

- Det är ett viktigt resultat för medlemmarna i Kommunal vi förhandlat fram. Inte minst att en satsning på yrkesutbildade som är viktigt för att öka statusen på dessa viktiga jobb. Men det är också ett resultat som stärker konkurrensneutraliteten mellan driftsformerna inom vård och omsorg vilket långsiktigt är viktigt för alla medlemmar i Kommunal, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.

Avtalen i korthet:
Det nya avtalen innebär att löneökningar i nivåer med normeringen inklusive en satsning på yrkesutbildade. Avtalet gäller från den 1 januari 2021 och 29 månader framåt. Kommunal har fått igenom villkorsförbättringar och även lyckats att stoppa flera villkorsförsämringar som motparten ville skriva in i avtalet. Mer information om avtalen finns på kommunal.se

Kontakter

Om

Kommunal
Kommunal
Box 190 39
104 32 Stockholm

http://www.kommunal.se

Över en halv miljon människor runt om i hela landet. Med viktiga jobb, värda att älska, dygnets alla timmar. Inom fler än 230 yrken. Det är vi som är Kommunal. Vi bemannar den välfärdsmotor som får Sverige att fungera, de ekonomiska hjulen att snurra och gör människors liv bättre.

Följ Kommunal

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommunal

Kommunal välkomnar Socialdemokraternas ekonomiska vänstersväng5.10.2023 14:43:09 CEST | Pressmeddelande

Idag presenterade Socialdemokraterna sin skuggbudget. Kommunal välkomnar budgeten som är ett tydligt alternativ till regeringens ekonomiska politik men hade samtidigt hoppats på en mer offensiv politik för välfärden. Ett stort frågetecken är fortfarande karensavdraget. Socialdemokraterna gick till val på att genomföra en miljardreform för att förändra karensavdraget. Trots detta så lyser skarpa förslag med sin frånvaro.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum