Umeå kommun

Nytt verktyg visar Umeås utsläpp och klimatåtgärder

Dela
Ett nytt digitalt verktyg visar koldioxidutsläppen i Umeå och möjligheter att minska dem. Med verktyget går det att se och beräkna vilka förändringar som behöver göras inom de kommande åren. Verktyget är en webbsida Umeå kommun vill kunna använda för att samla företag och organisationer kring en gemensam bild av vad som behöver göras.

– I dagsläget går det att se sektorerna transporter, byggnader och energi men vi utvecklar det hela tiden. Eftersom det är ett samarbetsverktyg välkomnar vi förslag på innehåll och åtgärder från både företag och privatpersoner, säger Annika Myrén, projektledare för projektet Klimatneutrala Umeå 2030.

Verktyget visar möjliga förändringar

Genom att en stor mängd data läggs in i verktyget går det att räkna ut hur koldioxidutsläppen kan minskas. Transporter är den sektor som har störst utsläpp, totalt 54 % av de totala utsläppen. Det handlar om inrikes och utrikesflyg, godstransporter och persontransporter.

– När det gäller persontransporter tittar vi bland annat på arbetspendling och hur det går att lösa genom att vi kör elbilar, åker kollektivtrafik, cyklar eller går till jobbet istället för att köra fossildrivna bilar, säger Erik Eklund, energi- och klimatrådgivare Umeå kommun.

Ett annat exempel är utsläpp vid nybyggnation av bostäder. I Umeå planeras det för 2000 nya bostäder per år de kommande åren. Att bygga nya byggnader leder till stora utsläpp, speciellt beroende på vilka byggnadsmaterial som används. En lösning för att minska utsläppen är att se över möjligheten att ersätta betong med andra material, till exempel trä.

Möjligheter att samarbeta

Under 2021 kommer kommunen arbeta tillsammans med företag, organisationer och invånare för att gemensamt fortsätta utveckla Umeå till en klimatneutral stad och kommun. Kommunen ska bland annat ta fram en så kallad färdplan för klimatomställningen i Umeå, en handlingsplan likt en lokal version av Parisavtalet.

– Med hjälp av det digitala verktyget kan vi tillsammans se vad vi kan göra för att minska utsläppen i Umeå. Det ger också möjlighet att samarbeta nationellt och internationellt, eftersom verktyget används av flera myndigheter, länsstyrelser och andra kommuner i Sverige och Europa, säger Annika Myrén, projektledare för projektet Klimatneutrala Umeå 2030.

Mer information:

Annika Myrén
projektledare Klimatneutrala Umeå 2030
Umeå kommun
090 – 16 12 45
070 – 388 49 66
annika.myren@umea.se

Erik Eklund
Energi- och klimatrådgivare
Umeå kommun
090 – 16 16 85
070 – 237 53 63
erik.eklund@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Sandra Lundgren
kommunikatör
samhällsbyggnadsförvaltningen
070-611 07 66
sandra.lundgren.2@umea.se

Länkar

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye