Svensk Innebandy

Ny studie visar: Så kan flera kvinnor vilja bli tränare

Dela
Varför finns det så få kvinnor i tränarroller inom innebandyn? Och hur skapas förutsättningar för att få flera kvinnor att bli tränare? Det har nu forskaren Inger Eliasson undersökt i en studie. – Rekryteringen av kvinnor och män till tränarpositioner är fortfarande mycket ojämn, säger Inger Eliasson.

Innebandyn har, precis som en majoritet av idrotterna i Sverige, svårt att rekrytera kvinnor att bli tränare. I dagsläget är 15% av tränarna inom svensk innebandy kvinnor.

Svenska Innebandyförbundet har i sitt visionsdokument ”Svensk Innebandy Vill” högt uppsatta jämställdhetsmål till 2030 där hälften av utövarna ska vara kvinnor – vilket innebär att även flera kvinnor bör ha tränarroller.

Forskaren Inger Eliasson har nu, med finansiering från Svenska Innebandyförbundet och Innebandyns Kompetenscentrum (IKC) i Umeå, slutfört en studie där hon har undersökt de bakomliggande faktorerna till varför få kvinnor är tränare. Studien baseras på både män och kvinnor som är tränare för föreningar inom barn- och ungdomsidrott, elitidrott och NIU-verksamhet. Studien visar att frågan är en angelägenhet för tränare av båda könen, samt att det är viktigt att både män och kvinnor (men också pojkar och flickor) involveras i ett förändringsarbete.

– Trots många satsningar på jämlikhet mellan kvinnor och män inom idrotten, och ett ökat antal flickor och kvinnor som är idrottsutövare, är rekryteringen av kvinnor och män till tränarpositioner fortfarande mycket ojämn, säger Inger Eliasson.

Studiens resultat visar att det finns en risk att en kvinna tackar nej till tränaruppdrag för att inte sätta sig i en position där hon kan bli nedvärderad, osynliggjord eller ifrågasatt på grund av sitt kön. I studien diskuteras hur rollen som tränare behöver göras attraktiv, intressant och möjlig för kvinnor till skillnad mot hur den i dag kan upplevas som ogästvänlig, ointressant eller omöjlig.

– I studien har jag, genom intervjuerna, tagit fram konkreta förslag på hur den här trenden kan vändas så att flera kvinnor tar sig an tränarroller. Jag hoppas att Svenska Innebandyförbundet kan få användning av resultaten, säger Eliasson.

Svenska Innebandyförbundets utvecklingschef Anders Jonsson har tagit del av studien och ser flera användbara punkter.

– Innebandyn och resten av idrottssverige måste göra fortsatta satsningar för att skapa jämlikhet mellan kvinnor och män i tränarrollerna. Inger Eliassons resultat blir viktiga för att undersöka hur vi kan arbeta framöver för att skapa bättre förutsättningar för att få flera kvinnor till innebandyn, säger han.

Studien i sin helhet finns att läsa på www.innebandy.se

Mer information:
Inger Eliasson, forskare Umeå universitet, tel: 070-555 96 54
Taru Tervo, forskningssamordnare Innebandyns kompetenscentrum, tel: 070-617 04 54
Anders Jonsson, utvecklingschef Svenska Innebandyförbundet, tel: 070-790 17 16
Anton Rosenblad, medieansvarig Svenska Innebandyförbundet, tel: 072-722 49 23

Bifogad fil:
Foto på Inger Eliasson, fri att använda. Uppge Foto: Calle Ström

Bilder

Länkar

Om

Svensk Innebandy
Svensk Innebandy
Skansbrogatan 7
118 60 Stockholm

08-514 274 00https://www.innebandy.se/

Innebandy är en sport för alla och det ska vara enkelt att vara med. Alla ska kunna finna samma glädje i sporten oavsett förutsättning. Barn, ungdomar och motionärer ska känna likadant kring innebandy som dem som utövar den på elitnivå.

Över 500 000 svenskar spelar innebandy regelbundet i lag, på jobbet, med kompisar eller i skolan.
Det finns omkring 118 000 licensierade spelare och innebandyn är i dag Sveriges näst största lagidrott.

Följ Svensk Innebandy

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svensk Innebandy

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye