Akademiska sjukhuset

Stora förändringar i covidvården sedan pandemin startade

Dela
Sedan coronapandemin bröt ut våren 2020 fram till december vårdades cirka 1 400 patienter på Akademiska sjukhuset för covid-19. För de svårast sjuka har ny kunskap lett till stora förändringar. Personalen har lärt sig mer om hur andningssvikten skiljer sig från andra infektionssjukdomar vilket påverkar när syrgas sätts in. En annan skillnad är att man numera ger högre doser heparin mot blodproppar. Inom intensivvården har vårdtiden blivit kortare jämfört med våren 2020.
Numera ges ofta syrgasbehandling tidigare till patienter med covid-19. Sandra Egegren, sjuksköterska på infektionskliniken, förbereder högflödesbehandling, s.k. optiflow för en covidpatient med andningssvikt.
Numera ges ofta syrgasbehandling tidigare till patienter med covid-19. Sandra Egegren, sjuksköterska på infektionskliniken, förbereder högflödesbehandling, s.k. optiflow för en covidpatient med andningssvikt.

- Vi har lärt oss att andningssvikten hos covidpatienter skiljer sig från den som vissa andra patienter med infektionssjukdomar har, vilket påverkar hur vi ger syrgas. Ibland behöver vi övertala patienter när de inte själva känner av behovet. Vi försöker påbörja högflödesbehandling i tid. Jämfört med våren 2020 har vi också lärt oss att ge högre läkemedelsdoser mot blodproppar i lungorna, så kallat lågmolekylärt heparin, säger Frida Wilske, medicinskt ledningsansvarig läkare på infektionsavdelning 30F, en av fem avdelningar som vikts för covidvård.

Hon betonar vikten av ett nära samarbete mellan infektionskliniken och intensivvården kring de patienter som är på väg att försämras. Cirka 18 procent av patienterna som ligger på sjukhuset hamnar inom intermediär- eller intensivvården.

Frida Wilkse understryker att kunskapsläget för läkemedel ständigt förbättras.

- Sedan i somras ger vi kortison och det antivirala läkemedlet Remdesivir till de svårast sjuka Vi läkare lär oss fortfarande vilka av de svårt sjuka patienterna som har nytta av sådan behandling och hur man ska ge preparaten för bäst effekt och minst biverkningar, berättar hon.

En annan förändring i vård och omhändertagande gäller mobilisering och andningsträning.

- Allt eftersom har vi förändrat våra arbetssätt och rutiner. Sedan en tid placeras de svårast sjuka i bukläge. Mobiliseringen anpassas individuellt och vi säkrar upp att de mest syrgaskrävande patienterna inte går ensamma på toaletten. Här har fysioterapeuterna bidragit och ökat kunskapen hos övrig personal, berättar Frida Wilske.

Hon nämner också att nutritionen fått ett annat fokus, att personalen är ännu mer noggrann med patienternas intag av näring och vätska eftersom covid-19 är en mer långdragen sjukdom än de man normalt arbetar med inom infektion. Dietisternas kunskap har spelat en viktig roll.

Enligt Frida Wilske har ökad kunskap om sjukdomen lett till ett annat lugn i arbetet.

- Personalen är mer van vid skyddsutrustningen nu och har en trygg tillgång till allt från masker/visir till handskar och förkläden. Det bidrar förstås. Rutinerna finns på plats även om vi hela tiden uppdaterar och finslipar.

Kortare vårdtider inom intensivvården

Även inom intensivvården har stora framsteg inom behandlingen gjorts. Patienterna får samma behandling som på covidavdelningar, med proppförbyggande behandling, kortison och förbättrat näringsintag.

- Det största framsteget är att vi lärt oss välja rätt andningsstöd till rätt patient och därmed kunnat korta behandlingstiden i respirator. Vi har också förbättrat samarbetet med de övriga avdelningarna på sjukhuset för att se till att patienterna får rätt vård även efter utskrivning från intensivvårdsavdelningen, säger Magnus von Seth, medicinskt ledningsansvarig läkare inom centralintensiven.

- Personalen har lärt sig hur patienterna ska sövas och vilket kroppsläge som är optimalt för andningsvården vilket till exempel leder till att fler patienter vårdas i bukläge. Trots att intensivvården under hösten vårdat patienter med mer allvarliga sjukdomar och i genomsnitt högre ålder har överlevnaden förbättrats, både för de patienter som vårdas i respirator och de patienter som inte behövt respiratorvård. Vi ser även kortare vårdtider som ett resultat av våra förbättringar, fortsätter han.

Under perioden mars-december 2020 vårdades totalt 1 407 patienter för covid-19 på Akademiska. Av dessa avled 180 inom 30 dagar efter diagnos. Här finns dock en stor skillnad mellan första och andra pandemivågen. Under mars-juni vårdades 699 patienter på sjukhus varav 122 avled. Under september-december vårdades nästan lika många patienter (686) medan endast 52 avled. För patienter som vårdats kortare än 30 dagar har den genomsnittliga vårdtiden blivit kortare, från 8,4 dagar i våras till 7,9 under hösten.



För mer information, kontakta:

Frida Wilske, medicinskt ledningsansvarig läkare på 30F, Akademiska sjukhuset,
tel:  018-611 65 98, e-post: frida.wilske@akademiska.se

Fredrik Sund, verksamhetschef för infektion, Akademiska sjukhuset,
tel: 018-611 28 08, e-post: fredrik.sund@akademiska.se

Magnus von Seth, överläkare och medicinskt ledningsansvarig läkare inom centralintensiven, Akademiska sjukhuset, tel: 070-377 92 17, e-post: magnus.von.seth@akademiska.se

Nyckelord

Bilder

Numera ges ofta syrgasbehandling tidigare till patienter med covid-19. Sandra Egegren, sjuksköterska på infektionskliniken, förbereder högflödesbehandling, s.k. optiflow för en covidpatient med andningssvikt.
Numera ges ofta syrgasbehandling tidigare till patienter med covid-19. Sandra Egegren, sjuksköterska på infektionskliniken, förbereder högflödesbehandling, s.k. optiflow för en covidpatient med andningssvikt.
Ladda ned bild
Frida Wilkse, medicinskt ledningsansvarig läkare inom infektion på Akademiska sjukhuset.
Frida Wilkse, medicinskt ledningsansvarig läkare inom infektion på Akademiska sjukhuset.
Ladda ned bild
Magnus von Seth, medicinskt ledningsansvarig läkare inom centralintensiven på Akademiska sjukhuset.
Magnus von Seth, medicinskt ledningsansvarig läkare inom centralintensiven på Akademiska sjukhuset.
Ladda ned bild

Om

Akademiska sjukhuset
Akademiska sjukhuset

751 85 Uppsala

018-611 00 00https://www.akademiska.se/

Akademiska sjukhuset erbjuder specialiserad och högspecialiserad vård lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Sjukhuset har cirka 8 400 medarbetare, varav 1 500 läkare och 2 750 sjuksköterskor/barnmorskor.

Sjukhuset har 850 vårdplatser. Här görs varje år cirka 722 000 öppenvårdsbesök, 45 300 slutenvårdstillfällen och 32 200 operationer.

Följ Akademiska sjukhuset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Akademiska sjukhuset

Ny teknik möjliggör snabbare diagnostik vid genetiska hälsotillstånd26.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Vid misstanke om att sjukdomar kan orsakas av förändringar i arvsmassan görs genetisk diagnostik, då en patients hela genom (DNA) undersöks via så kallad helgenomsekvensering. Akademiska Laboratoriet vid Akademiska sjukhuset använder ett nytt instrument för storskalig sekvensering av både kliniska prover och forskningsprover. Detta möjliggör snabbare diagnoser för fler patienter. 2024 analyserades ca 40 procent fler prover från patienter med en misstänkt genetisk sjukdom jämfört med 2023.

Akademiska får bedriva nationell högspecialiserad vård vid lymfödemkirurgi och tillstånd som påverkar könsutvecklingen19.3.2025 14:55:35 CET | Pressmeddelande

Akademiska sjukhuset/Region Uppsala får två nya tillstånd att bedriva nationell högspecialiserad vård, dels vid lymfödemkirurgi, dels vid DSD (Differences in Sex Development), tillstånd som påverkar könsutvecklingen. Båda tillstånden är komplexa och kräver multiprofessionell kompetens. Beslutet att koncentrera vården fattades av Nämnden för nationell högspecialiserad vård den 19 mars och innebär att Akademiska sjukhuset nu har 22 NHV-tillstånd.

Självscreening i hemmet ska minska sjuklighet i hjärtkärlsjukdom3.3.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Kan självscreening av hjärtkärlhälsa i hemmet hitta risktillstånd som högt blodtryck och förebygga allvarliga komplikationer såsom stroke, hjärtinfarkt, hjärtsvikt och försämrad blodcirkulation? Det ska utvärderas i en klinisk studie vid Akademiska sjukhuset som startar i mars 2025. I studien kommer patienterna själva få mäta blodtryck, samt ta ett blodprov för att mäta kolesterol, blodsocker och njurfunktion. Om screeningprogrammet visar sig kostnadseffektivt kan det införas i vården och leda till att färre drabbas av allvarliga hjärtkärlsjukdomar.

Akademiska fortsatt rankat som ett av världens 100 bästa sjukhus27.2.2025 11:50:29 CET | Nyheter

Akademiska sjukhuset klättrar på den internationella tidskriften Newsweeks rankning World's Best Smart Hospitals 2025, från plats 54 till 53. Rankningen speglar hur sjukhusen ligger till med digitalisering och implementering av ny medicinsk teknologi. I en annan rankning över världens bästa sjukhus hamnar Akademiska på plats 82. Endast tre svenska sjukhus placerar sig bland de 100 främsta i världen enligt undersökningen.

Rapport om Gränbyprojektet: Patienterna uppskattar cancervård i köpcentrum och kostnaden per behandling har halverats19.2.2025 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Gränbyprojektet är ett utvecklingsprojekt där Akademiska sjukhuset, tillsammans med läkemedelsföretag och vårdutvecklingsföretag, skapat en behandlingsavdelning i Gränby köpcentrum för patienter med blod- och tumörsjukdomar där patienterna bland annat får blodtransfusion, enklare cytostatikabehandling och immunterapi. En ny rapport visar att patienterna uppskattar den lugna och lättillgängliga miljön och att kostnaden per behandling är cirka 50 procent lägre i Gränby jämfört med på sjukhuset.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye