Myndigheten för press, radio och tv

Nu finns det ett ledigt sändningstillstånd för marksänd tv att söka

Dela
Nu är det möjligt att ansöka om ett tillstånd att få sända tv och sökbar text-tv i marknätet. Det gäller ett nationellt tillstånd i sd-kvalitet för sändningar mellan klockan 18.00 och 06.00. Ansökningsperioden är 5–25 februari 2021.

För att programbolag ska kunna få tillstånd att sända i marknätet så krävs att det först och främst finns tekniska och ekonomiska förutsättningar att kunna sända under hela tillståndsperioden. Dessutom ska programföretagen vara beredda att samverka med andra tillståndshavare i tekniska frågor.

I en ansökningsprocess kommer det vanligtvis in fler ansökningar än det finns lediga kanalplatser. I beslutsprocessen så behöver vi, förutom de ekonomiska och tekniska förutsättningarna, därför även väga in andra faktorer för att skapa en mångfald i utbudet.

  • Det finns en bred publik med olika smak. Utbudet av tv-kanaler ska därför vara brett och innehålla kanaler med blandade program samt nischkanaler.
  • Det ska finnas kanaler från flera av varandra oberoende programföretag.
  • Nationella, lokala och regionala kanaler ska få utrymme att sända i marknätet.

Tillstånden gäller till och med den 31 december 2025. Sista ansökningsdag är den 25 februari 2021.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta


Therese Köster, therese.koster@mprt.se
Eva Bengtsson Åström, eva.bengtsson@mprt.se

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Myndigheten för press, radio och tv tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

Svensk tv-marknad: Utmaningar och trender24.11.2023 14:32:33 CET | Pressmeddelande

Tv-marknaden påverkas just nu starkt av att ekonomin försämras och att konjunkturen försvagas. Det visar rapporten Svensk tv-marknad 2023 som Myndigheten för press, radio och tv tagit fram och som beskriver den svenska tv- och streamingmarknaden. En marknad där konkurrensen är fortsatt mycket hög om abonnenter, rättigheter och annonsintäkter - vilket påverkar de stora svenska kommersiella tv-husen negativt.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum