Sida

Bistånd i Myanmar omprövas efter militärkuppen

Dela
Biståndsmyndigheten Sida avbryter delar av det svenska stödet till Myanmar. Detta efter att militären återtog makten i landet för två veckor sedan. Det svenska biståndet ska varken ge resurser till eller legitimera det bakslag för demokratin som militärens maktövertagande har inneburit, säger Göran Holmqvist, avdelningschef på Sida. Däremot fortsätter Sida att stödja de krafter i landet som arbetar för demokrati och mänskliga rättigheter.
Göran Holmqvist, avdelningschef Sida. 
Chef för avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd. Foto: Fredrik Persson
Göran Holmqvist, avdelningschef Sida. Chef för avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd. Foto: Fredrik Persson

Sida har efter den senaste tidens oroväckande utveckling valt att avbryta de delar av det svenska stödet i Myanmar som via FN-organ riktats till statliga aktörer. Humanitärt bistånd och utvecklingssamarbetet med oberoende aktörer fortsätter däremot. Fokus för svenska biståndet är fred, demokrati och hälsovård i landet.

– Sidas kontakter och samarbeten med statliga aktörer har redan sedan tidigare varit väldigt begränsade, i enlighet med den svenska regeringens strategi för biståndet, säger Göran Holmqvist, chef på Sida för avdelningen Asien, Mellanöstern och Humanitärt bistånd

– Vi har inga direkta avtal mellan Sverige och statliga aktörer och den kontaktytan vi haft via exempelvis FN-organ har varit mycket begränsad och noga avvägd i förhållande till de förutsättningar som rådde innan militärens maktövertagande.

Efter en demokratisk öppning hölls val 2015 och landet fick en i huvudsak civil regering efter 50 år av militärt styre. Militären behöll dock ett betydande inflytande över landets institutioner också efter 2015. Den 1 februari återtog militären makten i Myanmar.

– Därför avbryter vi stöd eller delar av stöd som innebär resursöverföringar till statliga aktörer. På motsvarande sätt avbryter vi stöd eller delar av stöd som syftar till att stärka kapaciteten hos statliga aktörer, säger Göran Holmqvist.

Detta innebär exempelvis att stödet avbryts via FN:s utvecklingsprogram UNDP för två stöd som handlat om mekanismer för ansvarsutkrävande och för att stärka demokratiska institutioner, däribland parlamentet. Även ett program för antikorruption via FN-organet UNODC avslutas. Dessa båda program frystes av FN direkt efter militärkuppen och FN ser nu över principerna för sitt engagemang i landet.

För pågående stöd till hälsofonden Access to Health samt till FN:s befolkningsfond UNFPA görs specifika undantag för begränsat samarbete med olika departement när det gäller livräddande insatser i konfliktområden där annan hälsovård saknas, exempelvis ambulanstransporter och covid-skyddsutrustning för fältpersonal.

I Myanmar bedriver Sida utvecklingssamarbete som bidrar långsiktigt till landets utveckling. Vi ger också humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer. Viktiga områden för Sidas arbete är hälsa samt sexuella och reproduktiva rättigheter, fredliga inkluderande samhällen samt demokrati, mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Sveriges bistånd till Myanmar 2019 var 306 miljoner kronor, varav långsiktigt utvecklingssamarbete 262 miljoner och humanitärt stöd 43 miljoner.

Läs mer på om svenska biståndet i Myanmar på Sida.se, Openaid och Regeringen.se.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Göran Holmqvist, avdelningschef Sida. 
Chef för avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd. Foto: Fredrik Persson
Göran Holmqvist, avdelningschef Sida. Chef för avdelningen för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd. Foto: Fredrik Persson
Ladda ned bild

Dokument

Om

Sida
Sida
Rissneleden 110
174 57 Sundbyberg

08-698 50 00https://www.sida.se

För mer information kontakta Sidas presstjänst på:

08–698 55 55, press@sida.se eller https://www.sida.se/press

Sida är Sveriges biståndsmyndighet. Vi arbetar för att minska fattigdom och förtryck i världen.
I samarbete med organisationer, myndigheter och företag investerar vi i en hållbar utveckling för alla människor.

Följ Sida

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sida

3,9 miljarder kronor till världens värsta humanitära kriser15.4.2025 05:30:00 CEST | Pressmeddelande

305 miljoner människor är idag i behov av humanitärt stöd, en ökning med 81 procent sedan 2020 då 168 miljoner människor var i behov av humanitärt stöd. Samtidigt är humanitär verksamhet runtom i världen kraftigt försvagad av stora och plötsliga nedskärningar i biståndet. I genomsnitt är FN:s begäran om stöd finansierat till endast sju procent. Sverige genom Sida fördelar nu 3,9 miljarder kronor till partnerorganisationer för arbete i 30 humanitära kriser. Mest stöd går till kriser i DR Kongo, Sudan, Palestina, Etiopien, Afghanistan.

Sverige stöttar klimatinsatser i Asien och Oceanien med ny miljardgaranti27.2.2025 07:11:07 CET | Pressmeddelande

Sverige visar på fortsatt ledarskap för att motverka klimatförändringarna genom att ställa ut en garanti på 200 miljoner US dollar till Asiatiska utvecklingsbanken (AsDB). Garantin möjliggör för AsDB att låna ut upp till 900 miljoner US dollar till länder i Asien och Oceanien. Finansieringen ska gå till hållbara investeringar som minskar klimatpåverkan och främjar fattigdomsbekämpning i de mest utsatta områdena. Garantin innebär att Sida delar risk med AsDB när banken lånar ut pengar till klimatfinansiering.

Allt fler anser att biståndet bör öka18.12.2024 05:40:00 CET | Pressmeddelande

Stödet för det svenska biståndet är starkt och stabilt, och biståndsviljan fortsätter öka. Det visar den årliga opinionsmätningen om svenskarna inställning till bistånd, som görs på uppdrag av Sida. Där framgår det att allt fler, 19 procent av de som svarat, anser att biståndsanslaget bör höjas, vilket är den högsta siffran på 23 år. Samtidigt anser 30 procent att biståndet bör minska eller tas bort helt, vilket är en nedgång från förra årets 32 procent. En klar majoritet, 75 procent, anser att det är viktigt att Sverige bidrar till utvecklingen i fattiga länder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye