Myndigheten för press, radio och tv

P4 Sjuhärad fälls för bristande bemötande av ett uttalande i en paneldiskussion

Dela
Granskningsnämnden fäller inslaget i P4 Sjuhärad på grund av att paneldeltagarens uttalande var starkt stötande och inte bemöttes i tillräcklig grad i inslaget.

I inslaget den 8 oktober förra året diskuterade en omvärldspanel att dåvarande president Donald Trump hade drabbats av covid-19. Programledaren sa bland annat att han känt sympati för Donald Trump i samband med dennes sjukdom och att han hoppats på att Donald Trump skulle bli frisk. I samband med det förklarade en av paneldeltagarna att hen tvärtom önskat att han skulle ha dött. Granskningsnämnden bedömer att uttalandet från paneldeltagaren framstod som hatiskt och starkt stötande och bedömer att det inte bemöttes i tillräcklig utsträckning av programledare och övriga deltagare. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft (20/04464).

Övriga prövade ärenden    

  • Ett inslag i TV4:s Idol fälls (20/04860).
  • Ett inslag med ett lyssnarmejl i Eftermiddag i P4 Stockholm frias (20/05062).
  • Ett inslag i Morgonpasset i P3 frias (20/04969).

Du kan söka efter och läsa nämndens beslut i diariet på vår webbplats.

Nyckelord

Kontakter

För mer information kontakta;
Anna Dingertz, 08-580 070 18

Länkar

Om

Myndigheten för press, radio och tv
Myndigheten för press, radio och tv
Kabyssgatan 4D
120 30 Stockholm

08-580 070 00https://www.mprt.se/

Granskningsnämnden för radio och tv är ett självständigt organ inom Myndigheten för press, radio och tv som har till uppgift att pröva om de som sänder radio och tv följer de regler som gäller för sändningarna. Program som prövas av nämnden kan antingen frias, frias med kritik eller fällas.

Myndigheten för press, radio och tv lyder under regeringen och tillhör Kulturdepartementets ansvarsområden. Vi arbetar för yttrandefrihet samt stödjer möjligheterna till mångfald och tillgänglighet inom press, radio och tv.

Följ Myndigheten för press, radio och tv

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Myndigheten för press, radio och tv

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum