Region Uppsala

Region Uppsalas kulturstipendiater 2021 är utsedda

Dela
Region Uppsala fördelar 530 000 kr till tio kulturskapare i länet. Regissören och dramatikern Dag Thelander får konstnärligt utvecklingsstöd 2021–2022.
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande.
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande.

Region Uppsalas kulturnämnd har vid sitt sammanträde den 18 februari utsett, dels årets kulturstipendiater, dels mottagare av Region Uppsalas konstnärliga utvecklingsstöd 2021–2022.

Kulturstipendierna ges till åtta personer inom olika konstområden som får dela på 320 000 kr. Dessutom utdelas ett hedersstipendium på 10 000 kr. Region Uppsalas tvååriga konstnärliga utvecklingsstöd har tillfallit regissören och dramatikern Dag Thelander som erhåller 100 000 kr per år i två år, totalt 200 000 kr.

Den totala stipendiesumman är i år 530 000 kr vilket är en höjning med 100 000 kr jämfört med de senaste åren. Det höjda stipendiebeloppet är en prioritering i den regionala kulturplanen med syfte att främja kulturskapares möjligheter att verka och utvecklas i länet.

- Det är angeläget och positivt att på detta sätt ännu mer lyfta fram och stötta duktiga kulturskapare i vårt län, särskilt i dessa osäkra tider för kulturlivet som pandemin medför, säger Cecilia Linder (M), ordförande i Region Uppsalas kulturnämnd.

Region Uppsala vill genom kulturstipendierna stödja och uppmuntra förtjänstfulla insatser inom länets kulturliv. Mottagarna ska ha verksamhet förlagd till, eller bo i, Uppsala län. Syftet med det tvååriga konstnärliga utvecklingsstödet är att ge professionella kulturskapare med anknytning till länet möjlighet till utveckling och förnyelse.

Ansökningar

Till ansökningstillfället 1 oktober 2020 inkom 97 ansökningar om kulturstipendier och 2 förslag till hedersstipendium, samt 47 ansökningar om konstnärligt utvecklingsstöd. Flest ansökningar gjordes inom konstområdena bildkonst, musik och litteratur för kulturstipendierna medan konstnärligt utvecklingsstöd fick klart flest ansökningar inom bildkonst. Många ansökningar gjordes också för en kombination av flera konstområden inom de båda kategorierna av stipendier. Fler kvinnor än män sökte kulturstipendier medan konstnärligt utvecklingsstöd fick fler manliga sökande.

Handläggning

För varje mandatperiod utser kulturnämnden ett antal sakkunniga personer inom olika konstområden. Denna grupp lämnar förslag på stipendiater till nämnden. Sakkunniggruppen 2020–2023 består av Alfred Arvidsson – litteratur, folkbildning, Göran Ulväng – kulturhistoria, Hanna Nordell – konst, konsthantverk, foto, Hadrian Prett – musik, Loretto Villalobos – teater, dans och Martyna Olszowska – film.

Stipendieutdelning

En utdelningsceremoni planeras äga rum i samband med vårens regionala kulturkonferens, på ett sätt som är anpassat till de pandemirestriktioner som då råder.

Motiveringar

Motivering konstnärligt utvecklingsstöd 2021–2022 (extern länk)
Motiveringar Region Uppsalas kulturstipendier 2021 (extern länk)

Region Uppsalas kulturstipendiater 2021

Film: Mohammed Al Majdalawi, 40 000 kr
Konst/textil: Emilia Sundqvist, 40 000 kr
Kulturhistoria/konsthantverk: Anna Sjögren, 40 000 kr
Litteratur: Oskar Jonsson, 40 000 kr
Litteratur: Åsa Norén, 40 000 kr
Musik: Gabriel Dluzewski, 40 000 kr
Musik: Thommy Wahlström, 40 000 kr
Scenkonst: Per Wickström, 40 000 kr
Hedersstipendium (kulturhistoria/musik): Gérard de Roquette-Buisson, 10 000 kr

Mottagare av Konstnärligt utvecklingsstöd 2021–2022

Scenkonst: Dag Thelander, 100 000 kr/år i två år

Nyckelord

Kontakter

Eva Olsson, strateg, Kultur och bildning, 018-617 62 63, 076-496 36 85, eva.k.olsson@regionuppsala.se
Annika Eklund, kulturdirektör, 018-617 37 87, annika.eklund@regionuppsala.se
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande, 070-261 48 44

Bilder

Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande.
Cecilia Linder (M), kulturnämndens ordförande.
Ladda ned bild

Om

Region Uppsala
Region Uppsala
Storgatan 27 (postadress Box 602)
751 25 Uppsala

https://www.regionuppsala.se/

Region Uppsala arbetar med hälso- och sjukvård, kultur, kollektivtrafik och regional utveckling. Det innebär att samordna och tillsammans med många andra aktörer samverka inom områden som transportinfrastruktur, näringsliv och arbetsmarknad, besöksnäring och folkhälsa.

Följ Region Uppsala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Uppsala

Uppsnabbat från regionstyrelsen den 29 april29.4.2025 16:18:39 CEST | Pressmeddelande

Prognos om minus 224 miljoner kronor Regionens prognostiserade balanskravsresultat, efter mars månads utgång, uppgår till minus 224 miljoner kronor. Det är 389 miljoner kronor sämre än budgeterat resultat. Prognosen är oförändrad sedan februari och baseras liksom tidigare i hög grad på lägre riks- och regionintäkter, och ökade personalkostnader på Akademiska sjukhuset och Fastighet och service. Samt förväntade ökade kostnader för köpt vård, läkemedel och medicinskt material. Ökade trafikkostnader i form av två nödavtal och Akademiska sjukhusets ännu oidentifierade åtgärder bidrar också till den negativa årsprognosen. (M), (L), (KD) och (SD) yrkade på att Region Uppsala ska nyttja effektivitetsdelegationen för att åstadkomma strukturella förändringar och stärkt effektivitet. Detta vann regionstyrelsens gillande, då detta ansågs vara ett redan pågående arbete. Riktade statsbidrag på 162,7 miljoner kronor fördelas Vid sitt möte klubbade regionstyrelsen fördelningen av 147,1 miljoner krono

Uppsnabbat från fastighets- och servicenämnden den 25 april25.4.2025 15:24:01 CEST | Pressmeddelande

Beslut om ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset Vid sitt möte beslutade fastighet- och servicenämnden att investeringsprojektet Ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset ska genomföras. Den totala investeringsutgiften för programarbete och genomförande får uppgå till högst 32 250 000 kronor (cirka 32,2 miljoner kronor). Bakgrunden till beslutet är att dagens förlossningsavdelning, som byggdes 1985, är underdimensionerad. Den byggdes för cirka 3 500 födslar per år, medan det nu sker 4 000 – 4 300 födslar per år. För att kunna omhänderta alla födande personer som behöver högspecialiserad vård på ett patientsäkert sätt behövs därför en ny förlossningsenhet på Akademiska sjukhuset. De tilltänkta lokalerna ska vara i direkt anslutning till den befintliga förlossningsavdelningen. Det kommer även att ske en del förändringar, i enlighet med nutida myndighetskrav. Det handlar om sådant som gruppcentraler i varje förlossningssal och brandskyddsåtgärder. Under programarbetet har det äve

Uppsnabbat från sjukhusstyrelsen den 24 april24.4.2025 17:08:16 CEST | Nyheter

Rapport om felaktiga diagnoser redovisad Sjukhusstyrelsen behandlade ett ärende gällande den externa granskning som har gjorts med anledning av att patienter i Uppsala län har fått sin livmoder bortopererad på felaktiga grunder. Rapporten belyser händelseförloppet och dess orsaker och tar också upp förslag på åtgärder. Sjukhusstyrelsen beslutade att lägga rapporten till handlingarna och uppdrog till berörda förvaltningar att arbeta för att vidta de åtgärder som föreslås i rapporten. En redovisning av vilka åtgärder som genomförts ska lämnas i oktober. Svar på initiativ om förlossningssalar Malin Sjöberg Högrell (L), Alexandra Braf (KD), Svante Berg (M) och My Borg Åmansson (M) hade väckt ett initiativärende, ”Skapa förlossningssalar som ska ge lugn och harmoni vid födseln”. I initiativet föreslogs att Akademiska sjukhuset ska utreda kostnaden för att renovera befintliga förlossningssalar för att skapa en hemlik miljö och att sjukhusstyrelsen ska prioritera renovering av befintliga förl

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye